NBE bij Tijl B. op volle toeren

NBE bij Tijl B. op volle toeren

NBE bij Tijl B. op volle toeren

NBE bij Tijl B. op volle toeren

Ali B krijgt concurrentie van Tijl B.! In het nieuwe tv-programma Tijl B op volle toeren brengt Tijl artiesten uit de pop- en klassieke muziekwereld samen. Topartiesten uit deze twee werelden stappen uit hun comfortzone en leren de muziek kennen die mijlenver van hen vandaan ligt. Muziekliefhebber Tijl Beckand brengt de muzikanten bij elkaar en daagt ze uit een eigen versie van het muziekstuk van de ander te maken.

André Hazes jr. neemt het op tegen operazangeres Maria Fiselier, meidengroep OG3NE en bariton Thomas Oliemans wagen zich in elkaars genre en Jeroen van der Boom neemt het in zijn eentje op tegen het Nederlands Blazers Ensemble.

Tijl B op volle toeren is vanaf 23 maart om 20.25 uur te zien op NPO2.

jongNBE tijdens Podium Witteman

jongNBE tijdens Podium Witteman

jongNBE tijdens Podium Witteman

Zondag 5 februari was jongNBE te gast bij Paul Witteman in Podium Witteman. In deze aflevering speelden o.a. ook Lavinia Meijer, de getalenteerde zusjes Camille Berthollet en Julie Berthollet en het Lip Stick percussion duo. Het jongNBE speelde Aeroplana Kai Vaporia van Dionysis Savvopoulos (arr. Willem van Merwijk). Bekijk hier het fragment!

Podium Witteman is het wekelijkse muzikale feest van presentator Paul Witteman. Samen met huispianist en cabaretier Mike Boddé en muzikale spin in het web Floris Kortie ontvangt hij gasten met bijzondere verhalen. Daarnaast is er ruimte voor jong talent en zijn er live optredens van topmusici. Bekijk hier de hele uitzending terug

Podium Witteman (met o.a. jongNBE) was te zien op zondag 5 februari 2017 om 18:10 uur op NPO2.

Libretto Don Giovanni

Libretto Don Giovanni

Libretto Don Giovanni

Donderdag vindt alweer het laatste concert plaats van Don Giovanni de pocketopera, één van de meest fascinerende opera’s uit de muziekgeschiedenis om tot een opera op borstzakformaat. Was je bij de voorstelling en wil je het libretto nog eens nalezen? Dat kan! Laat dan in dit formulier je gegevens achter, dan sturen wij het libretto per mail toe.

De Theaterkrant (****) over Don Giovanni de pocketopera: “De muzikale bewerking van Hans van der Heide en het Nederlandse libretto van Flip Broekman, in de regie van Marleen Prins, maken van Don Giovanni een brutaal-swingende, soms lekker onbesnaarde voorstelling.”  Lees hier meer over Don Giovanni de pocketopera

 

Composer’s toolbox

Composer’s toolbox

Composer’s toolbox

Meer dan 20 jaar geleden is het NBE begonnen met de compositiewedstrijd voor jonge componisten. Sindsdien hebben honderden jonge componisten (6-18 jaar) zo’n +/- 6000 nieuwe stukken ingeleverd die we allemaal hebben bekeken, beluisterd en in veel gevallen ook daadwerkelijk hebben gespeeld.

In alle soorten en maten kwamen de componisten met hun muzikale verzinsels: op blaadjes papier, cassettebandjes en gaandeweg natuurlijk steeds meer op een digitale manier.  Al die stukken hadden een ding gemeen: ze waren allemaal noot voor noot zelf bedacht door ambitieuze jonge mensen die hun eigen muziek willen laten horen!

Nu willen wij componisten helpen door een splinternieuwe componeerwebsite te ontwikkelen. Het is onze ambitie om met deze site het creatieve proces in ieders componeerbrein te stimuleren en componisten van alle leeftijden aan te sporen om nog mooiere en gavere stukken te maken. Maar we hopen ook zoveel mogelijk mensen aan te sporen om hun eigen muziek te bedenken en uit te voeren.

We hebben inmiddels een klein beginnetje gemaakt met een onderdeel van deze website: de Composer’s Toolbox. De spelers van het NBE hebben een serie korte filmpjes opgenomen waarmee ze dieper ingaan op wat je als componist allemaal met de afzonderlijke instrumenten kan doen. We laten je allerlei klanken en technieken horen en we laten zien hoe je dat allemaal kan opschrijven, zodat het voor ons kristalhelder is wat je bedoelt. De aankomende maanden gaan we heel veel van dit soort filmpjes online zetten.

We zijn benieuwd wat jullie ervan vinden: zijn de filmpjes duidelijk, wordt je fantasie erdoor geprikkeld, en roepen ze nog meer vragen op? En wat zijn die vragen dan? Laat het ons weten via Facebook of via info@nbe.nl!

Don Giovanni lovend ontvangen

Don Giovanni lovend ontvangen

Don Giovanni lovend ontvangen

Vrijdag 27 januari vond de première plaats van Don Giovanni de pocketopera plaats, één van de meest fascinerende opera’s uit de muziekgeschiedenis om tot een opera op borstzakformaat. Twaalf blazers en drie zangers reduceren Mozarts Don Giovanni tot de kern.
“De muzikale bewerking van Hans van der Heide en het Nederlandse libretto van Flip Broekman, in de regie van Marleen Prins, maken van Don Giovanni een brutaal-swingende, soms lekker onbesnaarde voorstelling.”, aldus de Theaterkrant (****).

Don Giovanni de pocketopera werd ook door de Volkskrant, NRC Handelsblad en het Haarlems Dagblad positief ontvangen. De voorstelling is nog t/m 9 februari te zien in Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam, Parkstad Limburg Theaters Heerlen, Zwolse theaters en Theaters Tilburg!

Lees hier meer over Don Giovanni de pocketopera

jongNBE tijdens opening SAY CHEESE!

jongNBE tijdens opening SAY CHEESE!

jongNBE tijdens opening SAY CHEESE!

Vrijdag 20 januari speelde het jongNBE tijdens de opening van de tentoonstelling Martin Creed – SAY CHEESE! in Museum Voorlinden te Wassenaar. SAY CHEESE! is de tweede tijdelijke soloshow in het nieuwe Museum Voorlinden en omvat 54 werken die een coherente afspiegeling van Creeds veelzijdige oeuvre vormen.

‘SAY CHEESE!’ nodigt de bezoeker uit op ontdekkingsreis te gaan in het universum van Martin Creed: een belevingswereld vol humor en zelfspot maar ook met een kritische blik op de maatschappij. Je ziet installaties met cactussen, ballen en gloeilampen; stapelingen van wc-rollen, stoelen en tafels; een wand vol met 1000 broccoli prints. Te midden van de kunstwerken hoort men pianospel, live gespeeld volgens de instructies van de kunstenaar, en even later rent ook nog een hardloper door het museum. Het jongNBE speelde tijdens de opening ook Martin Creed’s werk (Work No. 673).

jongNBE is niet meer te bewonderen in Museum Voorlinden, maar de kunst van Martin Creed wel. De tentoonstelling SAY CHEESE! is nog t/m 7 mei 2017 te zien in Museum Voorlinden. Lees hier meer

Bekijk hier de uitvoering van Martin Creed – Work No. 673 (door jongNBE):

 Bezig met laden    Meer berichten worden geladen