Auditie jongNBE 2018-2019

Auditie jongNBE 2018-2019

Auditie jongNBE 2018-2019

Auditie jongNBE 2018-2019

Komend seizoen komen er zeven plaatsen vrij in het jong Nederlands Blazers Ensemble (kortweg: jongNBE): fluit, hobo, klarinet, fagot, trompet, trombone en slagwerk. De auditie vindt plaats op dinsdag 15 mei a.s. in Amsterdam. Meer informatie over de auditiedag vind je hier

Het jongNBE is een ensemble van jonge talentvolle musici van de Nederlandse conservatoria, sommigen al klaar, anderen nog midden in hun opleiding. Zij kunnen gedurende twee jaar deel uitmaken van het jongNBE en het biedt hen een fantastisch leertraject in samenspel, programmering en presentatie. Het jongNBE begeleidt de jonge componisten tijdens de Voorrondeconcerten van de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert en speelt daarnaast eigen programma’s, door heel Nederland.

‘Scherpdenken’ met Hans Aarsman

‘Scherpdenken’ met Hans Aarsman

‘Scherpdenken’ met Hans Aarsman

In de voorstelling Scherpdenkers zetten het NBE en schrijver en fotograaf Hans Aarsman de ogen, oren en het brein van het publiek aan het werk. Hans Aarsman spreekt over kijken, zien en het verschil daartussen. Het NBE zorgt voor het muzikale scherpdenken. Deze voorstelling is te zien op zaterdag 10 maart in Muziekgebouw Eindhoven en zondag 11 maart in Het Concertgebouw Amsterdam.

Hans Aarsman, bekend van zijn Volkskrantrubriek, bekijkt onder meer foto’s van musici en componisten. Hij associeert en leert ons wat er nog méér te zien is dan je op het eerste gezicht zou denken. Hoe je de dingen ziet, hangt af van wat tussen de oren zit. Hoe je iets hoort heeft alles te maken met de manier waarop je ernaar kijkt.

En zoals Hans Aarsman ons op een nieuwe manier leert kijken, zo frist het NBE de oren op: al jaren profileert het zich als vernieuwend, zinnenprikkelend en uitdagend. Het NBE neemt de Davidsbündlertanze van Robert Schumann (in bewerkingen van Hans van der Heide en Micha Hamel) onder de loep. Lees hier meer

Spelers jongNBEregionaal 2018 bekend

Spelers jongNBEregionaal 2018 bekend

Spelers jongNBEregionaal 2018 bekend

De spelers voor de vier ensembles van jongNBEregionaal 2018 zijn bekend. Op 3 en 11 februari vonden in de vier regio’s de auditiedagen plaats. De ensembles jongNBEnoord, jongNBEoost, jongNBEzuid en jongNBEwest zijn in april voor het eerst in nieuwe samenstelling te zien, in het voorprogramma van Gestreken & Geblazen van het NBE.

13 april – jongNBEnoord in Groningen
15 april – jongNBEzuid in Cuijk
20 april – jongNBEwest in Utrecht
25 april – jongNBEoost in Arnhem

Ben je benieuwd welke spelers het geworden zijn? Lees hier meer

 

over jongNBEregionaal

In de vier windstreken van het land heeft het NBE jonge blazersensembles opgericht in de leeftijd 15-20 jaar, bestaande uit 10 gevorderde amateurs of beginnende conservatoriumstudenten uit de regio tussen de 15 en 20 jaar. Zij worden gecoacht door een NBE-musicus. In een viertal repetities in het voorjaar werken ze toe toe naar 2 à 3 concerten, waarvan één concert samen met het NBE. Lees hier meer

 

Bestel: CD+DVD Nieuwjaarsconcert 2018

Bestel: CD+DVD Nieuwjaarsconcert 2018

Bestel: CD+DVD Nieuwjaarsconcert 2018

Ook dit jaar brengt het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) het Nieuwjaarsconcert uit op CD+DVD. Heb jij het Nieuwjaarsconcert gemist of zou je het concert nog eens willen bekijken? Reserveer dan hier alvast één of meerdere exemplaren.
De CD+DVD is vanaf medio april 2018 verkrijgbaar.

Lang zullen we ronddraaien

Dit jaar bracht het NBE een ode aan de aarde, met het thema “Lang zullen we ronddraaien. Een thema met een duidelijke boodschap, namelijk dat we er samen voor moeten zorgen dat de aarde vitaal, divers en gezond blijft: voor iedereen. Daarom werkt het NBE samen met ‘Kening fan’e Greide’ (King of the Meadows), een programma dat onderdeel uitmaakt van Leeuwarden Fryslân European Capital of Culture in 2018. Lees hier meer

“Een geslaagde combinatie van velerlei muziekstijlen en een actueel thema, bijna als een programmatische symfonie.”
NRC Handelsblad (****)

“Het concert begon met een sfeervolle lofzang, voor dulcimer en fluitje, van componist Sytze Pruiksma op de grutto, door Schneemann getypeerd als de vogel des vaderlands, die ons als een kanarie in de mijnen laat we – ten dat we onze weidevelden naar de ratsmodee helpen. […] Een vrolijk muziekfeest, dat ook schoonheid en troost biedt.”
Het Parool

 

The Fairy Queen in pocketformaat

The Fairy Queen in pocketformaat

The Fairy Queen in pocketformaat

Samen met de befaamde Braziliaanse theatermaker en poppenspeler Duda Paiva maakt het NBE een nieuwe, pocketversie van Purcell’s, op Shakespeare geïnspireerde, aangrijpende drama The Fairy Queen. Het NBE speelt Purcell’s onpeilbaar mooie muziek, Duda Paiva Company creëert een eigen, absurd, komisch, soms sinister universum.
Deze nieuwe voorstelling is van 15 t/m 31 januari 2018 te zien in 11 theaters in Nederland. Bekijk hier de speeldata

Zoals Purcell zich losjes baseerde op Shakespeare, zo hebben de artiesten van de Duda Paiva Company en de musici van het NBE zich de nodige vrijheden gepermitteerd in hun versie van The Fairy Queen. Samen toveren zij The Fairy Queen om tot een muziektheatervoorstelling op borstzakformaat.

Willem van Merwijk arrangeerde Purcell’s muziek en gebruikte het volledige kleurenpalet van het NBE, het klinkt alsof Purcells muziek door een kleurencaleidoscoop is gehaald.

En Duda Paiva Company haalt alles uit de kast om de surrealistische wereld van Shakespeare en Purcell tot leven te wekken. Rode draden in hun vervreemdende scenes zijn de grote vragen: wanneer is liefde echt, wanneer onecht? Wanneer ontaardt zelfopoffering in masochisme? Wat hebben macht en gender met elkaar te maken, zijn leugens in de liefde soms geoorloofd? En de hoofdvraag is natuurlijk: Waar spelen wij toneel? Op het podium of in het echte leven?
Lees hier meer

NBE Nieuwjaarsconcert: ode aan biodiversiteit

NBE Nieuwjaarsconcert: ode aan biodiversiteit

NBE Nieuwjaarsconcert: ode aan biodiversiteit

Het NBE werkt voor het Nieuwjaarsconcert samen met Leeuwarden Fryslân European Capital of Culture in 2018 en het burgerinitiatief Kening fan ‘e Greide (King of Meadows). De samenwerking staat volledig in het teken van het thema van het Nieuwjaarsconcert: Lang zullen we ronddraaien! Hiermee brengt het NBE een ode aan biodiversiteit.

Een thema met een duidelijke boodschap, namelijk dat we er samen voor moeten zorgen dat de aarde vitaal, divers en gezond blijft: voor iedereen. Daarom werkt het NBE samen met ‘Kening fan’e Greide’. Tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018 staat de grutto in de spotlights. Deze vogel staat symbool voor biodiversiteit. Het Nieuwjaarsconcert is dan ook een ode aan de diversiteit van het Europese landschap én de grutto.

In navolging van Het Concertgebouw in Amsterdam is het populaire concert ook op 3 januari in Stadsschouwburg De Harmonie te bewonderen voor genodigden. Daarmee viert de grutto – die een rol speelt in de voorstelling en ons verbindt met de rest van de wereld – zijn thuiskomst na een lange trektocht vanuit Afrika en Zuid-Europa naar de achtertuin van Leeuwarden. En komt hij aan in de culturele hoofdstad van Europa in 2018: Leeuwarden-Fryslân.

Live uitzending via NPO2

Het Nieuwjaarsconcert wordt op 1 januari ’s avonds om 19:00 uur door BNNVARA uitgezonden op televisie (NPO2).Bezig met laden    Meer berichten worden geladen