NBE op tournee in China

NBE op tournee in China

NBE op tournee in China

NBE op tournee in China

Van 8 t/m 16 december tourt het NBE door China. Het is de allereerste keer dat het NBE in dit fascinerende land optredens verzorgt in vijf verschillende steden, achtereenvolgens Tianjin, Beijing, Jinan, Suzhou en Shanghai. Naast de concerten en een aantal flash mobs ter promotie hiervan, geven de blazers ook diverse workshops en masterclasses op scholen en wordt er samengespeeld met veelbelovende jonge Chinese musici. Blijf op de hoogte van alle avonturen van onze blazers in China via onze Facebook en Instagram!

Nog 13 jonge componisten in de race!

Nog 13 jonge componisten in de race!

Nog 13 jonge componisten in de race!

Op 24 en 25 november waren de spannende halve finales van de compositiewedstrijd tijdens het Componistenweekend in Ede. Deze halve finales hadden alles wat het Nieuwjaarsconcert zo bijzonder maakt: opwinding, lol, ontroering en vooral heerlijke muziek.

De 24 jonge componisten hebben keihard gewerkt met arrangeurs om hun stuk te bewerken voor het NBE. Uiteindelijk mogen er 13 componisten door naar de Finale op 23 december in TivoliVredenburg:

De Finale is onderdeel van Open Ears – De Dag van het Componeren. Op deze dag staat de (jonge) componist centraal. Iedereen is welkom om in TivoliVredenburg te komen luisteren naar de openbare repetitie én de finale van de Compositiewedstrijd. Dat niet alleen, al vanaf 12.30 uur zijn er workshops, optredens en nog veel meer voor jong en oud!

Kijk op www.nbe.nl/componeren voor meer informatie over de compositiewedstrijd!

de Volkskrant: ‘Bach & Soefi: een muziekfeest dat riant ontstijgt aan goede bedoelingen’

de Volkskrant: ‘Bach & Soefi: een muziekfeest dat riant ontstijgt aan goede bedoelingen’

de Volkskrant: ‘Bach & Soefi: een muziekfeest dat riant ontstijgt aan goede bedoelingen’

Een minutenlang en warm slotapplaus bij de voorpremière van Bach & Soefi in Podium Mozaïek zorgde voor een vliegende start van de tournee. Was op voorhand al een aantal zalen uitverkocht voor dit bijzondere programma, de overige zalen zullen heel snel volgen. Volkskrantrecensent Guido van Oorschot noemt de voorstelling ‘een waagstuk: het werk van Bach combineren met muziek uit het soefisme, de mystieke islamitische stroming. Maar het werkt’.  Hij beoordeelt dit ‘muziekfeest’ met maar liefst vier sterren en voorspelt: ‘Bach & Soefi wordt een klassieker’. Na de voorstelling in De Lawei in Drachten steken ook de Friese kranten de loftrompet over Bach & Soefi:  ‘De non-stop ‘omarming’ wordt gerealiseerd door beide muziekculturen met elkaar af te wisselen […] een hecht geheel, met een uitgekiend instrumentarium’, aldus de Leeuwarder Courant (****). En het Friesch Dagblad schrijft: ‘Het Agnus Dei uit de Hohe Messe in het Arabisch horen zingen was een bijzondere ervaring. En de krachtige roep om vrede van het hele ensemble tesamen in Bachs Dona Nobis Pacem bleef lang nagalmen. Zo maak je muziek relevant. Het NBE is daar een meester in.’

Tournee tot en met 14 november en van 8 tot en met 16 mei, klik hier voor meer info en de speellijst.

Bach & Soefi op CD
Binnenkort brengt het NBE Bach & Soefi op CD uit. Wil je deze alvast bestellen, klik dan hier voor het bestelformulier. De CD kost € 15,00 (inclusief verzendkosten).

Winnaars Voorrondeconcerten bekend!

Winnaars Voorrondeconcerten bekend!

Winnaars Voorrondeconcerten bekend!

Na vier geweldige, inspirerende en bloedstollende voorstellingen in Rotterdam, Tilburg, Enschede en Groningen zijn de winnaars van de Voorrondeconcerten bekend! 60 nieuwe composities gingen afgelopen week in première, gemaakt door jonge componisten van 8-18 jaar uit heel Nederland en fantastisch (mede) uitgevoerd door het jongNBE. Aan de aanwezige jury de moeilijke taak om hieruit de winnaars kiezen.

Deze 24 helden gaan nu aan de slag met een NBE arrangeur om hun stuk te bewerken voor het ‘grote’ NBE, en zullen dat tijdens het Componistenweekend in november laten horen. Daarna maken zij kans op een podiumplek in het Koninklijk Concertgebouw tijdens het Nieuwjaarsconcert!

Regio WEST: Alexander Jansen, Bregtje van Schaijik, Jeroen Op de Beek, Fook Sars, Ben Forte en Melisse Markesteijn.

Regio ZUID: Twan Swagten, Eva zonder Adam, Jasper de Bock, Ilan van Elk, Jorn Knuit en Harm Kolen.

Regio OOST: Niek van Delden, Elisabeth Kleinmeijer, Casper Groep, Silvan van den Boom, Valery Nijhof en Casper Jeukendrup.

Regio NOORD: Rienk Pruiksma, Sijmen MacDonald en Teun de Vries, Siemen Bos, Nynke Gijsen, Mauro Yeoman en Laura Eisenga en Max Dorst.

Kijk hier voor alle info over de compositiewedstrijd!

Foto: Eric van Nieuwland

Desert Blues op NPO Radio4

Desert Blues op NPO Radio4

Desert Blues op NPO Radio4

De voorstelling Desert Blues is aanstaande donderdag 11 oktober live te horen vanuit TivoliVredenburg op NPO Radio 4 tijdens het Avondconcert van het NTR. De uitzending begint om 20.00.
Op uitnodiging van The Hunger Project, een internationale organisatie ter bestrijding van honger wereldwijd, reisden de blazers naar Benin, land van dansers, zangers, virtuoze percussionisten en voodoomuziek. Samenspelen met hen was een belevenis en een feest. Net als bij eerdere reizen (SurinameCuba en Georgië) levert het bezoek aan West-Afrika een prachtige programma op. De in Benin gemaakte muziekvrienden komen nu naar Nederland om, virtueel danwel in real-life, met het NBE ‘Desert Blues’ te maken: een vurig spektakel dat voorbijgaat aan grenzen en genres.

Compositiewedstrijd: Adam & Eva

Compositiewedstrijd: Adam & Eva

Compositiewedstrijd: Adam & Eva

Het is weer tijd voor de jaarlijkse Compositiewedstrijd!
Niets mooier dan je eigen muziek verzinnen en die uitvoeren met topmuzikanten! Er zijn nauwelijks regels, alles mag en alles kan zolang je het maar zelf verzonnen hebt. Doe mee en misschien sta jij samen met de Blazers op 1 januari in de grote zaal van het Concertgebouw  tijdens het Nieuwjaarsconcert (natuurlijk op TV bij BNNVARA)
THEMA 2018 : ADAM & EVA
Je kent ze wel, die van de appel en de slang, waar het allemaal mee is begonnen. Maar voordat je nou “Eet die appel niet, Eva!” gaat schrijven, bedenk dat Adam & Eva veel meer kan betekenen. Misschien wil je wel muziek maken over verleiding, schuld, schaamte, liefde. Of over verboden vruchten, de ongelijkheid tussen man en vrouw, en misschien heet je Eva maar vind je appels helemaal niet lekker. Kan allemaal muziek worden! Voor alle info: https://nbe.nl/componeren/Bezig met laden    Meer berichten worden geladen