Grootse opening Festival Música en Segura (Spanje)

Grootse opening Festival Música en Segura (Spanje)

Grootse opening Festival Música en Segura (Spanje)

Grootse opening Festival Música en Segura (Spanje)

juni 2023 – Vorige week reisde het NBE af naar Spanje om daar op 24 mei festival Música en Segura groots te openen met een avondconcert in de spectaculaire fabrieksloods van Cooperativa de Orcera. De zaal zat bomvol en het publiek reageerde enthousiast! Verder waren de Blazers de tweede dag van het festival onderdeel van een bijzondere muzikale wandeling waarbij het publiek onderweg naar verschillende concertjes kon luisteren.

Foto’s: Juan Antonio Partal

Bart Schneemann 16 mei te gast bij Kunststof (NPO Radio 1)

Bart Schneemann 16 mei te gast bij Kunststof (NPO Radio 1)

Bart Schneemann 16 mei te gast bij Kunststof (NPO Radio 1)

mei 2023 Dinsdag 16 mei is artistiek leider Bart Schneemann te gast bij radioprogramma Kunststof op NPO Radio 1 tussen 19:00 en 20:00 uur, live vanuit de kleedkamer van theater de Flint in Amersfoort. Frénk van der Linden praat met hem over de nieuwe swingende voorstelling Jamaica waarmee het NBE nu door heel Nederland toert, en over de inspirerende reis afgelopen februari naar dit prachtige eiland doordrenkt van reggae en ska. Direct na het interview beklimt Bart met de rest van de Blazers het podium om ook Amersfoort onder te dompelen in Jamaicaanse sferen!

Dinsdag 16 mei, 19:00-20:00
Kunststof, NPO Radio 1

NBE haalt Jamaica naar Nederland

NBE haalt Jamaica naar Nederland

NBE haalt Jamaica naar Nederland

mei 2023 – Het NBE haalt het prachtige en bedwelmende Jamaica naar Nederland met een splinternieuwe swingende voorstelling, doordrenkt van reggae en ska. De Blazers touren in mei samen met reggae-fenomenen Kiddus I en Queen Omega door heel het land:

Vr 5 mei – Amsterdam – Podium Mozaïek, voorpremière (uitverkocht)
Za 6 mei – Haarlem – PHIL
Zo 7 mei – Enschede – Wilminktheater
Wo 10 mei – Arnhem – Musis
Do 11 mei – Amsterdam – Paradiso
Vr 12 mei – Utrecht – TivoliVredenburg
Za 13 mei – Tilburg – Theaters Tilburg
Di 16 mei – Amersfoort – De Flint
Wo 17 mei – Oss – De Lievekamp
Do 18 mei – Den Haag – Amare

In februari 2023 reisde het NBE af naar Jamaica om contact te leggen en muziek te maken met lokaal beroemde muzikanten en opkomende talenten. Een memorabele trip op een eiland waar iedereen van muziek doordrongen is!

In de Nederlandse tour van de voorstelling Jamaica wordt het NBE op het podium vergezeld door verschillende reggae-helden. Zanger Kiddus I geniet in reggaekringen een onvervalste cultstatus sinds hij opdook in de even legendarische film Rockers. Queen Omega wordt als ‘singjay’ (zanger in typische Jamaicaanse reggae-stijl) vergeleken met beroemde generatiegenoten als Sizzla en Capleton, en is een rolmodel voor de vele jonge, talentvolle vrouwen die hun opmars maken in de reggae. Samen met de Blazers vertolken zij een programma van klassiekers uit de ska en reggae in aangepaste en eigenzinnige NBE-arrangementen. Ook wordt een verrassende muzikale bijdrage geleverd door verscheidene muzikanten die de Blazers hebben ontmoet tijdens hun reis, rechtstreeks vanuit Jamaica zelf.

Nieuwsgierig geworden naar Jamaica? Klik hier voor info & tickets!

Gratis 4 mei-concert ‘Laatste Lied’: Vier Letzte Lieder & spoken word

Gratis 4 mei-concert ‘Laatste Lied’: Vier Letzte Lieder & spoken word

Gratis 4 mei-concert ‘Laatste Lied’: Vier Letzte Lieder & spoken word

mei 2023 – Op donderdag 4 mei geeft het NBE een gratis concert in Podium Mozaïek (Amsterdam), in samenwerking met SLAA (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam). De Blazers spelen Richard Strauss’ misschien wel meest geliefde compositie Vier Letzte Lieder, aangevuld door drie speciaal voor dit concert geschreven werken van schrijver en dichter Mahat Arab. Met alt-mezzo Carina Vinke als een Edith Piaf op de barkruk, in een nieuwe spraakmakend NBE arrangement.

Meer info en reserveren

 

jongNBE: zo 9 april bij Podium Klassiek

jongNBE: zo 9 april bij Podium Klassiek

jongNBE: zo 9 april bij Podium Klassiek

april 2023 – Op zondag 9 april is het jongNBE, de kweekvijver van het Nederlands Blazers Ensemble, te zien en te horen bij het tv-programma Podium Klassiek.
Deze jonge toptalenten zullen in de uitzending verschillende stukken uit hun repertoire spelen en bespreken de audities voor de nieuwe lichting van het jongNBE.

Podium Klassiek
 is op zondag 9 april te zien om 18:15 uur op NPO2.

Meer informatie over het jongNBE en de audities.

Foto (Schiermonnikoogfestival): Marije van den Berg

De Matthäus-Passion van het NBE & Duda Paiva Company is terug

De Matthäus-Passion van het NBE & Duda Paiva Company is terug

De Matthäus-Passion van het NBE & Duda Paiva Company is terug

maart 2023 – Ook dit jaar presenteren het Nederlands Blazers Ensemble en de poppenspelers van de Duda Paiva Company hun unieke en meeslepende uitvoering van de Matthäus-Passion! Van 4 t/m 7 april te zien in Arnhem, Utrecht (uitverkocht), Rotterdam (uitverkocht) en Amsterdam (uitverkocht).

In deze ingekorte, interdisciplinaire voorstelling van Bach’s meesterwerk, die bij de première in 2022 al veel lof ontving, worden muziek, dans en poppenspel samengesmeed tot een avontuurlijke theatrale voorstelling die zijn weerga niet kent. De uitvoering is in handen van een topcast, met onder andere internationale stersopraan Claron McFadden. De jonge componist Arjan Linker (2000, voormalig winnaar van de NBE-compositiewedstrijd) maakte de arrangementen. De bewerking past in een traditie van eigentijdse vertalingen door het NBE: eerder waagde artistiek leider Bart Schneemann zich – met succes – aan ‘heilige huisjes’ als Mozarts RequiemFigaro en Don Giovanni, Haydns grote oratoria en Mahlers Lied von der Erde. Voor het ‘heilige der heiligen’ de Matthäus-Passion slaat het Nederlands Blazers Ensemble voor de tweede keer de handen in elkaar met poppentovenaar Duda Paiva, met wie het in 2018 de zeer bejubelde voorstelling The Fairy Queen maakte.

De kaartverkoop is razendsnel gegaan. De meeste voorstellingen zijn al uitverkocht, maar voor 4 april in Musis, Arnhem zijn nog plekken beschikbaar. Klik hier voor kaarten!

Publieksreacties:
‘Ik was erg onder de indruk. Prachtig ook de stiltes terwijl de poppen doorspelen. Je krijgt zo de tijd om het beter op je in te laten werken. Sfeerverhogend zijn zeker de bijzondere oosterse instrumenten en de (dia) beelden bovenin. Het brengt je in het oude Palestina.’
‘We hebben genoten, met name van de muziek. Verder hebben we gediscussieerd op de terugweg over de betekenis en het duiden van de beelden, wie wie was (Maria, evangelist, dubbele rollen etc.) en de volgorde van de voorstelling, waar begint het verhaal. Gaat het terug in de tijd? Dus het maakte veel los.’

Pers:
[…] Met dansers en poppen erbij is het een multidisciplinair spektakel. […] Zowel de toch al expressieve dansers als de zangers laten de poppen bewegen – een knappe prestatie.
Maartje Stokkers – de Volkskrant *** (april 2022)

Kijk-tip: In aflevering 7 van ‘Bart vertelt’ neemt hoboïst en artistiek leider Bart Schneemann je mee in de muzikale wereld van Bach’s Matthäus-Passion.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuzeBezig met laden    Meer berichten worden geladen