‘Das Lied von der Erde’ van Gustav Mahler in maart

‘Das Lied von der Erde’ van Gustav Mahler in maart

‘Das Lied von der Erde’ van Gustav Mahler in maart

‘Das Lied von der Erde’ van Gustav Mahler in maart

In de maand maart speelt het NBE Das Lied von der Erde van de Oostenrijkse componist Gustav Mahler, met mezzosopraan Christianne Stotijn en tenor Marcel Reijans als solisten.

Leonard Bernstein noemde Das Lied von der Erde Mahlers ‘greatest symphony’. Mahler schreef deze symfonische liederencyclus na een jaar (1907) waarin veel ellende tegelijk kwam: het verlies van zijn dochtertje, zijn ontslag als operadirigent in Wenen en een zwakke gezondheid. Van een meelevende vriend kreeg hij een gedichtenbundel, ontleend aan eeuwenoude Chinese poëzie, die de componist in hem weer wakker schudde. Das Lied von der Erde bezingt het leven en de dood aan de hand van een ode aan de natuur. Het Nederlands Blazers Ensemble verandert niets aan Mahlers noten, maar laat ze wel anders klinken.

Klik hier voor de speellijst.

Benefiet Musicians Without Borders

Benefiet Musicians Without Borders

Benefiet Musicians Without Borders

Steun Musicians Without Borders en win een huiskamerconcert van het NBE!

Voor wie het NBE volgt, zal het niet helemaal onbekend zijn: het NBE werkt samen met en ondersteunt het bijzondere werk van Musicians without Borders, de organisatie van musici die de kracht van muziek gebruikt om mensen in conflictgebieden met elkaar te verzoenen en slachtoffers van oorlog troost en hoop te bieden. Musicians without Borders is actief in Kosovo, Palestina (Westbank), Rwanda, Tanzania, Noord-Ierland en in opvangcentra voor vluchtelingen in Nederland, Griekenland en Italië. Het NBE werkte zelf met Musicians Without Borders aan bijzondere projecten in onder andere de Westbank (Palestina) en in Bosnië-Herzegovina, waar het NBE een multi-etnisch ensemble formeerde met jonge blazers dat zichzelf de fraaie naam Winds of Change gaf.

Op zondag 10 februari vindt er in Splendor Amsterdam een eenmalig benefietconcert plaats met musici van het NBE, het Ruysdael Kwartet en muzikanten van Splendor om zoveel mogelijk aandacht en geld op te halen voor een speciaal programma van Musicians Without Borders:  ‘Welcome Notes Europe’. Dit bijzondere project leidt musici op om muziek te gebruiken als middel om vluchtelingen en asielzoekers te ondersteunen in hun nieuwe omgeving. De workshops helpen de negatieve gevolgen voor deze mensen, die als gevolg van oorlog en gewapende conflicten ontheemd zijn, te verminderen.

Het benefietconcert is uitverkocht, maar het is natuurlijk nog steeds mogelijk om Musicians Without Borders te steunen. Iedereen die doneert (of gedoneerd heeft) maakt kans op een huisconcert: uit de namen van alle donateurs aan deze actie trekken de blazers een winnaar die thuis een concert krijgt! Echt alle bedragen zijn meer dan welkom. Doneer nu!

Nieuwjaarsconcert 2019 op CD & DVD!

Nieuwjaarsconcert 2019 op CD & DVD!

Nieuwjaarsconcert 2019 op CD & DVD!

Ook dit jaar brengt het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) het Nieuwjaarsconcert uit op CD+DVD. Heb jij het Nieuwjaarsconcert gemist of zou je het concert nog eens willen bekijken? Reserveer dan hier alvast één of meerdere exemplaren.
De CD+DVD is vanaf medio april 2019 verkrijgbaar.

“Het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble was ook aan het begin van 2019 weer een feest van verbroedering.”
– Het Parool

jongNBE bij Podium Witteman

jongNBE bij Podium Witteman

jongNBE bij Podium Witteman

Zondag 6 janauri is het jongNBE te gast bij Podium Witteman. Zij zullen een stukje spelen uit hun kindervoorstelling De Sprookjeskoningin samen met Duda Paiva Company. De Sprookjeskoningin is de feestelijke ontmoeting van de ontroerend mooie muziek van Henry Purcell – nu gespeeld door zeven muzikanten van het jongNBE – en het absurd komische en soms sinistere universum van de poppen van Duda Paiva Company. Samen geven zij een eigentijdse twist aan het sprookje van Titania en Oberon uit Shakespeare’s Midzomernachtsdroom en hun verlangen naar echte liefde. Podium Witteman is te zien op zondag 6 januari om 18.10. Het jongNBE en Duda Paiva Company toeren nog tot april door het hele land met hun kindervoorstelling.

Albert Jan van Soelen geridderd voor bijdrage aan cultuur

Albert Jan van Soelen geridderd voor bijdrage aan cultuur

Albert Jan van Soelen geridderd voor bijdrage aan cultuur

Albert Jan van Soelen is dinsdag tijdens het Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Van Soelen kreeg de onderscheiding voor zijn bijdrage aan de cultuur. Hij ontving de onderscheiding uit handen van de Amsterdamse loco-burgemeester Simone Kukenheim.

Van Soelen heeft de Stichting Nederlands Blazers Ensemble’s Lotgenoten opgericht en is er voorzitter van. De stichting heeft als doel het Nederlands Blazers Ensemble financieel te ondersteunen. Daarnaast was hij ook actief bij Stichting Vrienden van Carré, de Gustav Mahler Stichting en Stichting Symbolisch Theater.

Hij werkt tevens als vrijwilliger bij de Amsterdamse zangvereniging het Zwanenkoor en muziekpodium Splendor.

Wij zijn enorm trots op Albert Jan en we zijn hem bijzonder dankbaar voor zijn tomeloze enthousiasme, gedrevenheid en inzet voor het NBE. Mede namens alle blazers feliciteren wij hem met deze welverdiende onderscheiding!

Doe mee en steun het NBE

Doe mee en steun het NBE

Doe mee en steun het NBE

Al meer dan vijftig jaar snijdt het Nederlands Blazers Ensemble onderwerpen aan die haar na aan het hart liggen. Muziek is de universele taal waarmee we maatschappelijke thema’s voor het voetlicht brengen. Daarin voeren we onze eigen herkenbare maar verrassende en onvoorspelbare koers. We spelen muziek van alle soorten, maten en tijden. Dat doen we met de grootst mogelijke energie en speelvreugde. Wij willen deze programma’s kunnen blijven maken. Nu en in de toekomst. Daarvoor hebben we je steun hard nodig.  Je kunt bijdragen aan de NBE-programma’s waarin continu wordt gezocht naar culturele en maatschappelijke verbindingen, naar verrassende combinaties met andere genres en culturen en aan het opleiden van jong talent. Met een donatie – groot of klein – help je ons enorm. Lees hier meer over hoe je met ons mee kan doen!Bezig met laden    Meer berichten worden geladen