Compositiewedstrijd

Compositiewedstrijd

Niets mooier dan je eigen muziek verzinnen en die uitvoeren met topmuzikanten! Er zijn nauwelijks regels, alles mag en alles kan zolang je het maar zelf verzonnen hebt.
Dus of je nou rapt, viool speelt of singer-songwriter bent, schrijf je in en maak kans om met het NBE op 1 januari op het podium te staan van Het Concertgebouw in Amsterdam, door BNNVARA uitgezonden op tv!

Thema 2021: STA OP!

Nu even niet over corona. Sta op! Pak een stuk papier, een instrument of je computer. En componeer dan een stuk voor iemand, voor een idee, of voor iets dat het verdient om muziek voor te maken. Iets waar je voor op wil staan, of zelfs voor in opstand wil komen.
De kinderen van Lesbos, je oma, smeltend ijs van Groenland, toch de IC-artsen, K-pop, #blacklivesmatter, iets dat wél een standbeeld verdient. Hoe verrassender en opstandiger je idee hoe krachtiger.
Met tekst, zonder tekst, gearrangeerd voor het NBE, of alleen maar een mooi liedje.
Alles kan en mag.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

 

de compositiewedstrijd

Elk jaar opnieuw bewijst de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert haar kracht. Het NBE ontvangt jaarlijks meesterwerken van meer dan 100 (piep)jonge componisten. De wedstrijd blijkt een springplank voor menig serieus componeertalent in Nederland.

Niets mooier dan je eigen muziek verzinnen en die uitvoeren met topmuzikanten! Er zijn nauwelijks regels, alles mag en alles kan zolang je het maar zelf verzonnen hebt. Ieder jaar wordt er een thema bekend gemaakt. Dit jaar is het thema: STA OP! Laat je inspireren door de grote meester en zet het om in klinkende noten!
Op weg naar het Nieuwjaarsconcert is dé compositiewedstrijd van het NBE en BNNVARA voor iedereen t/m 18 jaar. Dus of je nou rapt, viool speelt of singer-songwriter bent, doe mee en maak kans om met het NBE op 1 januari op het podium te staan van Het Concertgebouw in Amsterdam, door BNNVARA uitgezonden op tv!

Thema 2021

STA OP!

Nu even niet over corona. Sta op! Pak een stuk papier, een instrument of je computer. En componeer dan een stuk voor iemand, voor een idee, of voor iets dat het verdient om muziek voor te maken. Iets waar je voor op wil staan, of zelfs voor in opstand wil komen.
De kinderen van Lesbos, je oma, smeltend ijs van Groenland, toch de IC-artsen, K-pop, #blacklivesmatter, iets dat wél een standbeeld verdient. Hoe verrassender en opstandiger je idee hoe krachtiger.
Met tekst, zonder tekst, gearrangeerd voor het NBE, of alleen maar een mooi liedje.
Alles kan en mag.

Zo doe je mee

Niets mooier dan je eigen muziek verzinnen en die uitvoeren met de topmuzikanten van het NBE. Er zijn nauwelijks regels, alles mag en niets moet. Het thema verandert elk jaar, maar de regels niet. Hieronder kun je lezen welke dat zijn.

Je kunt een stuk schrijven voor:

  • je eigen instrument/stem
  • voor je band of andere eigen “muziekgroep”
  • voor jezelf samen met musici van het jongNBE. Als je wil dat musici van het jongNBE met je meespelen, vragen wij je om de bladmuziek mee te sturen (partituur en verschillende partijen). Hou er rekening mee dat je voor maximaal 10 musici schrijft (je mag dus ook een deel van het ensemble gebruiken) die de volgende instrumenten bespelen: fluit, hobo, klarinet (in bes), fagot, hoorn (in F), trompet, saxofoon (alt of sopraan), (bas)trombone, slagwerk (klein slagwerk en drumset) en/of contrabas/basgitaar.
  • Je stuk mag maximaal 4 minuten duren.

Of je nou viool speelt, singer-songwriter bent, rapt, elektronische muziek maakt of een stuk voor orkest componeert: belangrijk is alleen dat je het zelf gemaakt hebt en niet ouder bent dan 18 jaar.

Hoe kun je je aanmelden?

Je kan hier het formulier downloaden om je aan te melden. Lukt het niet of heb je vragen? Stuur een mailtje naar componeren@nbe.nl of bel naar het NBE kantoor: 020-623780.

 

 

Hoe werkt het?

EERSTE RONDE | SELECTIE

Alle composities worden beluisterd en beoordeeld door een vakkundige jury van NBE-musici en componisten.
Belangrijkste criteria: originaliteit en kwaliteit. Per regio (noord, oost, zuid, west) worden maximaal 15 stukken uitgekozen die doorgaan naar de regionale Voorrondeconcerten.

TWEEDE RONDE | VOORRONDECONCERTEN

Is je compositie geselecteerd, dan nodigen we je uit om je stuk te komen uitvoeren tijdens de regionale voorrondes. Dat mag je in je eentje doen, samen met vrienden of, als je een stuk heb geschreven voor (leden van het) jongNBE, samen met deze musici!
Een jury, bestaande uit NBE-musici, de componisten/arrangeurs die bij de volgende ronde de workshops componeren/arrangeren geven én een eerdere winnaar van de compositiewedstrijd, kiest zes winnaars uit die doorgaan naar de volgende ronde.
Selectiecriteria: het Nieuwjaarsconcert is een mix van stijlen. Die mix willen we ook graag in de muziek van de jonge componisten. Bij de keuze van de winnaars wordt dus naast originaliteit en kwaliteit van de compositie ook gelet op diversiteit ten opzichte van elkaar (muziekstijl, leeftijd, jongen/meisje) en op presentatie.

Data

Do 15 oktober 2020 19.30 Tilburg, Factorium
Vr 16 oktober 2020 19.30 Almelo, Hof 88
Za 17 oktober 2020 19.30 Rotterdam,  LantarenVenster
Zo 18 oktober 2020 15.00 Groningen, VRIJDAG

Workshops

De 24 winnaars krijgen een aantal workshops aangeboden om te leren hoe zij hun werk kunnen arrangeren voor het NBE. Onder leiding van (per regio) verschillende arrangeurs gaan de jonge componisten hun composities (leren) arrangeren voor het NBE.

DERDE RONDE | COMPONISTENWEEKEND MET NBE

In dit weekend ontmoeten alle 24 componisten en NBE musici elkaar. Overdag samen repeteren, leren, luisteren, eten en elke avond concertuitvoering met publiek.
Na elk concert worden er 5 componisten gekozen die gegarandeerd zijn van hun plek in de Finale! Er zijn echter ook twee ‘wildcards’ beschikbaar, die na afloop van het weekend uitgereikt worden.
Na dit weekend weten we dus welke 12 deelnemers er naar de Finale gaan!

Data
ZA 28 en ZO 29 november 2020 in Theater Junushoff, Wageningen

VIERDE RONDE | FINALE

Tijdens de Finale strijden de jonge componisten tegen elkaar voor een plek in het Nieuwjaarsconcert. Zij zijn de crème de la crème van jong componerend Nederland. Drie van hen zullen gekozen worden om met het NBE hun stuk uit te voeren tijdens Het Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw in Amsterdam.
Extra selectiecriteria: de stukken moeten passen in het (televisie)programma van het Nieuwjaarsconcert en het moet productioneel haalbaar zijn. De artistieke directie van het NBE en de VARA hebben bij deze keuze een beslissende stem.

Datum

ZO 20 DEC 2020 16:00 uur
Utrecht TivoliVredenburg

HET NIEUWJAARSCONCERT

De winnaars van deze compositiewedstrijd zijn de helden van het Nieuwjaarsconcert 2021. Het Nieuwjaarsconcert wordt op 1 januari twee keer uitgevoerd in de Grote Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam en wordt dezelfde avond op prime time uitgezonden op tv door BNNVARA.

Wat kun je winnen?

OP HET PODIUM STAAN MET HET NEDERLANDS BLAZERS ENSEMBLE!

Als jij bent geselecteerd ná de voorrondeconcerten, dan krijg je een arrangeur/componist toegewezen. Je krijgt dan individueel les hoe je moet (leren) arrangeren voor het NBE. Tijdens het Componistenweekend ga je je stuk repeteren, eventueel nog een klein beetje aanpassen en ’s avonds uitvoeren met het NBE op het concertpodium in het Akoesticum, Ede.

KONINKLIJK CONSERVATORIUMPRIJS VOOR JONGE COMPONISTEN

Deze prijs van het Koninklijk Conservatorium (KC) in Den Haag is in het leven geroepen voor jonge componisten die meedoen aan Op weg naar het Nieuwjaarsconcert; jonge mensen vanaf 14 jaar die tijdens de compositiewedstrijd van het NBE laten zien dat zij talent én al enige vaardigheid en kennis hebben op het gebied van componeren en arrangeren.

De prijs bestaat uit compositieworkshops, die gegeven worden door componist Reza Namavar, docent compositie aan het KC.

KONINKLIJK CONSERVATORIUM JUNIOR COMPOSITIEPRIJS

Voor de jongste componisten is er de KC junior compositieprijs. Winnaars van deze prijs krijgen ‘een dagje componeren’ met componist Reza Namavar, docent compositie aan het KC.

Beide prijzen zullen worden uitgereikt tijdens de Finale op 20 december 2020 in TivoliVredenburg, Utrecht.

Luister hier naar de vier winnaars van de KC prijzen van het seizoen 2019-2020:
https://www.koncon.nl/agenda/componisten-dag-met-het-new-european-ensemble-en-jong-kc

PUBLIEKSPRIJS

Elk jaar is het mogelijk te stemmen op jouw favoriete jonge componist! Alle deelnemers van compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert maken kans op de Publieksprijs.
Tot 18 december kon je laten weten welke composities jouw absolute favorieten zijn! Wie weet sleept jouw held de publieksprijs in de wacht.
De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens De Finale.
De winnaar krijgt, in de heerlijke wetenschap dat hij/zij de publiekslieveling is, kaarten voor het Nieuwjaarsconcert en een verrassingspakket!

OPTREDEN TIJDENS HET NIEUWJAARSCONCERT

De hoofdprijs van deze wedstrijd is natuurlijk je stuk uitvoeren tijdens het spraakmakende Nieuwjaarsconcert! Het Nieuwjaarsconcert wordt op 1 januari twee keer uitgevoerd in de Grote Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam. Je hebt ook een ‘moment of fame‘: het concert wordt dezelfde avond door BNNVARA op prime time uitgezonden op  tv.

Stemmen

Elk jaar is het mogelijk te stemmen op jouw favoriete jonge componist! Alle deelnemers van de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert maken kans op de Publieksprijs. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens De Finale.

Vragen?

Mail dan naar componeren@nbe.nl!

Partners en sponsoren

Tijdens de compositiewedstrijd worden de jonge componisten begeleid door de volgende componisten/arrangeurs:

De compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert wordt georganiseerd door het NBE in samenwerking met BNNVARA en vele anderen!

Workshops componeren

Speciaal voor kinderen en jongeren t/m 18 jaar heeft het NBE een workshop componeren ontwikkeld. Afhankelijk van de leeftijd en het niveau van de schoolklas of (jeugd)orkest behandelen we in deze workshop van 120-180 minuten een aantal (basis)technieken van componeren van bijvoorbeeld filmmuziek, een popliedje of een klassiek stuk.
Beginners leren we dat een deuntje in je hoofd opschrijven ook al componeren is. Meer gevorderde groepen kunnen ingaan op notatie en het verder uitwerken van een muziekstuk.

De workshops worden gegeven door jonge componisten die eerder met het NBE in het Nieuwjaarsconcert speelden en inmiddels het vak zijn ingegaan.

Wil jij ook een workshop volgen met jouw schoolklas of (jeugd)orkest? Neem dan contact met ons op!

Contact

Claartje Gieben, hoofd educatie
componeren@nbe.nl | 020-623 78 06

Meer inzendingen

Laatste video's

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuzeDeze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuzeCOMPOSER’S TOOLBOX

Om je een beetje te helpen en te inspireren laten we je in onze Composers Toolbox zien wat er allemaal mogelijk is op de verschillende muziekinstrumenten die gespeeld worden in het NBE. We laten je allerlei klanken en technieken horen en we laten zien hoe je dat kan opschrijven, zodat het voor ons kristalhelder is wat je bedoelt!