Compositiewedstrijd

Compositiewedstrijd

Niets mooier dan je eigen muziek verzinnen en die uitvoeren met topmuzikanten! Er zijn nauwelijks regels, alles mag en alles kan zolang je het maar zelf verzonnen hebt.
Dus of je nou rapt, viool speelt of singer-songwriter bent, schrijf je in voor 28 september 2018 en maak kans om met het NBE op 1 januari op het podium te staan van Het Concertgebouw in Amsterdam, door BNNVARA uitgezonden op tv!

Thema 2018

Het thema voor 2018 wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt!

Deelnemers 2017

Ben je benieuwd wie er allemaal mee doet in 2017? Hieronder kun je alle inzendingen bekijken en beluisteren!

de compositiewedstrijd

Elk jaar opnieuw bewijst de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert haar kracht. Het NBE ontvangt jaarlijks meesterwerken van meer dan 100 (piep)jonge componisten. De wedstrijd blijkt een springplank voor menig serieus componeertalent in Nederland.

Niets mooier dan je eigen muziek verzinnen en die uitvoeren met topmuzikanten! Er zijn nauwelijks regels, alles mag en alles kan zolang je het maar zelf verzonnen hebt. Ieder jaar wordt er een thema bekend gemaakt. Dit jaar is het thema: Lang zullen we ronddraaien. Wij zijn benieuwd wat het thema bij jou oproept. Zet het om in klinkende noten!
Op weg naar het Nieuwjaarsconcert is dé compositiewedstrijd van het NBE en BNNVARA voor iedereen t/m 18 jaar. Dus of je nou rapt, viool speelt of singer-songwriter bent, doe mee en maak kans om met het NBE op 1 januari op het podium te staan van Het Concertgebouw in Amsterdam, door BNNVARA uitgezonden op tv!

Thema 2017

Ieder jaar heeft de compositiewedstrijd een thema, deze wordt deze maand bekend gemaakt!

Zo doe je mee

Niets mooier dan je eigen muziek verzinnen en die uitvoeren met de topmuzikanten van het NBE. Er zijn nauwelijks regels, alles mag en niets moet. Het thema verandert elk jaar, maar de regels niet. Hieronder kun je lezen welke dat zijn.

Je kunt een stuk schrijven voor:

  • je eigen instrument/stem
  • voor je band of andere eigen “muziekgroep”
  • voor jezelf samen met musici van het jongNBE. Schrijf je voor het jongNBE, houd er dan rekening mee dat je voor maximaal 10 musici schrijft (je mag dus ook een deel van het ensemble gebruiken) die de volgende instrumenten bespelen: fluit, hobo, klarinet (in bes), fagot, hoorn (in F), trompet, saxofoon (alt of sopraan), (bas)trombone, slagwerk (klein slagwerk en drumset) en/of contrabas/basgitaar.
    Stuur de partituur en de verschillende partijen mee (getransponeerd).

Je stuk mag maximaal 4 minuten duren.

Of je nou viool speelt, singer-songwriter bent, elektronische muziek maakt of een stuk voor orkest componeert: belangrijk is alleen dat je het zelf gemaakt hebt en niet ouder bent dan 18 jaar.

Hoe kun je je aanmelden?

Helaas is het niet meer mogelijk om je aan te melden voor de compositiewedstrijd 2017.

 

Hoe werkt het?

Eerste ronde | Selectie

Alle composities worden beluisterd en beoordeeld door een vakkundige jury van NBE-musici en componisten.
Belangrijkste criteria: originaliteit en kwaliteit. Per regio (noord, oost, zuid, west) worden maximaal 15 stukken uitgekozen die doorgaan naar de regionale Voorrondeconcerten.

Tweede ronde | Voorrondeconcerten

Is je compositie geselecteerd, dan nodigen we je uit om je stuk te komen uitvoeren tijdens de regionale voorrondes. Dat mag je in je eentje doen, samen met vrienden of, als je een stuk heb geschreven voor (leden van het) jongNBE, samen met deze musici!
Een jury, bestaande uit NBE-musici, de componisten/arrangeurs die bij de volgende ronde de workshops componeren/arrangeren geven én een eerdere winnaar van de compositiewedstrijd, kiest zes winnaars uit die doorgaan naar de volgende ronde.
Selectiecriteria: het programma van de Familieconcerten is een mix van stijlen. Die mix willen we ook graag in de muziek van de jonge componisten. Bij de keuze van de winnaars wordt dus naast originaliteit en kwaliteit van de compositie ook gelet op diversiteit ten opzichte van elkaar (muziekstijl, leeftijd, jongen/meisje) en op presentatie.

Workshops en repetitieweekend

De zes winnaars per regio krijgen een aantal workshops aangeboden om te leren hoe zij hun werk kunnen arrangeren voor het NBE. Onder leiding van (per regio) verschillende arrangeurs gaan de jonge componisten hun composities (leren) arrangeren voor het NBE.
In november wordt het repetitieweekend met het NBE gehouden. Dan krijgen de componisten alle tijd en gelegenheid om hun stuk door te spelen met het NBE en hen uit te leggen hoe ze het willen hebben. De Blazers kunnen op hun beurt tips geven aan de jonge componisten, zodat die zo nodig iets kunnen verbeteren om hun stuk nog mooier te krijgen. Aan het eind van de repetitie krijgen ze een opname mee naar huis. Na die dag repeteren volgt nog 1 workshop met de coach om eventuele veranderingen of verbeteringen aan te brengen.

 

Derde ronde | Familieconcerten

De Familieconcerten zijn een feest om mee te maken en al helemaal als je er zelf in meespeelt! Een Nieuwjaarsconcert in het klein, met prachtige en verrassende muziek, humor en ontzettend veel plezier. De jonge componisten zijn de gastsolisten in deze Familieconcerten en het worden spannende tijden voor hen. Na ieder concert kiest het NBE drie componisten die dóór mogen naar de Finale.
De selectiecriteria zijn dezelfde als bij de tweede ronde, dat wil zeggen: opnieuw wordt er gezocht naar een mix van stijlen (originaliteit, kwaliteit, presentatie en diversiteit ten opzichte van elkaar qua muziekstijl, leeftijd, jongen/meisje).

Vierde ronde | Finale

Tijdens de Finale strijden de jonge componisten tegen elkaar voor een plek in het Nieuwjaarsconcert. Zij zijn de crème de la crème van jong componerend Nederland. Maximaal vier van hen zullen gekozen worden om met het NBE hun stuk uit te voeren tijdens Het Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw in Amsterdam.
Extra selectiecriteria: de stukken moeten passen in het (televisie)programma van het Nieuwjaarsconcert en het moet productioneel haalbaar zijn. De artistieke directie van het NBE en de VARA hebben bij deze keuze een beslissende stem.

Het Nieuwjaarsconcert

De winnaars van deze compositiewedstrijd zijn de helden van het Nieuwjaarsconcert 2018. Het Nieuwjaarsconcert wordt op 1 januari twee keer uitgevoerd in de Grote Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam en wordt dezelfde avond op prime time uitgezonden op tv door BNNVARA.

Wat kun je winnen?

Op het podium staan met het Nederlands Blazers Ensemble

Als jij bent geselecteerd ná de voorrondeconcerten, dan krijg je een arrangeur/componist toegewezen. Je krijgt dan individueel les hoe je moet (leren) arrangeren voor het NBE. Tijdens de repetitiedagen mag je je stuk al met deze musici doorspelen. De Blazers kunnen op hun beurt tips geven zodat zij zo nodig iets kunnen verbeteren. Tijdens de Familieconcerten mag je je stuk uitvoeren met het NBE op een concertpodium bij jou in de buurt!

Koninklijk Conservatoriumprijs voor jonge componisten

Deze prijs van het Koninklijk Conservatorium (KC) in Den Haag is in het leven geroepen voor jonge componisten die meedoen aan Op weg naar het Nieuwjaarsconcert; jonge mensen vanaf 14 jaar die tijdens de compositiewedstrijd van het NBE laten zien dat zij talent én al enige vaardigheid en kennis hebben op het gebied van componeren en arrangeren. De prijs bestaat uit drie compositieworkshops, die gegeven worden door een docent van het KC. De invulling wordt in overleg met de winnaars bepaald. Tijdens het Jong KC Zomerfestival in Den Haag presenteren deze prijswinnaars hun resultaten. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Finale.

Koninklijk Conservatorium Junior Compositieprijs

Voor de jongste componisten is er de KC junior compositieprijs. Winnaars van deze prijs gaan een dag met compositiestudenten van het Koninklijk Conservatorium werken aan een compositie. Deze compositie wordt vervolgens met de klas van de winnaar uitgevoerd. De begeleiders van het conservatorium zijn aanwezig om de compositie met de klas in te studeren en om de jonge componist te begeleiden.

Publieksprijs

Elk jaar is het mogelijk te stemmen op jouw favoriete jonge componist! Alle deelnemers van compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert maken kans op de Publieksprijs. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens De Finale.
Tot en met 13 december kun je laten weten welke composities jouw absolute favorieten zijn! Wie weet sleept jouw held de publieksprijs in de wacht.
De winnaar krijgt, in de heerlijke wetenschap dat hij/zij de publiekslieveling is, kaarten voor het Nieuwjaarsconcert en een verrassingspakket!

Optreden tijdens het Nieuwjaarsconcert

De hoofdprijs van deze wedstrijd is natuurlijk je stuk uitvoeren tijdens het spraakmakende Nieuwjaarsconcert! Het Nieuwjaarsconcert wordt op 1 januari twee keer uitgevoerd in de Grote Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam. Je hebt ook een ‘moment of fame‘: het concert wordt dezelfde avond door BNNVARA op prime time uitgezonden op  tv.

Stemmen

Helaas is het niet meer mogelijk om te stemmen op je favoriete componisten! 

Elk jaar is het mogelijk te stemmen op jouw favoriete jonge componist! Alle deelnemers van de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert maken kans op de Publieksprijs. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens De Finale.

Vragen?

Mail dan naar componeren@nbe.nl!

Partners en sponsoren

Tijdens de compositiewedstrijd worden de jonge componisten begeleid door de volgende componisten/arrangeurs:

De compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert wordt georganiseerd door het NBE in samenwerking met BNNVARA en vele anderen!

Workshops componeren

Speciaal voor kinderen en jongeren t/m 18 jaar heeft het NBE een workshop componeren ontwikkeld. Afhankelijk van de leeftijd en het niveau van de schoolklas of (jeugd)orkest behandelen we in deze workshop van ca. 90 minuten een aantal (basis)technieken van componeren van bijvoorbeeld filmmuziek, een popliedje of een klassiek stuk.
Beginners leren we dat een deuntje in je hoofd opschrijven ook al componeren is. Meer gevorderde groepen kunnen ingaan op notatie en het verder uitwerken van een muziekstuk.

De workshops worden gegeven door een van de drie componisten: Dennis Hazenoot (28 jaar), Brechtje (23 jaar) of Tom Schipper (22 jaar), die eerder met het NBE in het Nieuwjaarsconcert speelden en inmiddels het vak zijn ingegaan.

Wil jij ook zo’n gratis workshop volgen met jouw schoolklas of (jeugd)orkest? Neem dan contact met ons op!

Wat workshop componeren, ca. 90 minuten
Door Dennis Hazenoot, Brechtje, Tom Schipper
Aantal personen max. 20 personen per groep
Leeftijd 8-18 jaar

Contact

Claartje Gieben, hoofd educatie
componeren@nbe.nl | 020-623 78 06

Meer inzendingen

COMPOSER’S TOOLBOX

Om je een beetje te helpen en te inspireren laten we je in onze Composers Toolbox zien wat er allemaal mogelijk is op de verschillende muziekinstrumenten die gespeeld worden in het NBE. We laten je allerlei klanken en technieken horen en we laten zien hoe je dat kan opschrijven, zodat het voor ons kristalhelder is wat je bedoelt!