Over NBE

Het NBE

 

 

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland bijzondere programma’s te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn; het NBE combineert eigentijdse en oude muziek van alle soorten en maten die de zinnen en verbeelding prikkelt. Het NBE is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen met musici uit andere culturen en spannende combinaties met andere disciplines. Met de vernieuwende programma’s, wil het NBE een groot publiek verrassen, boeien, ontroeren en prikkelen.

Naast de concertseries op de Nederlandse podia, waaronder het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ, verzorgt het NBE ieder jaar het spraakmakende Nieuwjaarsconcert dat door de VARA op tv wordt uitgezonden. Ook wordt het ensemble regelmatig uitgenodigd voor bijzondere gelegenheden. Zo trad het NBE op tijdens staatsbezoeken in India, Thailand en Turkije, was het te gast in de fameuze PROMS serie in de Royal Albert Hall in Londen en mocht de dankbetuiging van H.K.H. Prinses Beatrix in februari 2014 programmeren en uitvoeren.

Onder het motto ‘voor wie erbij was of erbij had willen zijn‘ startte het NBE het eigen cd-label NBElive dat elk jaar registraties van bijzondere projecten uitbrengt. Dat blijft niet onopgemerkt: zo werd de cd Gran Partita bekroond met de Edison Publieksprijs. Eerder al ontving het NBE de Radio 4 Prijs, waarbij zij door de jury het meest ondernemende ensemble van Nederland werden genoemd.

Het NBE kenmerkt zich niet alleen door haar eigen signatuur, hoge kwaliteit en diverse repertoire, maar toont met regelmaat haar maat­schappelijke betrokkenheid middels bijzondere projecten, zowel in Nederland als internationaal. Het NBE hecht groot belang aan het maken van muziek met en voor minder kansrijken en op plaatsen waar levende muziek niet vaak klinkt. Zo speelde het NBE bij de scheidingsmuur tussen Israël en de Palestijnse Gebieden en in de binnenlanden van Suriname met de plaatselijke bevolking.

Ook neemt het NBE haar rol van cultuurinspirator en talentbegeleider zeer serieus. Het educatieprogramma reikt van het laten kennismaken met muziek tot het coachen van jong toptalent. Het NBE betrekt kinderen en jongeren daadwerkelijk bij de programma’s. Ze zijn niet alleen publiek maar ook componist, muzikant, acteur, ontwerper en PR-medewerker. Dat is een bewerkelijk maar creatief en vooral effectief proces. Het NBE blijft zelf ook letterlijk jong door de instroom van jonge spelers uit de eigen kweekvijver jongNBE.

Artistiek leider Bart Schneemann over het NBE:
Wij houden ervan muziek te spelen uit alle windstreken en van alle tijden, en alle muziekstijlen met elkaar te verbinden. In elke voorstelling proberen wij de kracht van al die prachtige noten te gebruiken om u een verhaal te vertellen. Een verhaal dat u zal ontroeren, verbazen en op andere gedachten zal brengen.”

Voor meer informatie over het NBE kunt u contact opnemen met Olga Mouret.

Bart Schneemann

Bart Schneemann (Melbourne, 1954) is hoboïst, dirigent, docent en artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble. In 1977 studeerde hij af aan het Conservatorium te Amsterdam. Tussen 1976 en 1996 was hij eerste hoboïst bij het Radio Filharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharminisch Orkest. Hij trok zich terug uit het orkestbestel om zich volledig te kunnen wijden aan zijn solocarrière en zijn werkzaamheden bij het Nederlands Blazers Ensemble.

Schneemann speelt in diverse formaties een breed repertoire, variërend van oude muziek (op moderne hobo en klassieke/barokhobo) tot hedendaagse muziek. Veel componisten hebben speciaal voor hem geschreven, waaronder Tristan Keuris, Wolfgang Rihm, John Zorn, Gia Kantsjeli, Kevin Volans, Georg Crumb, György Kurtág en Jacob ter Veldhuis. Hij soleerde met diverse orkesten onder leiding van onder andere Valeri Gergiev, Edo de Waart, Ernest Bour, Lev Markiz, Frans Brüggen, Roy Goodman en Ton Koopman. Zelf dirigeerde Schneemann ondermeer het Nationaal Jeugd Orkest, Nieuw Sinfonietta, het Brabants Orkest en het Noord Nederlands Orkest. Als solist, dirigent en samen met het Nederlands Blazers Ensemble is hij een graag geziene gast op tal van podia en festivals wereldwijd. Daarnaast doceert Schneemann aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

In 1988 kreeg Schneemann het verzoek om een nieuwe impuls te geven aan het in 1961 opgerichte NBE. Met zijn komst transformeerde het ensemble tot een enthousiaste groep jonge musici met een open en onbevooroordeeld oor voor talloze muzieksoorten. Samen met zakelijk leider Johan Dorrestein zette hij het NBE als een flexibel gezelschap op de Nederlandse muziekkaart, met de live op Tv uitgezonden Nieuwjaarsconcerten vanuit het Amsterdamse Concertgebouw als referentiepunt. Als concertprogrammeur bij het NBE heeft Schneemann een heel eigen signatuur ontwikkeld. Naast de hoge speelkwaliteit van het ensemble en het aanstekelijke plezier streeft hij in ieder programma naar een dramatische lijn die muzieksoorten (en dus mensen) van verschillende pluimage met elkaar verbindt. Met diverse educatieve programma’s begeleidt het NBE jonge blazers en componisten op weg naar het concertpodium of het conservatorium.

Met het Nederlandse Koningshuis heeft het NBE een bijzondere band. Tot drie maal toe ging het NBE mee op staatsbezoek van Koningin Beatrix (naar Thailand, India en Turkije). Op 30 april 2013 heeft het NBE gespeeld bij de kroning van Prins Willem Alexander. Op 1 februari 2014, het dankfeest van Koningin Beatrix in het Rotterdamse Ahoy, was Schneemann de samensteller van het muzikale programma.

Organisatie

Het Nederlands Blazers Ensemble
ANBI

Contactgegevens

Korte Leidsedwarsstraat 12
1017 RC Amsterdam
The Netherlands
+31[0]20 623 78 06
info@nbe.nl

Raad van Toezicht

John Jaakke
Ton Nelissen
Petra Charbon
Maton Sonnemans
Sophie Vossenaar

Partners

Luc Kossen – stagemanagement
Donné Roos – geluid
James Murray – licht

Bart Schneemann – artistiek leider
Niek Wijns – zakelijk leider/producer NBElive
nw @ nbe.nl 
Elena van Slogteren – bedrijfsvoering en financieel beheer
evs @ nbe.nl
Marguérite Schuurman – productie
ms @ nbe.nl
Olga Mouret – hoofd marketing
om @ nbe.nl
Lot Falkenburg – marketing
lf @ nbe.nl
Eloise Davis – marketing
ed @ nbe.nl
Mieke Verdegaal – relatiebeheer
mv @ nbe.nl
Geert Rubingh – muziekresearch
gr @ nbe.nl
Claartje Gieben – hoofd talentontwikkeling en educatie
cg @ nbe.nl
Anne van de Groenekan – educatie
avdg @ nbe.nl

Volg ons op social media!

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Spotify

Schrijf je hier in op de nieuwsbrief!

Vacature: stagiair(e) educatie & productie

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland bijzondere programma’s te spelen. Het NBE maakt theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn. Niets is ze te gek. Het NBE speelt in het hele land, heeft een eigen cd-label en is misschien wel het meest herkenbaar door het jaarlijks terugkerend Nieuwjaarsconcert in Het Concertgebouw in Amsterdam.

Het NBE, gevestigd in het centrum van Amsterdam, is een kleine organisatie. Op kantoor zijn tien mensen werkzaam: een zakelijk leider, manager bedrijfsvoering en financiën, producent, educatiemedewerker, educatie en productiemedewerker, marketingmanager, marketing en communicatiemedewerker, relatiemanager, fondsenwerver en bibliothecaris.

Hou je van muziek en zoek je een uitdagende stage? Dan is deze stage bij het Nederlands Blazers Ensemble misschien iets voor jou!

Stagiair(e) Productie / Educatie

32 uur per week

De stage
Je gaat aan de slag als productieassistent bij de NBE-projecten in het najaar. Je levert een bijdrage aan de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert: je ondersteunt de afdeling educatie in de voorbereidingen, helpt bij het verwerken van de aanmeldingen (tekst, beeld, geluid, bladmuziek), bent betrokken bij de begeleiding van de jonge componisten, je bent bij concerten aanwezig en. Je bent medeverantwoordelijk voor de webredactie en de social media rondom de compositiewedstrijd. Verder draai je mee in de organisatie. Een specifieke stageopdracht behoort tot de mogelijkheden of we gaan samen op zoek naar een passende eindopdracht. Je wordt begeleid door de educatiemedewerker, maar omdat we kleine organisatie zijn zal je met iedereen samenwerken.

We zoeken….

  • Een stagiair(e) met affiniteit voor (klassieke) muziek.
  • Je vindt het leuk om te organiseren.
  • Bladmuziek kunnen lezen is een vereiste.
  • Je kunt met social media (Facebook, Youtube, Twitter) omgaan.
  • Je bent vanaf medio augustus 2020 voor een periode van 5 maanden 4 dagen per week beschikbaar.
  • In het bezit zijn van een rijbewijs-B is een pre

Het takenpakket van de stagiair is heel divers. Het NBE heeft daarom behoefte aan een flexibele, multi-inzetbare, enthousiaste stagiair(e). Je komt in de loop van de stage met alle facetten van de professionele muziekwereld in aanraking en je bent nauw betrokken bij de productie van de concerten.

We willen iedereen die aan de kwaliteiten denkt te voldoen van harte aanmoedigen te solliciteren, ongeacht je culturele en etnische achtergrond of (arbeids)beperking.

Interesse? Stuur een mail met je CV en motivatie naar Elena van Slogteren: evs@nbe.nl.
Heb je vragen? Neem dan ook contact met ons op via evs@nbe.nl.