Dorian Cooke

fagot,

Dorian Cooke

Een leven zonder muziek bestaat volgens Dorian Cooke niet. Het is de bron van alles. “Door muziek kan ik mij op een manier uiten die eigenlijk nergens mee te vergelijken is. Het kan troosten, inspireren en zoveel vreugde geven. Zeker bij de blazers.”
Sinds 1998 is de fagottiste lid van het Nederlands Blazers Ensemble en speelt zij in bijna alle programma’s mee. Het is vooral het samen spelen, het samen creëren van schoonheid dat Cooke aanspreekt. Of het nu met een kamerorkest op een podium in Nederland is, of met een groot ensemble in Jordanië. “Het gaat om de muzikale communicatie met elkaar en met het publiek. Zoiets stijgt boven taal en woorden uit.”
Cooke is met haar uitdagende stijl – een recensent omschreef haar eens als een slangenmens die met de melodie meebeweegt – de lieveling van vele componisten. Zo schreven onder andere Frigyes Hidas, Theodor Burkali, Stephen Melillo, Vicente Moncho en Harrie Janssen speciaal composities voor de fagottist. Sinds 2012 geeft Cooke bovendien les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Opleiding

Koninklijk Conservatorium Den Haag (bij Johan Steinmann)
Hochschule für Musik Hanns Eisler Berlijn (bij Klaus Thunemann en Frank Forst)

Ensembles/orkesten

Nederlands Blazers Ensemble
Nieuw Amsterdams Peil
Residentie Orkest

Eerder gespeeld met

Orkest van het Oosten
Rotterdams Philharmonisch Orkest