‘Vier letzte lieder was puur genieten’

‘Vier letzte lieder was puur genieten’

‘Vier letzte lieder was puur genieten’

‘Vier letzte lieder was puur genieten’

mei 2022 – Na de voorpremière van onze Vier Letzte Lieder vorige week in een meer dan vol Podium Mozaïek en druk bezochte en enthousiast ontvangen voorstellingen in Arnhem, Tilburg en Amsterdan, is het NBE samen met Carina Vinke nog te zien in Heerlen, Ede, Leiden, Enschede, Amsterdam (nog een keer!), Utrecht, Den Haag, Meppel en Wageningen.

Mis deze unieke en avontuurlijke Vier letzte Lieder niet! Bestel hier kaarten.

Publieksreacties:

‘Het was adembenemend mooi. Wat een stem, en wat een prachtige ingetogenheid van Carina Vinke. Het was puur genieten, van haar zang en van jullie begeleiding. En heel klein beetje afgunstig op degenen die nu het concert nog tegemoet zien, ben ik wel.’

‘Genoten van prachtige muziek van Strauss en voor en na-sessie met jong talent! Ik volg jullie al jaren, jullie blijven inspirerend en verbindend! Fantastisch!’

‘Het was simpelweg prachtig, met tranen in mijn ogen geluisterd, geweldige voorstelling’

‘Waanzinnige bewerking voor het NBE door Willem van Merwijk, we hebben ontzettend genoten van alle blazers en natuurlijk Carina Vinke, wat een stem!’

Vier letzte Lieder: vanaf 19 mei op tournee!

Vier letzte Lieder: vanaf 19 mei op tournee!

Vier letzte Lieder: vanaf 19 mei op tournee!

mei 2022 – Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) speelt in haar nieuwe voorstelling de Vier letzte Lieder van Richard Strauss in een nieuwe spraakmakend arrangement van Willem van Merwijk. De Blazers toveren de theaterzaal om tot een film noir, met in de hoofdrol alt-mezzo Carina Vinke, die als Edith Piaf op de barkruk in een rokerige nightclub, haar eigen draai geeft aan deze geliefde liederen.

Strauss stierf kort na de voltooiing van de Vier letzte Lieder in 1949 en heeft ze dus nooit zelf kunnen horen. De iconische liederen stralen een sfeer van berusting uit. De componist neemt afscheid van het leven, en de wereld neemt afscheid van een muzikale taal die nu definitief ‘historisch’ was geworden. Toen Strauss deze liederen schreef, was de atonale muziek de kinderschoenen al lang ontgroeid, en in de tweede helft van de twintigste eeuw zou de muziek een radicaal andere richting nemen.

Artistiek leider Bart Schneemann over de Vier letzte Lieder:
“We gaan in onze voorstelling ‘Vier letzte Lieder’ laten horen dat vaarwel zeggen ook een grote schoonheid kan hebben. Een avond vol melancholie, waarin we de gordijnen sluiten, de tafels ontruimen en waarbij het licht langzaam maar zeker uitgaat…”

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Bestel hier kaarten!

AUDITIE JONGNBE 2022-2023

AUDITIE JONGNBE 2022-2023

AUDITIE JONGNBE 2022-2023

mei 2022 – Het jongNBE, de kweekvijver van het Nederlands Blazers Ensemble is weer op zoek naar nieuwe talenten! Er komen vier plekken vrij aankomend seizoen: (alt)saxofoon, hoorn, (bas)trombone en contrabas/basgitaar.

Het jongNBE is een ensemble van jonge talentvolle musici van de Nederlandse conservatoria, sommige al klaar, andere nog midden in hun opleiding. Het ensemble bestaat uit 10 musici (fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, trompet, saxofoon, (bas)trombone, slagwerk en contrabas/basgitaar). Zij kunnen gedurende twee jaar deel uitmaken van het jongNBE. De musici worden door de ervaren NBE-musici gecoacht en geïnjecteerd met de creativiteit, energie en het enthousiasme van het NBE. Spelen in het jongNBE biedt jonge musici een fantastisch leertraject in samenspel, programmering en presentatie!

Auditie: woensdag 22 juni 2022
Tijd: 10:00-17:00 uur
Locatie: Akoesticum, Ede

Meld je uiterlijk 12 juni aan via dit formulier.

Kijk voor meer informatie op nbe.nl/talent!

CD Troubadours: “Mooie blazers-ode aan de gitaarfamilie”

CD Troubadours: “Mooie blazers-ode aan de gitaarfamilie”

CD Troubadours: “Mooie blazers-ode aan de gitaarfamilie”

april 2022 – Na het geweldige succes van de tournee in oktober wordt de cd ‘Troubadours’ met net zo veel enthousiasme ontvangen!

Joost Galema schreef vandaag, donderdag 28 april, in de NRC°°°°:
‘Pianist en componist Julian Schneemann maakte fascinerende bewerkingen van een rijk mozaïek aan stukken dat zo’n vijf eeuwen omspant. De bezonken klank van luitgetokkel uit ‘I Saw My Lady Weep’ van renaissancecomponist Dowland vormt een scherp contrast met de scheurende gitaar uit ‘Albatross’ van rockband Fleetwood Mac.’ […] ‘Het Nederlands Blazers Ensemble legt een stevig en welluidend fundament onder het bevlogen spel van de vier jonge ‘gitaristen’, maar etaleert ook de eigen uitgesproken klank, die zo’n onmisbare stem is in de muziek.’
Lees hier de hele recensie

Eerder schreef De Nieuwe Muze: ‘Dat Troubadours toch een typisch NBE-programma is, heeft alles te maken met de potpourri van stijlen die harmonieus in elkaar overgaan en de briljante hoofdrol die de blazers uiteindelijk toch opeisen.’ […] ‘Zo gauw de fluit en de hobo de vier snaarinstrumenten vergezellen in de verstild begonnen Toccata Arpeggiata van Kapsberger, wordt het stuk, wordt elk stuk, een verhaaltje in een groot verhaal, een lied waarin de blazers hun ziel blootleggen.’

Je kan de cd ‘Troubadours’ bestellen in onze winkel!

Vier letzte Lieder

Vier letzte Lieder

Vier letzte Lieder

april 2022 – In 1948 schreef de vierentachtigjarige Strauss zijn misschien wel meest geliefde compositie, de Vier letzte Lieder, letterlijk zijn laatste liederen, zijn zwanenzang dus. Hij heeft ze zelf nooit live kunnen horen: hij stierf kort na de voltooiing in 1949.

De liederen stralen een sfeer van afscheid en berusting uit. De componist neemt afscheid van het leven, en de wereld neemt afscheid van een genre en van een muzikale taal die nu definitief ‘historisch’ was geworden. Terwijl Strauss deze liederen schreef, was de atonale muziek de kinderschoenen al lang ontgroeid, en in de tweede helft van de twintigste eeuw zou de muziek een radicaal andere richting nemen.

In mei 2020 zou de première zijn van onze versie van de Vier letzte Lieder, iets waar we al jaren naar uitkeken. De tour werd verplaatst naar mei 2022, maar we maakten alvast een voorproefje met alt-mezzo Carina Vinke:

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Nu is het dan eindelijk zo ver: in mei 2022 gaan we op tournee met de Vier letzte Lieder van Strauss!

Lees hier meer en bestel snel je kaarten.

Fanfare de Vooruitgang 100 jaar

Fanfare de Vooruitgang 100 jaar

Fanfare de Vooruitgang 100 jaar

april 2022 – Op zaterdag 23 april viert Fanfare de Vooruitgang haar 100-jarig Jubileumjaar in Theater Speelhuis in Helmond. Samen met het Nederlands Blazers Ensemble wordt 100 jaar muzikale geschiedenis op eigentijdse en energieke wijze vertaald, met het vizier gericht op de volgende 100 jaar.

Het orkest brengt met de blazers van het NBE een meeslepend muzikaal verhaal, waarbij er muziek wordt gemaakt in maar liefst 17 verschillende samenstellingen.
Bestel hier kaarten!

 Bezig met laden    Meer berichten worden geladen