de Volkskrant: ‘Bach & Soefi: een muziekfeest dat riant ontstijgt aan goede bedoelingen’

de Volkskrant: ‘Bach & Soefi: een muziekfeest dat riant ontstijgt aan goede bedoelingen’

de Volkskrant: ‘Bach & Soefi: een muziekfeest dat riant ontstijgt aan goede bedoelingen’

de Volkskrant: ‘Bach & Soefi: een muziekfeest dat riant ontstijgt aan goede bedoelingen’

Een minutenlang en warm slotapplaus bij de voorpremière van Bach & Soefi in Podium Mozaïek zorgde voor een vliegende start van de tournee. Was op voorhand al een aantal zalen uitverkocht voor dit bijzondere programma, de overige zalen zullen heel snel volgen. Volkskrantrecensent Guido van Oorschot noemt de voorstelling ‘een waagstuk: het werk van Bach combineren met muziek uit het soefisme, de mystieke islamitische stroming. Maar het werkt’.  Hij beoordeelt dit ‘muziekfeest’ met maar liefst vier sterren en voorspelt: ‘Bach & Soefi wordt een klassieker’. Na de voorstelling in De Lawei in Drachten steken ook de Friese kranten de loftrompet over Bach & Soefi:  ‘De non-stop ‘omarming’ wordt gerealiseerd door beide muziekculturen met elkaar af te wisselen […] een hecht geheel, met een uitgekiend instrumentarium’, aldus de Leeuwarder Courant (****). En het Friesch Dagblad schrijft: ‘Het Agnus Dei uit de Hohe Messe in het Arabisch horen zingen was een bijzondere ervaring. En de krachtige roep om vrede van het hele ensemble tesamen in Bachs Dona Nobis Pacem bleef lang nagalmen. Zo maak je muziek relevant. Het NBE is daar een meester in.’

Tournee tot en met 14 november en van 8 tot en met 16 mei, klik hier voor meer info en de speellijst.

Bach & Soefi op CD
Binnenkort brengt het NBE Bach & Soefi op CD uit. Wil je deze alvast bestellen, klik dan hier voor het bestelformulier. De CD kost € 15,00 (inclusief verzendkosten).

Winnaars Voorrondeconcerten bekend!

Winnaars Voorrondeconcerten bekend!

Winnaars Voorrondeconcerten bekend!

Na vier geweldige, inspirerende en bloedstollende voorstellingen in Rotterdam, Tilburg, Enschede en Groningen zijn de winnaars van de Voorrondeconcerten bekend! 60 nieuwe composities gingen afgelopen week in première, gemaakt door jonge componisten van 8-18 jaar uit heel Nederland en fantastisch (mede) uitgevoerd door het jongNBE. Aan de aanwezige jury de moeilijke taak om hieruit de winnaars kiezen.

Deze 24 helden gaan nu aan de slag met een NBE arrangeur om hun stuk te bewerken voor het ‘grote’ NBE, en zullen dat tijdens het Componistenweekend in november laten horen. Daarna maken zij kans op een podiumplek in het Koninklijk Concertgebouw tijdens het Nieuwjaarsconcert!

Regio WEST: Alexander Jansen, Bregtje van Schaijik, Jeroen Op de Beek, Fook Sars, Ben Forte en Melisse Markesteijn.

Regio ZUID: Twan Swagten, Eva zonder Adam, Jasper de Bock, Ilan van Elk, Jorn Knuit en Harm Kolen.

Regio OOST: Niek van Delden, Elisabeth Kleinmeijer, Casper Groep, Silvan van den Boom, Valery Nijhof en Casper Jeukendrup.

Regio NOORD: Rienk Pruiksma, Sijmen MacDonald en Teun de Vries, Siemen Bos, Nynke Gijsen, Mauro Yeoman en Laura Eisenga en Max Dorst.

Kijk hier voor alle info over de compositiewedstrijd!

Foto: Eric van Nieuwland

Desert Blues op NPO Radio4

Desert Blues op NPO Radio4

Desert Blues op NPO Radio4

De voorstelling Desert Blues is aanstaande donderdag 11 oktober live te horen vanuit TivoliVredenburg op NPO Radio 4 tijdens het Avondconcert van het NTR. De uitzending begint om 20.00.
Op uitnodiging van The Hunger Project, een internationale organisatie ter bestrijding van honger wereldwijd, reisden de blazers naar Benin, land van dansers, zangers, virtuoze percussionisten en voodoomuziek. Samenspelen met hen was een belevenis en een feest. Net als bij eerdere reizen (SurinameCuba en Georgië) levert het bezoek aan West-Afrika een prachtige programma op. De in Benin gemaakte muziekvrienden komen nu naar Nederland om, virtueel danwel in real-life, met het NBE ‘Desert Blues’ te maken: een vurig spektakel dat voorbijgaat aan grenzen en genres.

Compositiewedstrijd: Adam & Eva

Compositiewedstrijd: Adam & Eva

Compositiewedstrijd: Adam & Eva

Het is weer tijd voor de jaarlijkse Compositiewedstrijd!
Niets mooier dan je eigen muziek verzinnen en die uitvoeren met topmuzikanten! Er zijn nauwelijks regels, alles mag en alles kan zolang je het maar zelf verzonnen hebt. Doe mee en misschien sta jij samen met de Blazers op 1 januari in de grote zaal van het Concertgebouw  tijdens het Nieuwjaarsconcert (natuurlijk op TV bij BNNVARA)
THEMA 2018 : ADAM & EVA
Je kent ze wel, die van de appel en de slang, waar het allemaal mee is begonnen. Maar voordat je nou “Eet die appel niet, Eva!” gaat schrijven, bedenk dat Adam & Eva veel meer kan betekenen. Misschien wil je wel muziek maken over verleiding, schuld, schaamte, liefde. Of over verboden vruchten, de ongelijkheid tussen man en vrouw, en misschien heet je Eva maar vind je appels helemaal niet lekker. Kan allemaal muziek worden! Voor alle info: https://nbe.nl/componeren/

Alle voorstellingen in abonnement uitverkocht

Alle voorstellingen in abonnement uitverkocht

Alle voorstellingen in abonnement uitverkocht

Alle voorstellingen in ons abonnement zijn al uitverkocht! Goed om te weten: er zijn nog wel kaarten beschikbaar voor deze voorstellingen op andere speeldata en -locaties: klik hier voor de volledige speellijst van Symmetries,  hier voor die van Das Lied von der Erde en hier voor de voorstellingen van Bach & Soefi.

Seizoen 2018-2019 online

Seizoen 2018-2019 online

Seizoen 2018-2019 online

Er staat weer een gloednieuw NBE-seizoen voor de deur! Meer dan ooit spinnen we onze twee geliefde rode draden door de programmering van het komende seizoen. Enerzijds gaan we met heel veel liefde en toewijding weer een paar prachtige stukken uit het ‘grote’ repertoire voor jullie uitvoeren met o.a. Gustav Mahler en John Adams. De andere rode draad die door het seizoen heen loopt, zijn jullie ook al enige jaren van ons gewend: we slaan onze armen heen om een steeds bonter gezelschap van collega-musici van de meest uiteenlopende pluimage: jong, oud, van hier in de wijk of uit een ander werelddeel. 

We kondigden het vorig jaar al aan, maar in het Pinksterweekend van 2019 gaat nu echt definitief onze langgekoesterde wens in vervulling: een eigen festival. Het wordt een feest waarin we onze jarenlange traditie van muzikale ontmoetingen uitgebreid vieren. 

DE PROGRAMMA’S VOOR SEIZOEN 2018-2019:

Dag van de Vrede | Samen met alle Amsterdammers gaan we in september de Dag van de Vrede vieren. Een voorstelling met en door buurtbewoners en de vier cultuurhuizen in Amsterdam: Podium Mozaïek, Tolhuistuin, Theater de Meervaart en het Bijlmer Parktheater.

Desert Blues | Afgelopen maart bezochten we op uitnodiging van The Hunger Project, een internationale organisatie ter bestrijding van honger wereldwijd, het prachtige Benin. Samenspelen met lokale muzikanten was een geweldig feest, en nu nemen we deze muzikale helden live, dan wel virtueel, mee naar Nederland! Een vurig spektakel dat voorbijgaat aan grenzen en genres.

Bach & Soefi | Traditionele Iraanse muziek en de Hohe Messe van Johann Sebastian Bach samen in één voorstelling? Laat dat maar aan de Blazers over! Een prachtig programma samen met de Iraanse tärspeler Ali Ghamsari, de Nederlands theorbe-virtuoos David Mackor, de Canadese sopraan Elisabeth Hetherington, de Iraanse zangeres Haleh Seyfizadeh en natuurlijk het voltallige blazersensemble.

Symmetries | Een echte wereldprimeur! Speciaal voor de Blazers wordt het inmiddels epische werk Fearful Symmetries van John Adams opnieuw bewerkt. Samen met dansers uit verschillende disciplines gaan we op het podium op zoek naar de ultieme schoonheid. I.s.m. Duda Paiva Company, Hotel Modern en ISH en Mor Shani.

Das Lied von der Erde | Samen met mezzosopraan Christianne Stotijn en tenor Marcel Reijans spelen de Blazers Mahlers beroemde en wonderschone liederencyclus die het leven en de dood bezingt aan de hand van een ode aan de natuur. In Amsterdam is ‘Das Lied von der Erde’ deel van de Serie Scherpdenkers waarin inspirerende sprekers een verbond aangaan met muziek: Aaltje van Zweden vertelt over de troost die muziek kan bieden. 

Nieuwjaarsconcert | Natuurlijk mag het Nieuwjaarsconcert niet ontbreken, en sinds een paar jaar is, zoals jullie natuurlijk weten een nieuwe traditie is geboren! Ook dit jaar zullen er op 1 januari niet één, maar twee Nieuwjaarsconcerten zijn. Uiteraard allebei mét ballonnen. 

NBE-Festival | In 2019 gaat een lang gekoesterde droom in vervulling van het Nederlands Blazers Ensemble! In samenwerking met het Zuiderstrand theater in Den Haag gaat het eerste NBE-festival het daglicht zien. Een festival bedacht en gespeeld door NBE samen met geweldige artiesten van heinde en verre.

SEIZOENSBROCHURE ONTVANGEN

Wil je meer weten over (de activiteiten van) het NBE en achtergrondinformatie over onze programma’s? Laat dan hier je gegevens achter en ontvang de seizoensbrochure eind mei per post thuis. Wil je liever digitaal door onze brochure bladeren? Dat kan hier.Bezig met laden    Meer berichten worden geladen