Hoe werkt het?

Alle composities worden beluisterd en beoordeeld door een vakkundige jury van NBE-musici en componisten. Belangrijkste criteria: originaliteit en kwaliteit. Per regio (noord, oost, zuid, west) worden maximaal 15 stukken uitgekozen die doorgaan naar de regionale Showcases.

Is je compositie geselecteerd, dan nodigen we je uit om je stuk te komen uitvoeren tijdens de regionale Showcases. Dat mag je in je eentje doen, samen met vrienden of, als je een stuk heb geschreven voor (leden van het) jongNBE, samen met deze musici! Een jury, bestaande uit NBE-musici, de componisten/arrangeurs die bij de volgende ronde de workshops componeren/arrangeren geven én een eerdere winnaar van de compositiewedstrijd, kiest zes winnaars uit die doorgaan naar de volgende ronde. Selectiecriteria: het Nieuwjaarsconcert is een mix van stijlen. Die mix willen we ook graag in de muziek van de jonge componisten. Bij de keuze van de winnaars wordt dus naast originaliteit en kwaliteit van de compositie ook gelet op diversiteit ten opzichte van elkaar (muziekstijl, leeftijd, jongen/meisje) en op presentatie.

In dit Componistenweekend ontmoeten alle 24 componisten en NBE musici elkaar. Overdag samen repeteren, leren, luisteren, eten en elke avond concertuitvoering met publiek. Na elk concert worden er 5 componisten gekozen die gegarandeerd zijn van hun plek in de Finale! Er zijn echter ook twee ‘wildcards’ beschikbaar, die na afloop van het weekend uitgereikt worden. Na dit weekend weten we dus welke 12 deelnemers er naar de Finale gaan!

Tijdens de Finale strijden de jonge componisten tegen elkaar voor een plek in het Nieuwjaarsconcert. Zij zijn de crème de la crème van jong componerend Nederland. Drie van hen zullen gekozen worden om met het NBE hun stuk uit te voeren tijdens Het Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. Extra selectiecriteria: de stukken moeten passen in het (televisie)programma van het Nieuwjaarsconcert en het moet productioneel haalbaar zijn. De artistieke directie van het NBE en de VARA hebben bij deze keuze een beslissende stem.

De winnaars van deze compositiewedstrijd zijn de helden van het Nieuwjaarsconcert 2024. Het Nieuwjaarsconcert wordt op 1 januari twee keer uitgevoerd in de Grote Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam en wordt dezelfde avond op prime time uitgezonden op tv door BNNVARA

TWEEDE RONDE | SHOWCASES
DO 26 oktober 2023 19.30 Enschede, Grote kerk (Wilminktheater)
VR 27 oktober 2023 19.30 Tilburg, Factorium
ZA 28 oktober 2023 19.30 Groningen, VRIJDAG
ZO 29 oktober 2023 15.00 Rotterdam, Islemunda

DERDE RONDE | COMPONISTENWEEKEND
ZA 9 en ZO 10 december 2023

VIERDE RONDE | FINALE
ZO 17 DEC 2023 in TivoliVredenburg, Utrecht