Steun NBE

Steun het NBE

Al meer dan 50 jaar vaart het Nederlands Blazers Ensemble haar eigen herkenbare maar verrassende en onvoorspelbare koers. De Blazers spelen muziek van alle soorten, maten en tijden en presenteren zich op een manier waar de energie en speelvreugde vanaf spat. Ze maken nieuwe combinaties van verschillende muzikale genres en mooie maatschappelijke verbindingen. Ook neemt het NBE haar rol van cultuurinspirator en talentbegeleider zeer serieus. Het educatie- en talentontwikkelingsprogramma reikt van het laten kennismaken met muziek tot het coachen van jong toptalent en het stimuleren van jonge componisten.

Je steun is nodig

Wij willen deze programma’s kunnen blijven maken. Nu en in de toekomst. Daarvoor hebben we je steun hard nodig. Doneer en draag daarmee bij aan de NBE-programma’s waarin continu wordt gezocht naar culture en maatschappelijke verbindingen, naar verrassende combinaties met andere genres en culturen en aan het opleiden van jong talent. Bijdragen kan op twee manieren:

Doneren

Je kunt het NBE eenmalig of doorlopend steunen. Vul dan hier het donatieformulier in

Word Lotgenoot

Word onderdeel van NBE’s Lotgenoten, een groep van 150 enthousiaste fans die elk jaar een helpende hand toesteekt in de vorm van een fiscaal voordelige schenking van 1250 euro. Als blijk van waardering organiseert het NBE met enige regelmaat speciale avonden voor Lotgenoten. Bovendien heb je als Lotgenoot de mogelijkheid om als eerste kaartjes voor het volgende Nieuwjaarsconcert te reserveren. Interesse? Stuur dan een mailtje naar lotgenoten@nbe.nl.

Meer weten?

Wil je meer weten over het steunen van het NBE zoals fiscaal voordelig doneren, nalaten aan het NBE of steunen van een specifiek project, stuur dan een mailtje naar info@nbe.nl.

Sponsoren

Het Nederlands Blazers Ensemble biedt zowel particulieren als bedrijven verschillende mogelijkheden om zich te verbinden met een van de meest innovatieve en ondernemende ensembles van Nederland.

Al 50 jaar koerst het NBE op een herkenbare en eigenzinnige wijze door een constant veranderend cultureel landschap. Het NBE weerspiegelt de tijdgeest en slaat altijd onverwachte en nieuwe richtingen in en daar kun je nu ook deel van uitmaken.

Door je steun te geven aan het NBE kun je je maatschappelijke betrokkenheid uitdragen en/of nieuwe (zakelijke) contacten leggen of onderhouden. Wij bieden zowel bedrijven als particulieren evenementen op maat aan, exclusief of rondom onze concerten. Je kunt ook een speciaal project sponsoren zoals bijvoorbeeld een concertserie Oost West Thuis Niet Best of het NBE talentontwikkelingsprogramma. Natuurlijk ben je ook van harte welkom op ons jaarlijkse galadiner: de Gastenavond.

Graag denken we samen na over een passende wijze van sponsoring. Voor meer informatie over sponsormogelijkheden kun je contact met ons opnemen.

Meer informatie

Niek Wijns | zakelijk leider
nw@nbe.nl | 020 – 623 78 06

NBE's Lotgenoten

Jaar in jaar uit weet het NBE haar publiek te verwonderen met steeds weer nieuwe programma’s. Alsof het niets is, worden er aan de lopende band nieuwe combinaties van verschillende muzikale genres gepresenteerd en worden er solisten uit de hoge hoed getoverd waarvan het bestaan niet bekend was. Het absolute hoogtepunt wat dat betreft is het jaarlijkse Nieuwjaarconcert in Het Concertgebouw. Het NBE maakt fantastisch muziek maar laat ook steeds weer zien in wat voor een andere wereld we zouden kunnen leven als verschillende culturen de krachten bundelen. Om het ensemble op dit niveau te kunnen laten acteren en om nieuwe dromen de ruimte te geven, is er rondom het NBE sinds 2005 een groep van ongeveer honderdvijftig enthousiaste fans actief.

Onder de geuzennaam “De Lotgenoten” steekt ieder van hen De Blazers financieel de helpende hand toe in de vorm van een fiscaal gunstige schenking van € 1.250 per jaar. Door de toepassing van de fiscale Geefwet betekent dit in de praktijk een nettobedrag van € 450 tot € 600. Stichting N.B.E.’s Lotgenoten heeft de ANBI-status.
De liefde van De Lotgenoten voor het NBE vertaalt zich niet alleen in geld. Velen van hen staan De Blazers inmiddels ook met raad en daad terzijde. Omdat echte liefde wederzijds is, omarmt het NBE haar donateurs met verve. Er wordt regelmatig samen feest gevierd.

Lotgenoot worden? 
Bent u geïnteresseerd in meer informatie of wilt u Lotgenoot worden? Een berichtje naar lotgenoten@nbe.nl of naar onze gastvrouw Len Spigt is al voldoende. We verwelkomen u van harte!

Wat doen De Lotgenoten voor het NBE?

  • De Lotgenoten maken het voor het NBE financieel mogelijk eigen avontuurlijke producties te maken die meer zijn dan een ‘klassiek’ optreden. Daarvoor zijn in de regel compositieopdrachten nodig of moet bestaande muziek opnieuw worden gearrangeerd. De Lotgenoten leveren daaraan een bijdrage.
  • Incidenteel dragen de Lotgenoten bij aan uitgaven van beeld- en geluidsopnamen van producties, alsmede aan tournees van het ensemble. Voorbeelden van de opnamen zijn de cd’s van Mozart’s Gran Partita, Haydn’s De Schepping, Het Paradijs en De Hemel (met de Vlaamse schrijver Bart Moeyaert) alsmede White Man Sleeps, een cd met Afrikaanse muziek waarover het muziektijdschrift Luister schreef: “Wederom een plaat met eeuwigheidswaarde in de indrukwekkende NBELive-reeks.”. Deze opnamen waren zonder financiële steun van De Lotgenoten niet tot stand gekomen. Voor de in 2014 gemaakte NBE-tournee door Suriname geldt hetzelfde.
  • De Lotgenoten steken het NBE waar mogelijk een hart onder de riem door regelmatig concerten te bezoeken. Niet alleen de reguliere series in Nederland, maar juist ook bijzondere concerten in het buitenland. Zo is er enkele jaren terug tijdens de fameuze uitvoering van Louis Andriessen’s De Staat een flinke groep Lotgenoten naar London gereisd om aanwezig te kunnen zijn in de Royal Albert Hall.

Wat doet het NBE voor De Lotgenoten?

  • In exclusieve kring geven de NBE-musici elk concertseizoen een optreden voor hun Lotgenoten. Daarnaast worden De Lotgenoten uitgenodigd als er iets bijzonders staat te gebeuren, zoals een live cd-opname of een voorpremière van een nieuwe productie. Na afloop van deze optredens drinken alle aanwezigen met elkaar een glaasje wijn.
  • Het NBE zorgt ervoor dat Lotgenoten uitstekende (maar wel altijd betaalde) plaatsen kunnen reserveren voor concerten van het ensemble. Verder hebben de Lotgenoten de mogelijkheid om in de voorverkoop (betaalde) kaarten te reserveren voor het ieder jaar uitverkochte Nieuwjaarsconcert op 1 januari.
  • Van de meeste nieuwe releases van het label NBELIVE ontvangen Lotgenoten een eerste exemplaar.
  • Lotgenoten kunnen met voorrang tafels reserveren voor de Gastenavonden van het NBE.

Het bestuur van de stichting wordt gevormd door Albert-Jan van Soelen (voorzitter), Johan Dorrestein en Lian Mannheims. Len Spigt en Floor Pletzers staan het bestuur als rotsen in de branding ter zijde.

Oprichter Albert Jan van Soelen over De Lotgenoten:
“Op 19 april 2005 gebeurde er in Amsterdam iets bijzonders. In Felix Meritis werd toen de eerste bijeenkomst gehouden van een groep mensen die onder de geuzennaam ‘De Lotgenoten’ besloot het NBE financieel te gaan ondersteunen. Het in binnen- en buitenland vermaarde NBE is een aparte club waarvan er in de muziekwereld geen tweede is. Het ensemble staat voor een bijzondere mix van topniveau, originaliteit, energie, lef, vriendschap en speelplezier.” 

De gift
“Het ensemble moet elk jaar opnieuw een enorme krachtinspanning leveren om de niet te stuiten reeks van spraakmakende programma’s daadwerkelijk gefinancierd te krijgen. In de loop der jaren werd het steeds moeilijker om voldoende middelen te verzamelen. Inmiddels omvat de groep Lotgenoten zo’n 150 muziekliefhebbers. Er worden geen meerjarige financiële commitments gevraagd. Alle donateurs zijn van jaar tot jaar vrij om te bepalen of zij al dan niet Lotgenoot willen blijven. De enige beperking is, dat eventuele opzeggingen voor het nieuwe jaar wél voor 1 oktober van het voorafgaande jaar zijn gedaan. Uiteraard is het voor particuliere donateurs ook mogelijk om via een periodieke schenking maximaal van de mogelijkheden tot fiscale aftrek gebruik te maken. Sinds 1 januari 2014 is voor zo’n schenking de tussenkomst van de notaris niet meer nodig: het ondertekenen van een eenvoudig formulier volstaat.

Feestje? 
“Het primaire doel van de Lotgenoten is om het fameuze NBE de helpende hand toe te steken. Maar minstens zo belangrijk is het om rondom het ensemble een ploeg van leuke mensen bijeen te brengen en voor hen tenminste tweemaal per seizoen ‘iets bijzonders’ te organiseren. Dit kan variëren van een gezamenlijk bezoek van een optreden van het NBE in bijvoorbeeld het Concertgebouw of het Muziekgebouw aan ’t IJ gevolgd door een borrel met de musici, tot een exclusief concert voor Lotgenoten op een prachtige locatie.
Inmiddels zijn er ‘Lotgenotenfeestjes’ georganiseerd op tal van Amsterdamse locaties als De Rode Hoed, De Duif, Paradiso, Podium Mozaïek, het Amsterdam Museum en het Herman van Veen Art Centre op Landgoed De Paltz. Ook bij Lotgenoten thuis wordt er feest gevierd. Zo stelde Elise Wessels haar prachtige privé-museum open voor een after-party na het door het NBE gespeelde Prinsengrachtconcert 2011. En nam Ian Kantor, één van de Lotgenoten van het eerste uur, het initiatief om in het bankgebouw van Insinger de Beaufort een muzikaal spektakel te organiseren.”

Geen vriendenvereniging, maar een groep vrienden
“De Lotgenoten willen geen ‘vriendenvereniging’ zijn volgens het stramien dat in de muziekwereld al zo vaak is gebruikt (een groep donateurs verzamelen geld doorgaans zonder dat de gevers elkaar kennen). Het bestuur van de stichting N.B.E.’s Lotgenoten probeert met de donateurs en met het NBE plezier te beleven. Het behoeft geen toelichting dat het tot vrolijkheid stemt om een bijdrage te kunnen leveren aan de programma’s van een ensemble dat tot de absolute wereldtop behoort. Maar de vreugde wordt beduidend groter als de donateurs onderling en met de musici zo af en toe het glas kunnen heffen. Rode draad daarbij is, dat het er in het leven onder meer om gaat om professionaliteit met vreugde te verbinden. Vanaf de oprichting van De Lotgenoten is het de bedoeling geweest om het aantal donateurs beperkt te houden. In eerste instantie was het streefgetal 75. Medio 2015 is besloten dit te verhogen tot 150. Los van het feit dat het wel past bij de Amsterdamse bravours-mentaliteit van het NBE om een donateursclub te hebben waaraan uitsluitend geld kan worden gegeven als er een plaats vrijkomt in de ploeg, vinden ook de musici van het ensemble het écht belangrijk een in de omvang zodanig overzichtelijke club met donateurs te verzamelen dat er ook buiten de concerten een band kan worden opgebouwd.”

Gastenavonden

De NBE Gastenavond is een exclusieve avond voor maximaal 200 genodigden uit de top van het Nederlandse bedrijfsleven, de politieke en de culturele wereld.  Per tafel kunnen 10 gasten genieten van een combinatie van mooie muziek, humor, kleinschaligheid, een sfeervolle locatie en uiteraard een heerlijk diner. Tijdens het eten en na afloop is er volop gelegenheid om met uw gasten te praten. Het kledingvoorschrift is black tie.

Eerdere bezoekers van de Gastenavonden waren onder andere:
ABN AMRO, AKD Advocaten, Akzo Nobel, Bank Ten Cate & Cie, Breeman Automotive, Crucell, Delta Lloyd, Desso Group, Dura Vermeer Groep, Ernst & Young Transaction Advisory Services , HAL Investments, Houthoff Buruma, Hudig en Veder, ING, Insinger de Beaufort, Koninklijke Vopak, Loyens & Loeff, NautaDutilh, NPM Capital, OVG Projectontwikkeling, Parthenon-EY, Peterson Rotterdam, Robeco, SHV Holdings, Smees Group, VanderLande Industries B.V., Van Oord.

Met deze Gastenavonden financiert het NBE haar omvangrijke educatie- en talentontwikkelingsprogramma’s. Met deze hulp kan het NBE blijven investeren in jong talent, juist nu, nu het belangrijker is dan ooit.

Meer informatie

Niek Wijns | zakelijk leider
nw@nbe.nl | 020 – 623 78 06

Partners

Het Nederlands Blazers Ensemble speelt theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale nummer te vangen zijn; het NBE speelt muziek van alle soorten en maten die de zinnen en verbeelding prikkelt.

Om veel van deze projecten te realiseren werken wij graag samen met andere eensgezinden. Zo heeft het NBE de afgelopen jaren samengewerkt met Musicians without Borders, stichting de Vrolijkheid, de Nationale Reisopera, theatergroep Hotel Modern, de VARA en nog vele anderen.

Fonds Podiumkunsten | Gemeente Amsterdam

Buma | Buma Cultuur | EYE Filmmuseum | Gemeente Arnhem | Gemeente Enschede
Holland Opera | Hotel Modern | Janivo Stichting | Jeugdcultuurfonds | Manifestatie Jheronimus Bosch500 | Marti Keuning Eckhardt Stichting | Musicians without Borders
Nationale Reisopera | Omroep Max | Podium Mozaiek | Prins Bernard Cultuurfonds
Proefkamermuziek | Radio4 | SEC | SNS Reaal Fonds | Stichting de Vrolijkheid
Stichting Elise Mathildefonds | Stichting Dioraphte | Theater RAST | VARA
Vluchtelingenwerk Nederland | VSB Fonds

Schenken met belastingvoordeel

Toelichting: particulier schenken aan het NBE

Een gift aan het Nederlands Blazers Ensemble is fiscaal aantrekkelijk omdat het NBE door de belastingdienst als een goed doel met culturele ANBI (Algemeen Nut Beoogde Instelling) status is aangemerkt. Als je een gift geeft aan een goed doel met ANBI status, kan je deze aftrekken van de inkomstenbelasting. De toevoeging ‘cultureel’ biedt hierbij nog extra voordeel. Hoeveel je precies kan aftrekken is verder afhankelijk van het soort schenking en de hoogte van je belastbaar inkomen.

Er zijn 2 soorten giften met bijbehorende voorwaarden:

1. Eenmalige schenking (gewone gift)
Al je giften in één belasting jaar bij elkaar opgeteld, kunnen worden afgetrokken. Hierbij geldt:
– een drempel: deze is 1% van je belastbaar inkomen (met een minimum van 60 euro). Als je bijvoorbeeld een belastbaar inkomen van € 40.000,- hebt, tellen de eerste € 400,- aan giften niet mee. Pas alles wat je daarboven hebt geschonken wordt afgetrokken;
– een maximum: dit is 10% van het zogeheten drempelinkomen (het totaal van inkomens en aftrekposten, zonder de persoonsgebonden aftrek).
– Bij het geven aan een culturele ANBI als het NBE heb je extra voordeel*

2. Periodieke schenking (doorlopende gift)
Het voordeel hiervan is dat er geen drempel geldt; je kan de gehele gift aftrekken. Er zijn wel enkele andere voorwaarden:
– Het bedrag moet elk jaar hetzelfde zijn en je moet minimaal vijf jaar achtereen geven;
– Je gift stopt als je komt te overlijden of bij het overlijden van bijvoorbeeld je partner of broer;
– Je dient de periodieke schenking vast te leggen samen met het goede doel in een overeenkomst (ook wel onderhandse akte). Hier is sinds 2014 geen notaris meer voor nodig: wij kunnen je de overeenkomst toesturen.
– Bij het geven aan een culturele ANBI als het NBE heb je extra voordeel*

* Extra voordeel
Bij het geven aan een culturele ANBI als het NBE is je voordeel nog groter. Je mag dan namelijk bij het bereken van je aftrek de gift nog eens verhogen met 25% en dit geldt voor zowel eenmalige als periodieke schenkingen. Ook hier zijn natuurlijk voorwaarden aan verbonden:
– Je mag verhogen met een maximum van €1.250,- op jaarbasis;
– Voor je eenmalige giften blijft wel het drempelbedrag en het maximum gelden en voor het berekenen hiervan telt de verhoging niet mee.
Je kunt het aftrekbaar maken van giften zelf regelen door deze in te vullen bij je jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Met een periodieke schenking verbind je je voor langere tijd aan NBE. Dat heeft niet alleen voordelen voor ons, maar ook voor jou. Wij zijn verzekerd van jouw steun, zodat we onze eigenzinnige programma’s kunnen blijven maken. En jij profiteert van een belastingvoordeel, want een periodieke schenking is volledig aftrekbaar. Daardoor kun je zelfs extra doneren, zonder dat je meer betaalt.

Particulier schenken met belastingvoordeel

Het klinkt ingewikkelder dan het is, want periodiek schenken is zo geregeld. Zonder notaris. Het invullen van een overeenkomst voor periodiek schenken is voldoende.

Ook als je eenmalig schenkt aan het NBE zijn er voordelen. We hebben beide mogelijkheden van schenken naast elkaar gezet (met rekenvoorbeeld).

Ben je geïnteresseerd in het schenken aan het NBE?

Doe dan hier een eenmalige schenking
Download hier de overeenkomst voor de periodieke schenking en stuur het ingevulde exemplaar naar info@nbe.nl.

Meer informatie

Heb je nog andere vragen, dan kun je contact opnemen via 020-6237806 of info@nbe.nl.

Voorbeeld: particulier schenken

Stel je hebt een belastbaar inkomen van € 70.000 dat in het maximale belastingtarief van 52% valt en je schenkt € 1.250,-.

Eenmalige schenking

Een gift van € 1.250,- zorgt voor de volgende aftrekpost:
€ 1.250,- * 1,25 = € 1.562,50
Minus drempel (= 1% van 70.000) € 700,00
€ 862,50
Hierdoor is het belastingvoordeel: 52% * € 862,50 = € 448,50
Je betaalt dus in werkelijkheid € 801,50.

Periodieke schenking

Hierbij is de gift volledig aftrekbaar. Bij dezelfde bedragen wordt de som nu als volgt:
€ 1.250 * 1.25 = € 1.562,50
Geen drempel
Hierdoor is een belastingvoordeel: 52% * € 1.562,50 = € 812,50
Je betaalt dus in werkelijkheid € 437,50 per jaar.