Over NBE

Het NBE

 

 

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland bijzondere programma’s te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn; het NBE combineert eigentijdse en oude muziek van alle soorten en maten die de zinnen en verbeelding prikkelt. Het NBE is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen met musici uit andere culturen en spannende combinaties met andere disciplines. Met de vernieuwende programma’s, wil het NBE een groot publiek verrassen, boeien, ontroeren en prikkelen.

Naast de concertseries op de Nederlandse podia, waaronder het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ, verzorgt het NBE ieder jaar het spraakmakende Nieuwjaarsconcert dat door de VARA op tv wordt uitgezonden. Ook wordt het ensemble regelmatig uitgenodigd voor bijzondere gelegenheden. Zo trad het NBE op tijdens staatsbezoeken in India, Thailand en Turkije, was het te gast in de fameuze PROMS serie in de Royal Albert Hall in Londen en mocht de dankbetuiging van H.K.H. Prinses Beatrix in februari 2014 programmeren en uitvoeren.

Onder het motto ‘voor wie erbij was of erbij had willen zijn‘ startte het NBE het eigen cd-label NBElive dat elk jaar registraties van bijzondere projecten uitbrengt. Dat blijft niet onopgemerkt: zo werd de cd Gran Partita bekroond met de Edison Publieksprijs. Eerder al ontving het NBE de Radio 4 Prijs, waarbij zij door de jury het meest ondernemende ensemble van Nederland werden genoemd.

Het NBE kenmerkt zich niet alleen door haar eigen signatuur, hoge kwaliteit en diverse repertoire, maar toont met regelmaat haar maat­schappelijke betrokkenheid middels bijzondere projecten, zowel in Nederland als internationaal. Het NBE hecht groot belang aan het maken van muziek met en voor minder kansrijken en op plaatsen waar levende muziek niet vaak klinkt. Zo speelde het NBE bij de scheidingsmuur tussen Israël en de Palestijnse Gebieden en in de binnenlanden van Suriname met de plaatselijke bevolking.

Ook neemt het NBE haar rol van cultuurinspirator en talentbegeleider zeer serieus. Het educatieprogramma reikt van het laten kennismaken met muziek tot het coachen van jong toptalent. Het NBE betrekt kinderen en jongeren daadwerkelijk bij de programma’s. Ze zijn niet alleen publiek maar ook componist, muzikant, acteur, ontwerper en PR-medewerker. Dat is een bewerkelijk maar creatief en vooral effectief proces. Het NBE blijft zelf ook letterlijk jong door de instroom van jonge spelers uit de eigen kweekvijver jongNBE.

Artistiek leider Bart Schneemann over het NBE:
Wij houden ervan muziek te spelen uit alle windstreken en van alle tijden, en alle muziekstijlen met elkaar te verbinden. In elke voorstelling proberen wij de kracht van al die prachtige noten te gebruiken om u een verhaal te vertellen. Een verhaal dat u zal ontroeren, verbazen en op andere gedachten zal brengen.”

Voor meer informatie over het NBE kunt u contact opnemen met Olga Mouret.

Bart Schneemann

Bart Schneemann (Melbourne, 1954) is hoboïst, dirigent, docent en artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble. In 1977 studeerde hij af aan het Conservatorium te Amsterdam. Tussen 1976 en 1996 was hij eerste hoboïst bij het Radio Filharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharminisch Orkest. Hij trok zich terug uit het orkestbestel om zich volledig te kunnen wijden aan zijn solocarrière en zijn werkzaamheden bij het Nederlands Blazers Ensemble.

Schneemann speelt in diverse formaties een breed repertoire, variërend van oude muziek (op moderne hobo en klassieke/barokhobo) tot hedendaagse muziek. Veel componisten hebben speciaal voor hem geschreven, waaronder Tristan Keuris, Wolfgang Rihm, John Zorn, Gia Kantsjeli, Kevin Volans, Georg Crumb, György Kurtág en Jacob ter Veldhuis. Hij soleerde met diverse orkesten onder leiding van onder andere Valeri Gergiev, Edo de Waart, Ernest Bour, Lev Markiz, Frans Brüggen, Roy Goodman en Ton Koopman. Zelf dirigeerde Schneemann ondermeer het Nationaal Jeugd Orkest, Nieuw Sinfonietta, het Brabants Orkest en het Noord Nederlands Orkest. Als solist, dirigent en samen met het Nederlands Blazers Ensemble is hij een graag geziene gast op tal van podia en festivals wereldwijd. Daarnaast doceert Schneemann aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

In 1988 kreeg Schneemann het verzoek om een nieuwe impuls te geven aan het in 1961 opgerichte NBE. Met zijn komst transformeerde het ensemble tot een enthousiaste groep jonge musici met een open en onbevooroordeeld oor voor talloze muzieksoorten. Samen met zakelijk leider Johan Dorrestein zette hij het NBE als een flexibel gezelschap op de Nederlandse muziekkaart, met de live op Tv uitgezonden Nieuwjaarsconcerten vanuit het Amsterdamse Concertgebouw als referentiepunt. Als concertprogrammeur bij het NBE heeft Schneemann een heel eigen signatuur ontwikkeld. Naast de hoge speelkwaliteit van het ensemble en het aanstekelijke plezier streeft hij in ieder programma naar een dramatische lijn die muzieksoorten (en dus mensen) van verschillende pluimage met elkaar verbindt. Met diverse educatieve programma’s begeleidt het NBE jonge blazers en componisten op weg naar het concertpodium of het conservatorium.

Met het Nederlandse Koningshuis heeft het NBE een bijzondere band. Tot drie maal toe ging het NBE mee op staatsbezoek van Koningin Beatrix (naar Thailand, India en Turkije). Op 30 april 2013 heeft het NBE gespeeld bij de kroning van Prins Willem Alexander. Op 1 februari 2014, het dankfeest van Koningin Beatrix in het Rotterdamse Ahoy, was Schneemann de samensteller van het muzikale programma.

Organisatie

Het Nederlands Blazers Ensemble
ANBI

Contactgegevens

Korte Leidsedwarsstraat 12
1017 RC Amsterdam
The Netherlands
+31[0]20 623 78 06
info@nbe.nl

Bestuur

Johan Wakkie
Bas Maassen
Ton Nelissen
Petra Charbon
Maton Sonnemans

Inleidingen

Saskia Törnqvist

Partners

Luc Kossen – stagemanagement
Donné Roos – geluid
James Murray – licht

Bart Schneemann – artistiek leider

Niek Wijns – zakelijk leider/producer NBElive
nw@nbe.nl / LinkedIn
Elena van Slogteren – hoofd productie
evs@nbe.nl
Loes Worm – productie- en educatiemedewerker
lw@nbe.nl
Geert Rubingh – muziekresearch
gr@nbe.nl
Claartje Gieben – hoofd educatie
cg@nbe.nl
Olga Mouret – hoofd marketing
om@nbe.nl

Volg ons op social media!

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Spotify

Vacatures

Wij zijn per direct op zoek naar een:

PRODUCENT (m/v) voor 0,8 fte met eventuele uitbreiding in het najaar

Als producent vervul je i.s.m. je collega productie en collega educatie een spilfunctie bij de productionele voorbereiding en uitvoering van voorstellingen en andere activiteiten. Je onderhoudt de contacten met o.a. musici, technici, podia en transporteurs. Je bent proactief, doortastend, creatief bij het zoeken naar oplossingen, sociaalvoelend en flexibel als het artistieke proces daar om vraagt. Je houdt van nature van overzicht in complexe situaties en structureert je werkzaamheden efficiënt.

Je taken zijn:

 • Opzetten en begeleiden van de producties: planning maken van repetities en (buitenlandse) tournees, zoeken van remplaçanten, begeleiding van solisten, contact met de podia, coördinatie techniek, logistiek, instrumentenhuur, rekwisieten e.d.;
 • Organiseren van bedrijfs- / sponsorevenementen incl. locatie zoeken, catering, decoratie e.d.;
 • Coördinatie van repetities, concerten en (educatieve) activiteiten op locatie;
 • Budgetbewaking en financiële afwikkeling van projecten.

Wij vragen:

 • hbo/academisch werk- en denkniveau;
 • ervaring in productieleiding in de podiumkunsten;
 • grote belangstelling voor en affiniteit met klassieke muziek;
 • grote mate van zelfstandigheid, proactiviteit en flexibiliteit;
 • bereidheid tot werken in avonduren en weekenden;
 • in het bezit zijn van rijbewijs B;
 • een goede partner in een professioneel, hecht en gezellig team
 • zin hebben in een uitdaging.

Het salaris is afhankelijk van leeftijd en ervaring.

Je kunt je schriftelijke sollicitatie (inclusief CV) tot 7 mei 2018 per mail sturen naar info@nbe.nl ter attentie van Elena van Slogteren.

Eerste ronde gesprekken zullen plaats vinden op maandag 14 mei.

Tweede ronde gesprekken zullen plaats vinden op zaterdag 19 mei.

Wil je nadere informatie? Stuur een mailtje naar info@nbe.nl of bel ons kantoor op 020-6237806.

Wij zijn per direct op zoek naar een:

Marketing en communicatie medewerker (m/v) voor 0,8 fte

Samen met het hoofd marketing geef je invulling aan het marketingbeleid van het Nederlands Blazers Ensemble. Je draagt zorg voor marketing en communicatie gerelateerde taken zoals het bijhouden en beheren van onze website, assistentie bij pr- en marketingacties, het begeleiden van drukwerk, versturen marketing gerelateerde mailingen, bijhouden en perfectioneren van het CRM systeem en archiveren van de uitgevoerde projecten. Daarnaast denk je creatief mee over publiekswerving en branding.

Profiel:

 • je hebt relevante ervaring, het liefst in de culturele sector.
 • je bent nauwkeurig en flexibel.
 • je bent creatief, vindt het leuk om out of the box te denken en je volgt actief de ontwikkelingen in jouw vakgebied.
 • je vindt het niet erg om af en toe ook ’s avonds en in het weekend te werken.
 • je bent proactief en hebt geen 9-17 mentaliteit.
 • je vindt het leuk om in een klein en hecht team te werken.

Het salaris is afhankelijk van leeftijd en ervaring.

Je kunt je schriftelijke sollicitatie (inclusief CV) tot 10 mei 2018 per mail sturen naar info@nbe.nl ter attentie van Olga Mouret, hoofd marketing.

Eerste ronde gesprekken zullen plaats vinden op donderdag 17 mei.

Tweede ronde gesprekken zullen plaats vinden op dinsdag 22 mei.

Wil je nadere informatie? Bel of mail dan met Olga Mouret: tel. 020-6237806 of info@nbe.nl.