Boek nu kaarten voor het nieuwe seizoen!

Boek nu kaarten voor het nieuwe seizoen!

Boek nu kaarten voor het nieuwe seizoen!

Boek nu kaarten voor het nieuwe seizoen!

juni 2022 – Er staat weer een gloednieuw NBE-seizoen met veelbelovende voorstellingen voor de deur!

Op 21 september viert het NBE de Dag van de Vrede in TivoliVredenburg, Utrecht. Het NBE nodigt gasten uit, recent of wat langer geleden gevlucht uit oorlogsgebieden, om te zingen, te performen met spoken word, te dansen en samen te spelen. Op 22 september speelt het NBE nogmaals dit bijzondere programma in Podium Mozaïek, Amsterdam.

In oktober gaat het NBE op tournee met Eternal Delight, een krachtig programma met werken van de Georgische componist Gia Kantsjeli en Engelse componist Steve Martland. Beide componisten waren steeds op zoek naar de essentie en het eigene, maar hun muziek verschilt sterk. De multidisciplinaire voorstelling Concert in de vorm van een peer gaat over het leven van de componist Erik Satie, meester van het absurdisme, maar ook meester van de meest intieme, sensitieve muziek. In november 2022 én in maart 2023 is het ongetwijfeld verrassende resultaat te zien in onder meer Amsterdam, Groningen, Utrecht en Den Haag.

Het NBE viert vervolgens – samen met Italiaanse musici – de stad met een levende ziel: Napolitana! Deze voorstelling met muziek van de grote maestro’s die Napoli heeft voortgebracht, Domenico Scarlatti en Iovanni Pergolesi, gaat in februari 2023 op tournee.

De door pers en publiek lovend ontvangen voorstelling van De Schepping keert eind februari nog twee maal terug, in Amersfoort en Blokzijl, dus haast je als je deze voorstelling nog wil zien! Ook keert de Matthäus-Passion dit seizoen terug. Met een heel eigen bewerking zet het NBE een nieuwe traditie voort in samenwerking met de Duda Paiva Company. De NBE Matthäus duurt 80 minuten en is een nieuw eclectisch arrangement van de originele partituur. Lees hier alle info.

De Blazers sluiten het seizoen af met Jamaica. Het NBE gaat voor het eerst in haar geschiedenis naar dit prachtige eiland – doordrenkt van de Reggaemuziek. Een aantal van de ervaren en jonge helden uit Jamaica keert terug met het NBE en gaat mee op tournee langs de Nederlandse podia.

Graag tot ziens in het theater!

TIP: check bij een theater bij jou in de buurt wanneer de kaartverkoop begint! Zodra de verkoop van start gaat zullen de kaartverkoop-linkjes ook bij onze programma pagina’s tevoorschijn komen. 

Nieuwe musici jongNBE bekend!

Nieuwe musici jongNBE bekend!

Nieuwe musici jongNBE bekend!

juni 2022 Woensdag 22 juni jl. waren de audities voor vier vrijgekomen plaatsen in het jongNBE voor (alt)saxofoon, hoorn, trombone en contrabas in het Akoesticum, Ede.
Na een spannende en inspirerende middag van samenspelen met het jongNBE en solo-optredens van de auditanten had de jury de lastige taak een keuze te moeten maken uit de vele talenten. Uiteindelijk maakte zij bekend dat Lisa Schreiber, Christian Fisalli, Joan Gimeno en Anneke Attema respectievelijk op (alt)saxofoon, hoorn, trombone en contrabas deel uit gaan maken van het jongNBE in het nieuwe seizoen!

Het “oude” jongNBE speelt op 1 juli nog samen op festival Down The Rabbit Hole in Beuningen. Het nieuwe seizoen van het jongNBE wordt geopend met de Showcases van de Compositiewedstrijd, in Rotterdam, Tilburg, Groningen en Enschede.

Lees hier alle informatie.

JONGNBE ONDERSTEUNT WAR CHILD BIJ CAMPAGNE OORLOG IS ERFELIJK

JONGNBE ONDERSTEUNT WAR CHILD BIJ CAMPAGNE OORLOG IS ERFELIJK

JONGNBE ONDERSTEUNT WAR CHILD BIJ CAMPAGNE OORLOG IS ERFELIJK

mei 2022 – Samen in actie voor War Child!

Op 13 juni organiseren de leden van het jongNBE een benefiet concert waarmee ze geld gaan inzamelen voor War Child. De opbrengsten van dit concert gaan direct naar War Child, zodat zij kinderen met een oorlogstrauma kunnen helpen.

Op dit moment groeien er wereldwijd meer dan 149 miljoen kinderen op in oorlog. Het is één ding om deze kinderen weg te halen uit de oorlog en om ze een veilige omgeving te bieden, maar hoe haal je vervolgens de oorlog uit een kind? War Child is een organisatie die zich hiervoor inzet. Met spel en met muziek nodigen zij kinderen uit om hun trauma’s stap voor stap te gaan verwerken, zodat ook zij weer kunnen gaan lachen en dansen.

Vind jij dit ook belangrijk werk en wil je hierbij helpen? Ondersteun dan de actie van het jongNBE en doneer via:
https://actie.voorwarchild.nl/actie/jong-nederlands-blazers-ensemble

Bij een donatie van 50 euro of meer ontvang je twee vrijkaartjes voor het jongNBE concert op 13 juni in de Koninklijke Industrieele Groote Club in Amsterdam. Ook wordt er onder alle donateurs een huiskamerconcert verloot.

Kijk voor meer informatie over de actie op deze pagina.

Het Parool over de Vier letzte Lieder

Het Parool over de Vier letzte Lieder

Het Parool over de Vier letzte Lieder

mei 2022 – Willem van Merwijk is al ruim 30 jaar saxofonist van het NBE en een van de vaste arrangeurs, zo bewerkte hij o.a. ‘Romeo en Julia’ van Prokofjev, ‘Der Ring des Nibelungen’ en nu ook Strauss’ Vier letzte Lieder. In het Parool vertelt hij over hoe hij te werk is gegaan: “…Alle mensen in het Blazers Ensemble ken ik al jaren (…). Als ik iets voor fagot schrijf, doe ik dat voor Dorian Cooke; ik ken haar geluid, ik weet wat ze kan. En dat geldt voor alle partijen. Ik vraag dus veel van ze, want ik heb nogal eens op de rand van het speelbare geschreven, omdat ik weet wat er mogelijk is. Die vioolsolo ging naar de sopraansax van Johan van der Linden, in het volle vertrouwen dat hij er iets ontzettend moois van zal maken. Terwijl ik het schrijf, hoor ik het hem spelen.”
De Vier letzte Lieder zijn nog te horen in Utrecht, Den Haag (uitverkocht), Meppel en Wageningen.
Lees het hele artikel uit het Parool hier.

‘Vier letzte lieder was puur genieten’

‘Vier letzte lieder was puur genieten’

‘Vier letzte lieder was puur genieten’

mei 2022 – Na de voorpremière van onze Vier Letzte Lieder vorige week in een meer dan vol Podium Mozaïek en druk bezochte en enthousiast ontvangen voorstellingen in Arnhem, Tilburg en Amsterdan, is het NBE samen met Carina Vinke nog te zien in Heerlen, Ede, Leiden, Enschede, Amsterdam (nog een keer!), Utrecht, Den Haag, Meppel en Wageningen.

Mis deze unieke en avontuurlijke Vier letzte Lieder niet! Bestel hier kaarten.

Publieksreacties:

‘Het was adembenemend mooi. Wat een stem, en wat een prachtige ingetogenheid van Carina Vinke. Het was puur genieten, van haar zang en van jullie begeleiding. En heel klein beetje afgunstig op degenen die nu het concert nog tegemoet zien, ben ik wel.’

‘Genoten van prachtige muziek van Strauss en voor en na-sessie met jong talent! Ik volg jullie al jaren, jullie blijven inspirerend en verbindend! Fantastisch!’

‘Het was simpelweg prachtig, met tranen in mijn ogen geluisterd, geweldige voorstelling’

‘Waanzinnige bewerking voor het NBE door Willem van Merwijk, we hebben ontzettend genoten van alle blazers en natuurlijk Carina Vinke, wat een stem!’

Vier letzte Lieder: vanaf 19 mei op tournee!

Vier letzte Lieder: vanaf 19 mei op tournee!

Vier letzte Lieder: vanaf 19 mei op tournee!

mei 2022 – Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) speelt in haar nieuwe voorstelling de Vier letzte Lieder van Richard Strauss in een nieuwe spraakmakend arrangement van Willem van Merwijk. De Blazers toveren de theaterzaal om tot een film noir, met in de hoofdrol alt-mezzo Carina Vinke, die als Edith Piaf op de barkruk in een rokerige nightclub, haar eigen draai geeft aan deze geliefde liederen.

Strauss stierf kort na de voltooiing van de Vier letzte Lieder in 1949 en heeft ze dus nooit zelf kunnen horen. De iconische liederen stralen een sfeer van berusting uit. De componist neemt afscheid van het leven, en de wereld neemt afscheid van een muzikale taal die nu definitief ‘historisch’ was geworden. Toen Strauss deze liederen schreef, was de atonale muziek de kinderschoenen al lang ontgroeid, en in de tweede helft van de twintigste eeuw zou de muziek een radicaal andere richting nemen.

Artistiek leider Bart Schneemann over de Vier letzte Lieder:
“We gaan in onze voorstelling ‘Vier letzte Lieder’ laten horen dat vaarwel zeggen ook een grote schoonheid kan hebben. Een avond vol melancholie, waarin we de gordijnen sluiten, de tafels ontruimen en waarbij het licht langzaam maar zeker uitgaat…”

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Bestel hier kaarten!Bezig met laden    Meer berichten worden geladen