Harmen de Boer

klarinet,

Harmen de Boer

Voor Harmen de Boer stond de klarinet synoniem voor jazz. Het instrument was Benny Goodman, Pee Wee Russel en Woody Herman. Ook zijn vader was een fanatieke jazzklarinettist. Na een jaartje blokfluit te hebben gespeeld, wilde de elfjarige De Boer zijn vader achterna. “Hij zat in een jazzorkest waar de klarinet een belangrijke rol speelde. Dat leek mij wel wat. Hoewel ik op de muziekschool klassiek werd opgeleid, speelde ik toch vaak met mijn vader samen.”
Pas later opende de klassieke wereld zich volledig voor de jonge klarinettist. De Boer liet zich vooral inspireren door George Pieterson, een van zijn voorgangers bij het Nederlands Blazers Ensemble. “Hij had een flexibele, elegante manier van spelen.”

Het NBE is voor De Boer een plezierig avontuur. “Niet alleen door mijn fantastische medespelers, maar zeker ook door de prachtige programma’s die op een originele en onorthodoxe wijze ten gehore worden gebracht.” Naast zij verrichtingen op het podium is De Boer hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Opleiding

Koninklijk Conservatorium Den Haag (bij Jolle Huckriede)
Conservatorium Amsterdam (bij Herman Braune en George Pieterson)

Ensembles

Nederlands Blazers Ensemble
Fodor Kwintet

Eerder gespeeld met

Radio Symfonie Orkest
Nieuw Radio Kamer Orkest
Sinfonietta Amsterdam
Metropole Orkest
Amsterdams Philharmonisch Orkest