Doe mee met de Compositiewedstrijd

Doe mee met de Compositiewedstrijd

Niets mooier dan je eigen muziek verzinnen en die uitvoeren met topmuzikanten! Er zijn nauwelijks regels bij de jaarlijkse compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert van het NBE. Alles mag en alles kan, zolang je het maar zelf verzonnen hebt. Dus of je nou rapt, cello speelt of singer-songwriter bent, je maakt kans om met het NBE op 1 januari op het podium te staan van Het Concertgebouw in Amsterdam, door BNNVARA uitgezonden op tv!

Jaarlijks melden tientallen jonge compositietalenten uit het hele land zich aan. Doe jij dit jaar mee? Lees op deze pagina meer over de compositiewedstrijd van 2024, bekijk de flyer en meld je hier direct aan.

Op weg naar het Nieuwjaarsconcert

Op weg naar het Nieuwjaarsconcert is dé compositiewedstrijd van het NBE en BNNVARA voor iedereen t/m 18 jaar. Elk jaar doen tientallen jonge componisten mee met hun eigen unieke stukken. Of je nu popmuziek maakt, klassiek of elektronisch: alle stijlen zijn welkom. De wedstrijd blijkt een springplank voor menig serieus componeertalent in Nederland en levert elk jaar prachtige nieuwe composities op. Deelnemers worden begeleid van de showcases in oktober, tot het Componistenweekend, de Finale en natuurlijk het Nieuwjaarsconcert waar de winnaars optreden samen met het NBE.

 

Thema 2024

In een wereld waarin mensen soms lijnrecht tegenover elkaar lijken te staan, is muziek als verbindende factor onmisbaar. Hoe vier jij de verschillen die ons zo mooi en interessant maken? Hoe zou jij mensen samen willen laten komen? Maak er een lied over, een beat, een soundscape. In welke stijl dan ook: metal, reggaeton, jazz, klassiek, pop – wat jij wil. Breng de wereld samen en laat je horen!

Regels

Je kunt een stuk schrijven voor:

  • je eigen instrument/stem
  • je band of andere eigen muziekgroep
  • het jongNBE met eventueel jezelf (stuur dan de bladmuziek mee, de partituur en de verschillende partijen)

Verder geldt het volgende:

  • je stuk duurt maximaal 4 minuten
  • je bent maximaal 18 jaar oud

Vragen? Stel ze via componeren@nbe.nl.

Hoe werkt het?

De compositiewedstrijd bestaat uit meerdere rondes: de selectie, de Showcases, het Componistenweekend, de Finale en het Nieuwjaarsconcert.

Deelnemers kunnen tot 30 september hun compositie insturen. Alle composities worden beluisterd en beoordeeld door een vakkundige jury van NBE-musici en componisten. De belangrijkste criteria zijn originaliteit en kwaliteit. Per regio (noord, oost, zuid, west) worden maximaal 15 stukken uitgekozen die doorgaan naar de regionale Showcases.

Is je compositie geselecteerd, dan nodigen we je uit om je stuk te komen uitvoeren tijdens de regionale Showcases. Dat mag je in je eentje doen, samen met vrienden of, als je een stuk heb geschreven voor (leden van het) jongNBE, samen met deze musici! Een jury, bestaande uit NBE-musici, componisten, arrangeurs én een eerdere winnaar van de compositiewedstrijd, kiest zes winnaars die doorgaan naar de volgende ronde. Selectiecriteria: het Nieuwjaarsconcert is een mix van stijlen. Die mix willen we ook graag in de muziek van de jonge componisten. Bij de keuze van de winnaars wordt dus naast originaliteit en kwaliteit van de compositie ook gelet op diversiteit ten opzichte van elkaar (muziekstijl, leeftijd, gender) en op presentatie.

In dit Componistenweekend ontmoeten alle 24 componisten en NBE musici elkaar. Overdag samen repeteren, leren, luisteren, eten en elke avond concertuitvoering met publiek. Na elk concert worden er 5 componisten gekozen die gegarandeerd zijn van hun plek in de Finale! Er zijn echter ook twee ‘wildcards’ beschikbaar, die na afloop van het weekend uitgereikt worden. Na dit weekend weten we dus welke 12 deelnemers er naar de Finale gaan!

Tijdens de Finale strijden de jonge componisten tegen elkaar voor een plek in het Nieuwjaarsconcert. Zij zijn de crème de la crème van jong componerend Nederland. Drie van hen zullen gekozen worden om met het NBE hun stuk op te voeren tijdens het Nieuwjaarsconcert in Het Concertgebouw.

De winnaars van deze compositiewedstrijd zijn de helden van het Nieuwjaarsconcert 2025. Het Nieuwjaarsconcert wordt een keer op 31 december en twee keer op 1 januari uitgevoerd in de Grote Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam en wordt dezelfde avond uitgezonden op tv door BNNVARA.

TWEEDE RONDE | SHOWCASES
DO 17 oktober 2024 Tilburg
VR 18 oktober 2024 Rotterdam
ZA 19 oktober 2024 Groningen
ZO 20 oktober 2024 n.t.b.

DERDE RONDE | COMPONISTENWEEKEND
ZA 14 en ZO 15 december 2024, Akoesticum, Ede

VIERDE RONDE | FINALE
ZO 22 DEC 2024 TivoliVredenburg, Utrecht

Publieksprijs

Elk jaar is het mogelijk te stemmen op jouw favoriete jonge componist! Alle deelnemers van de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert maken kans op de Publieksprijs. Tot 16 december kan je laten weten welke composities jouw favorieten zijn. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens De Finale en ontvangt kaarten voor het Nieuwjaarsconcert en een verrassingspakket.

Waarom wil je meedoen?

Als jij je eigen muziek maakt en daar graag verder mee wil, is dit dé kans om daar meer over te leren. Je wordt begeleid door componisten/arrangeurs, die jou allerlei goede adviezen kunnen geven om je te ontwikkelen binnen de muziek. Ook leer je andere muzikale jongeren kennen, doe je podiumervaring op en maak je natuurlijk kans op de publieksprijs en de hoofdprijs: op het podium staan met het Nederlands Blazers Ensemble, in Het Concertgebouw in Amsterdam!

Partners

Tijdens de compositiewedstrijd worden de jonge componisten begeleid door de volgende componisten/arrangeurs: Arjan Linker (noord), Sjors Dijkstra (noord), Frank van Nus (oost), Hans Barkel (oost), Arno ter Burg (zuid), Julian Schneemann (west), Sylvia Maessen (west).

Op weg naar het Nieuwjaarsconcert wordt georganiseerd door het NBE in samenwerking met BNNVARA en vele anderen: Factorium Tilburg, VRIJDAG Groningen, Kaliber Kunstenschool en Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede, Islemunda Rotterdam, TivoliVredenburg Utrecht en Het Concertgebouw Amsterdam.

Benieuwd wat anderen vorige jaren ingestuurd hebben?