Blog

Even voorstellen: Marnix Dorrestein

Hoi, ik ben Marnix. Ik zing, speel o.a. gitaar en drums en produceer en schrijf liedjes. Mijn muziekstijl vind ik moeilijk te omschrijven. Het is een smeltkroes van muziek uit alle windstreken en tijden, zoals de sixties, 17de eeuw, Indierock, Afrikaanse muziek en een hele rataplan aan moderne dingen. Het creatieve proces van componeren vind ik mega interessant en dus struin ik regelmatig het internet af op zoek naar video’s, artikelen, apps & podcasts die hierover gaan. Op deze blog deel ik de leukste dingen die ik tegenkom. Veel plezier!

Even voorstellen: Arjan Linker

Ik ben Arjan Linker, componist en trombonist en 19 jaar. Bij het componeren vind ik het erg spannend om gebruik te maken van de nieuwste snufjes in de elektronische muziek. Als trombonist kan je me vooral vinden in ensembles, waarin nieuwe muziek, improvisatie en het experiment centraal staan. Van mijn docenten van het Conservatorium van Amsterdam leer ik dingen over harmonie, instrumentatie, compositie en nog veel meer, maar zoals veel componisten vandaag de dag heb ik, voordat ik begon met studeren, via YouTube, Google en Facebook ontzettend veel geleerd over muziek. En nog steeds! Elke dag verschijnen er inspirerende video’s, podcasts en websites, gemaakt door toffe musici van over de hele wereld.

Fotograaf: Foppe Schut

Componeren door te tekenen

Wist je dat je van tekeningen muziek kan maken? Virtual ANS, een synthesizer die gratis op iedere computer te downloaden is, vertaalt alles wat je tekent in geluid. Zo maak je op een makkelijke en natuurlijke manier de gaafste soundscapes. Je kunt alles zelf tekenen in het programma, maar je kunt ook beginnen door een geluidsfile of zelfs een afbeelding te importeren!

Wil je alle mogelijkheden van deze synthesizer gebruiken voor je muziek? Check dan ook het YouTube-kanaal van Alexander Zolotov. 

Download Virtual ANS hier.

– Arjan Linker

Philip Glass over componeren

https://www.youtube.com/watch?v=uqJ10fkznv4

Philip Glass wordt gezien als één van de invloedrijkste componisten van de late 20ste eeuw. Zijn minimalistische composities hebben een enorm publiek bereikt in heel diverse disciplines: operahuizen, concertzalen, de danswereld, film en popmuziek. Hier legt hij uit hoe je als componist je stem vindt, hoe hij zelf tot zijn succes is gekomen en wat voor impact het krijgen van kinderen op zijn muziek had.

– Marnix Dorrestein

 

Muziekapp: Roland Zenbeats

 

Met deze (gratis) app kan je in no time een beat bouwen, een baslijntje programmeren of zelfs een heel arrangement optuigen. Ikzelf gebruik het vooral om onderweg snel een beat op mijn koptelefoon te hebben zodat ik met gitaar of zang ideetjes kan krijgen, maar je kunt er ook complete songs mee produceren. De meest basic versie is gratis, je hoeft alleen een account aan te maken. Daarna zijn er in de app nog wel extra features en geluiden die je kunt kopen, maar met de basic versie kom je al een heel eind! De app is beschikbaar voor iOS en Android.

– Marnix Dorrestein

 

Tchaikovsky’s Zigzag-melodieën

Stel, je hebt twee melodieën en twee instrumenten. Je kunt elk instrument een melodie geven, dat werkt heel goed. Maar wil je je melodieën meerdere kleuren geven en laten bewegen in de ruimte met een kleine muzikale illusie? Probeer dan eens de zigzag-techniek van Tchaikovsky! In dit filmpje legt de Australische componist Thomas Goss uit hoe dit werkt en hoe dit klinkt in Tchaikovsky’s symfonieën.

– Arjan Linker

Brian Eno bij de Red Bull Music Academy

Je hebt een thema, een mooie melodie en een fantastische akkoordenprogressie… Te gek! Maar hoe maak je zo’n compositie nou eigenlijk af? Brian Eno kan hierover meepraten: hij heeft als producer gewerkt met o.a. David Bowie, Coldplay en James Blake. In dit filmpje vertelt hij wat zijn methode is en geeft er ook nog een leuke anekdote bij!

– Marnix Dorrestein

 

Every Noise at Once

 

Als componist kan het erg inspirerend zijn muziek te horen die je nog niet kent. Everynoise is de snelste manier om nieuwe genres te leren kennen. Ga naar de website en druk op Scan: de website speelt muziek af en wisselt elke vijf seconden van genre. Binnen 20 seconden ga je van Expirimental Synth via Finnish Tango naar Baltic Choir. Spreekt iets je aan? Klik erop en je krijgt een lijst met artiesten in dit genre. Wie weet ontdek jij jouw nieuwe favoriete genre of krijg je inspiratie voor jouw volgende compositie!

– Arjan Linker

Zó houd je overzicht over jouw compositie

Hoe houd je als componist het overzicht over je compositie? Componist Willem Jeths schrijft vaak lange stukken voor grote orkesten waar hij maanden, of zelfs jaren, aan werkt. Het is lastig, maar erg belangrijk om dan overzicht te houden over de compositie. In deze video geeft Willem creatieve tips zodat jij het overzicht makkelijker kunt houden!

– Arjan Linker

Pharrell en Rick Rubin over componeren

Pharrell Williams en Rick Rubin: twee grootheden uit de popmuziek die beiden begonnen in hiphop en daarna allerlei paden hebben bewandeld van metal tot pop tot R’nB. Ze gaan met elkaar in gesprek en bespreken hoe ze met inspiratie omgaan, welk deel van het maakproces ze het gaafst vinden en hoe Pharrell wel een Afro Cubaanse plaat had willen maken met Prince…

– Marnix Dorrestein

Billie Eilish over Bad Guy

De nieuwe mega popster Billie Eilish werkt altijd samen met haar broer Finneas, in dit filmpje leggen ze uit hoe ze hun hit ‘Bad Guy’ maakten. Ze laten losse sporen horen, vertellen hoe deze song eerst bestond uit twee losse liedjes en welke rol het geluid van de stoplichten in Australië hebben gehad op de track.

– Marnix Dorrestein

Steve Lacy en produceren op z’n telefoon

Steve Lacy is lid van hiphop groep The Internet en produceerde tracks voor o.a. Kendrick Lamar en J. Cole. Op z’n 18de won hij z’n eerste grammy maar het meest opvallende aan dit toptalent is misschien wel dat hij alles produceert op zijn telefoon. Zelfs als hij in een dure studio zit met honderdduizenden euro’s aan apparatuur om zich heen werkt hij nog liever op zijn oude iPhone 6 met een gebroken scherm. Check dit filmpje om te zien hoe hij te werk gaat.

– Marnix Dorrestein

Song Exploder

Song Exploder is een te gekke podcast serie waarin artiesten uitleggen hoe ze een nummer hebben gemaakt. Hoor hoe Maggie Rodgers de track maakte die Pharrell tot tranen toe roerde of hoe MGMT synth partijen op elkaar stapelt. In deze aflevering vertelt Khruangbin hoe ze Pakistaanse zang met 60’s funk en West-Afrikaanse gitaarpartijen combineerden.

– Marnix Dorrestein