Over NBE

Het NBE

 

 

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland bijzondere programma’s te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn; het NBE combineert eigentijdse en oude muziek van alle soorten en maten die de zinnen en verbeelding prikkelt. Het NBE is altijd op zoek naar intrigerende samenwerkingen met musici uit andere culturen en spannende combinaties met andere disciplines. Met de vernieuwende programma’s, wil het NBE een groot publiek verrassen, boeien, ontroeren en prikkelen.

Naast de concertseries op de Nederlandse podia, waaronder het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ, verzorgt het NBE ieder jaar het spraakmakende Nieuwjaarsconcert dat door de VARA op tv wordt uitgezonden. Ook wordt het ensemble regelmatig uitgenodigd voor bijzondere gelegenheden. Zo trad het NBE op tijdens staatsbezoeken in India, Thailand en Turkije, was het te gast in de fameuze PROMS serie in de Royal Albert Hall in Londen en mocht de dankbetuiging van H.K.H. Prinses Beatrix in februari 2014 programmeren en uitvoeren.

Onder het motto ‘voor wie erbij was of erbij had willen zijn‘ startte het NBE het eigen cd-label NBElive dat elk jaar registraties van bijzondere projecten uitbrengt. Dat blijft niet onopgemerkt: zo werd de cd Gran Partita bekroond met de Edison Publieksprijs. Eerder al ontving het NBE de Radio 4 Prijs, waarbij zij door de jury het meest ondernemende ensemble van Nederland werden genoemd.

Het NBE kenmerkt zich niet alleen door haar eigen signatuur, hoge kwaliteit en diverse repertoire, maar toont met regelmaat haar maat­schappelijke betrokkenheid middels bijzondere projecten, zowel in Nederland als internationaal. Het NBE hecht groot belang aan het maken van muziek met en voor minder kansrijken en op plaatsen waar levende muziek niet vaak klinkt. Zo speelde het NBE bij de scheidingsmuur tussen Israël en de Palestijnse Gebieden en in de binnenlanden van Suriname met de plaatselijke bevolking.

Ook neemt het NBE haar rol van cultuurinspirator en talentbegeleider zeer serieus. Het educatieprogramma reikt van het laten kennismaken met muziek tot het coachen van jong toptalent. Het NBE betrekt kinderen en jongeren daadwerkelijk bij de programma’s. Ze zijn niet alleen publiek maar ook componist, muzikant, acteur, ontwerper en PR-medewerker. Dat is een bewerkelijk maar creatief en vooral effectief proces. Het NBE blijft zelf ook letterlijk jong door de instroom van jonge spelers uit de eigen kweekvijver jongNBE.

Artistiek leider Bart Schneemann over het NBE:
Wij houden ervan muziek te spelen uit alle windstreken en van alle tijden, en alle muziekstijlen met elkaar te verbinden. In elke voorstelling proberen wij de kracht van al die prachtige noten te gebruiken om u een verhaal te vertellen. Een verhaal dat u zal ontroeren, verbazen en op andere gedachten zal brengen.”

Voor meer informatie over het NBE kunt u contact opnemen met Olga Mouret.

Bart Schneemann

Bart Schneemann (Melbourne, 1954) is hoboïst, dirigent, docent en artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble. In 1977 studeerde hij af aan het Conservatorium te Amsterdam. Tussen 1976 en 1996 was hij eerste hoboïst bij het Radio Filharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharminisch Orkest. Hij trok zich terug uit het orkestbestel om zich volledig te kunnen wijden aan zijn solocarrière en zijn werkzaamheden bij het Nederlands Blazers Ensemble.

Schneemann speelt in diverse formaties een breed repertoire, variërend van oude muziek (op moderne hobo en klassieke/barokhobo) tot hedendaagse muziek. Veel componisten hebben speciaal voor hem geschreven, waaronder Tristan Keuris, Wolfgang Rihm, John Zorn, Gia Kantsjeli, Kevin Volans, Georg Crumb, György Kurtág en Jacob ter Veldhuis. Hij soleerde met diverse orkesten onder leiding van onder andere Valeri Gergiev, Edo de Waart, Ernest Bour, Lev Markiz, Frans Brüggen, Roy Goodman en Ton Koopman. Zelf dirigeerde Schneemann ondermeer het Nationaal Jeugd Orkest, Nieuw Sinfonietta, het Brabants Orkest en het Noord Nederlands Orkest. Als solist, dirigent en samen met het Nederlands Blazers Ensemble is hij een graag geziene gast op tal van podia en festivals wereldwijd. Daarnaast doceert Schneemann aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

In 1988 kreeg Schneemann het verzoek om een nieuwe impuls te geven aan het in 1961 opgerichte NBE. Met zijn komst transformeerde het ensemble tot een enthousiaste groep jonge musici met een open en onbevooroordeeld oor voor talloze muzieksoorten. Samen met zakelijk leider Johan Dorrestein zette hij het NBE als een flexibel gezelschap op de Nederlandse muziekkaart, met de live op Tv uitgezonden Nieuwjaarsconcerten vanuit het Amsterdamse Concertgebouw als referentiepunt. Als concertprogrammeur bij het NBE heeft Schneemann een heel eigen signatuur ontwikkeld. Naast de hoge speelkwaliteit van het ensemble en het aanstekelijke plezier streeft hij in ieder programma naar een dramatische lijn die muzieksoorten (en dus mensen) van verschillende pluimage met elkaar verbindt. Met diverse educatieve programma’s begeleidt het NBE jonge blazers en componisten op weg naar het concertpodium of het conservatorium.

Met het Nederlandse Koningshuis heeft het NBE een bijzondere band. Tot drie maal toe ging het NBE mee op staatsbezoek van Koningin Beatrix (naar Thailand, India en Turkije). Op 30 april 2013 heeft het NBE gespeeld bij de kroning van Prins Willem Alexander. Op 1 februari 2014, het dankfeest van Koningin Beatrix in het Rotterdamse Ahoy, was Schneemann de samensteller van het muzikale programma.

Organisatie

Het Nederlands Blazers Ensemble
ANBI

Contactgegevens

Korte Leidsedwarsstraat 12
1017 RC Amsterdam
The Netherlands
+31[0]20 623 78 06
info@nbe.nl

Bestuur

Johan Wakkie
Bas Maassen
Ton Nelissen
Petra Charbon
Maton Sonnemans

Inleidingen

Saskia Törnqvist

Partners

Luc Kossen – stagemanagement
Donné Roos – geluid
James Murray – licht

Bart Schneemann – artistiek leider

Niek Wijns – zakelijk leider/producer NBElive
nw@nbe.nl / LinkedIn
Karen Smit – zakelijke ondersteuning
ks@nbe.nl
Elena van Slogteren – producent
evs@nbe.nl
Geert Rubingh – muziekresearch
gr@nbe.nl
Claartje Gieben – educatie
cg@nbe.nl
Inge Ariesen – projectmedewerker compositiewedstrijd
componeren@nbe.nl 
Olga Mouret – hoofd marketing & communicatie
om@nbe.nl
Floor Pletzers – marketing & communicatie en office manager
fp@nbe.nl

Volg ons op social media!

Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Spotify

Vacatures

STAGIAIR(E) PRODUCTIE/EDUCATIE GEZOCHT

Hou je van muziek en zoek je een uitdagende stage? Dan is deze stage bij het Nederlands Blazers Ensemble misschien iets voor jou!

NBE

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland bijzondere programma’s te spelen. Het NBE maakt theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn. Niets is ze te gek. Het NBE speelt in het hele land, heeft een eigen cd-label en is misschien wel het meest herkenbaar door het jaarlijks terugkerend Nieuwjaarsconcert in Het Concertgebouw in Amsterdam.

Het NBE, gevestigd in het centrum van Amsterdam, is een kleine organisatie. Op kantoor zijn zeven mensen werkzaam: een zakelijk leider, producent, educatie medewerker, marketingmanager, marketing communicatie medewerker, bibliothecaris en een financieel medewerker.

De stage

Je levert een bijdrage aan de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert: je ondersteunt in de voorbereidingen, helpt zowel bij het verwerken van de aanmeldingen en de bladmuziek als bij het begeleiden van de jonge componisten, je bent bij concerten aanwezig en je wordt ingezet als productieassistent (in de voorbereidingen) voor het Nieuwjaarsconcert. Je bent verantwoordelijk voor de webredactie en de social media rondom de compositiewedstrijd. Verder draai je mee in de organisatie. Een specifieke stageopdracht behoort tot de mogelijkheden of we gaan samen op zoek naar een passende eindopdracht. Je wordt begeleid door hoofd productie, maar door onze kleine organisatie zal je met iedereen nauw samenwerken.

We zoeken…

• Een stagiair(e) met affiniteit voor (klassieke) muziek.
• Je vindt het leuk om te organiseren.
• Bladmuziek kunnen lezen is vereist.
• Je kunt met social media (Facebook, Youtube, Twitter) omgaan.
• Je bent vanaf medio augustus 2017 voor een periode van 5 maanden 4 dagen per week beschikbaar.

Het takenpakket van de stagiair is heel divers. Het NBE heeft daarom behoefte aan een flexibele, multi-inzetbare, enthousiaste stagiair(e). Je komt in de loop van de stage met alle facetten van de professionele muziekwereld in aanraking en je bent nauw betrokken bij de productie en PR van de concerten.

Ben jij geïnteresseerd? Stuur dan uiterlijk woensdag 31 mei je CV en een brief met motivatie door!

Contactpersoon: Elena van Slogteren
Adres: Korte Leidsedwarsstraat 12, 1017 RC Amsterdam
Tel: 020-6237806
E-mail: evs@nbe.nl

VACATURE educatie- en productiemedewerker

Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) is een groep van ruim twintig topmusici die zo’n tachtig keer per jaar samenkomt om in binnen- en buitenland bijzondere programma’s te spelen. Gezamenlijke bezieling en honger naar avontuur drijft het NBE tot het maken van theatrale muziekprogramma’s die zelden onder één muzikale noemer te vangen zijn. Naast de concertseries op de Nederlandse podia, waaronder Het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan ’t IJ, creëert het NBE ieder jaar het spraakmakende Nieuwjaarsconcert dat op tv wordt uitgezonden.

Het NBE neemt haar rol van cultuurinspirator en talentbegeleider zeer serieus en heeft een uitgebreid en gedurende vele jaren getoetst educatief programma voor scholieren en jonge amateurmusici en een talentontwikkelingstraject voor jong (top)talent ontwikkeld. De essentie van al deze programma’s is zelf muziek maken, als componist of speler; hen daadwerkelijk laten participeren in de programma’s zoals bij de compositiewedstrijd en Het Half Uur voor leerlingen van praktijkgericht onderwijs of hen eigen programma’s laten maken zoals bij de jongNBE-ensembles.

Ben je gedreven en wil je graag bijdragen aan het verder ontwikkelen van het uitgebreide talentontwikkelings- en educatief programma binnen deze gepassioneerde organisatie? Lees dan vooral verder want:

het NBE zoekt een educatie- en productiemedewerker

m/v | 0,8 ft | per 21 aug. 2017 | s.v.p. reageren voor donderdag 1 juni 2017

Als gedreven medewerker vervul je i.s.m. hoofd educatie en hoofd productie een spilfunctie bij de productionele voorbereiding en uitvoering van de educatieve activiteiten en andere programma’s. Je onderhoudt de contacten met o.a. musici, technici, podia en transporteurs. Je bent proactief, doortastend, creatief bij het zoeken naar oplossingen, sociaalvoelend en flexibel als het artistieke proces daar om vraagt. Je structureert je werkzaamheden en hebt van nature overzicht in complexe situaties.

Je taken zijn:
• Medeverantwoordelijk voor het opzetten en begeleiden van educatieve activiteiten: plannen audities, workshops, repetities en concerten, begeleiden deelnemers, contact met derde partijen zoals podia en coördinatie techniek, logistiek, instrumentenhuur, rekwisieten e.d., coördinatie op locatie;
• Medeverantwoordelijk voor het opzetten en begeleiden van de
NBE producties: planning maken van repetities en (buitenlandse)
tournees, zoeken van remplaçanten, begeleiding van solisten, contact
met de podia, coördinatie techniek, logistiek, instrumentenhuur, rekwisieten
e.d., coördinatie op locatie;
• Ondersteunen van werving en marketing rond het talentontwikkelings- en educatief programma;
• Meedenken over lange termijnplanning en ontwikkeling van het talent-ontwikkelings- en educatief programma;
• Budgetbewaking en financiële afwikkeling van educatieve activiteiten en projecten;

Wij vragen:
• hbo werk- en denkniveau;
• ervaring en relevant netwerk in talentontwikkeling en/of educatie
op muziekgebied;
• ervaring met productiewerk in de podiumkunsten;
• affiniteit met de jonge doelgroep en met communicatie via social media
• grote belangstelling voor en affiniteit met klassieke muziek;
• grote mate van zelfstandigheid, pro-activiteit en flexibiliteit;
• bereidheid tot werken in avonduren en weekenden;
• een goede partner in een professioneel, hecht en gezellig team;
• zin hebben in een uitdaging;
• in het bezit zijn van rijbewijs B;
• noten kunnen lezen.

Wij bieden:
Een jaarcontract met uitzicht op voortzetting van het dienstverband. Het salaris ligt, afhankelijk van leeftijd en ervaring, tussen de € 2.200 en € 3.000 bruto bij een fulltime aanstelling (40 uur).

Wil je nadere informatie? Bel of mail dan met Claartje Gieben (hoofd educatie) of Elena van Slogteren (hoofd productie) via tel. 020-6237806 of info@nbe.nl.

Je kunt je schriftelijke sollicitatie (inclusief CV) voor 1 juni 2017 per mail sturen naar info@nbe.nl ter attentie van Niek Wijns (zakelijk leider) onder vermelding van “Vacature educatie- en productiemedewerker”.