“Eén grote ademtocht met uitroeptekens”

“Eén grote ademtocht met uitroeptekens”

“Eén grote ademtocht met uitroeptekens”

“Eén grote ademtocht met uitroeptekens”

oktober 2021 – Vorige week vond de voorpremière van Troubadours plaats in Podium Mozaïek, de thuishaven van de Blazers. Het publiek genoot zichtbaar van melancholieke Arabische melodieën, verstilde lamento’s van de 17e –eeuwse componist John Dowland, opzwepende Spaanse ritmes en ruige blues. Dit alles in fascinerende arrangementen van Julian Schneemann.

De Nieuwe Muze schreef: “In het knusse Podium Mozaïek in Amsterdam was het eindelijk zover en konden de musici weer doen wat ze het liefste doen: spelen voor publiek, voor een volle zaal. Dat het de eerste keer was na een lange periode van restricties droeg ongetwijfeld bij aan de euforie van musici en bezoekers, maar ook het spel van de blazers en de vier gastmusici was van dien aard dat er louter superlatieven passen.” […] “Dat Troubadours toch een typisch NBE-programma is, heeft alles te maken met de potpourri van stijlen die harmonieus in elkaar overgaan en de briljante hoofdrol die de blazers uiteindelijk toch opeisen.” […] “Zo gauw de fluit en de hobo de vier snaarinstrumenten vergezellen in de verstild begonnen Toccata Arpeggiata van Kapsberger, wordt het stuk, wordt elk stuk, een verhaaltje in een groot verhaal, een lied waarin de blazers hun ziel blootleggen.”  Lees hier de hele recensie.

Enkele publieksreacties na afloop: ‘Wat een verfrissend programma, echt een supervondst die combinatie van blaas- en snaarinstrumenten […] ‘Topmusici, het spelplezier spatte ervan af’ […] ‘Héérlijke muziek en een verrassende mix van stijlen’.

Nieuwsgierig geworden naar Troubadours? De voorstelling is nog te zien in de Junushoff Wageningen, Schouwburg Concertzaal Tilburg, Meervaart Amsterdam, Muziekcentrum Enschede, Musis Arnhem, Het Speelhuis Helmond en De Lievekamp in Oss. Klik hier voor de speeldata en het bestellen van kaarten.

Jeangu Macrooy gastjurylid bij Finale Compositiewedstrijd

Jeangu Macrooy gastjurylid bij Finale Compositiewedstrijd

Jeangu Macrooy gastjurylid bij Finale Compositiewedstrijd

oktober 2021 – Ieder jaar strijden jonge componisten tijdens de Compositiewedstrijd van het NBE om één van de drie felbegeerde podiumplekken in het Nieuwjaarsconcert. Daarnaast zijn er ook andere prijzen te winnen: de Publieksprijs, de Koninklijk Conservatorium prijs voor jonge componisten, de KC junior compositieprijs en de Zilveren Microfoon van NBE’s Lotgenoten. Dit jaar maken de jonge componisten voor het eerst ook kans op de ‘Best Performance‘ prijs! Deze prijs zal door niemand minder dan zanger en songwriter Jeangu Macrooy uitgereikt worden tijdens de Finale (Ronde 4) van de Compositiewedstrijd, op 19 december in TivoliVredenburg, Utrecht.

Jeangu Macrooy kijkt als gastjurylid tijdens de Finale niet alleen de muzikaliteit van de jonge componisten, maar let ook op de podiumpresentatie van de jonge componisten, hoe zij hun boodschap overbrengen en op welke manier zij contact maken met het publiek.

De muzikale reis van Jeangu Macrooy (Paramaribo, 1993) begon toen hij op zijn dertiende een gitaar kreeg van zijn ouders en met zijn tweelingbroer Xillan een muzikaal duo vormde. In 2014 vertrok hij uit Suriname naar Nederland om zijn muzikale ambities waar te maken. Hij werd 3FM Talent, deed mee aan de Popronde, deed voorprogramma’s van o.a. Blaudzun en Selah Sue, werd een terugkerende gast bij De Wereld Draait Door, stond op Noorderslag en werd genomineerd voor de Edison Pop als Beste Nieuwkomer. In 2021 deed hij als afgevaardigde van Nederland met zijn nummer ‘Birth Of A New Age’ mee aan het Eurovisiesongfestival 2021.

Tijdens het Componistenweekend in december (Ronde 3) krijgen de componisten naast muzikale coaching ook een workshop ‘Performance’ om zich voor te bereiden op de Finale.

Deelnemers hebben nog tot 11 oktober om hun compositie in te sturen. Klik hier om mee te doen!​

NBE slaat alarm tegen de onverschilligheid

NBE slaat alarm tegen de onverschilligheid

NBE slaat alarm tegen de onverschilligheid

oktober 2021 – Iedere eerste maandag van de maand om 12:00 uur worden de sirenes getest die ons moeten waarschuwen in tijden van nood. Die tijden zijn nu.

Net als musici overal in Nederland en Europa slaat het NBE alarm tegen de onverschilligheid voor de afschuwelijke situatie van medemensen op de vlucht aan de grenzen van Europa.

Doe mee en kijk voor meer informatie op: alarmeuropa.nl

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Componist Karmit Fadael vertelt over de Compositiewedstrijd op NPO Radio 4

Componist Karmit Fadael vertelt over de Compositiewedstrijd op NPO Radio 4

Componist Karmit Fadael vertelt over de Compositiewedstrijd op NPO Radio 4

september 2021 – Componist en alumnus van de Compositiewedstrijd, Karmit Fadael, was donderdag 24 september live te gast in de studio van NPO Radio 4. Karmit sprak met Dieuwertje Blok in het programma Podium over haar verleden met de Compositiewedstrijd, waarom jonge componisten écht mee moeten doen en over haar video’s in de Composer’s Toolbox van het NBE. De reeds bestaande NBE Composer’s Toolbox op YouTube is namelijk uitgebreid met instructiefilmpjes over hoe je kunt leren componeren! Zeven componisten geven antwoord op vragen als ‘Hoe begin je met componeren?’, ‘Wat doe je als je het even niet meer weet?’ en ‘Wanneer ben je klaar met je compositie?’. Met onder andere Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki, docent compositie Reza Namavar en NBE Compositiewedstrijd laureaten Julian Schneemann en Karmit Fadael.

Bekijk hier het interview met Karmit en Dieuwertje.

NBE Compositiewedstrijd: Laat je horen!
Op weg naar het Nieuwjaarsconcert is dé compositiewedstrijd van het NBE en BNNVARA voor iedereen t/m 18 jaar. Het thema dit jaar is Laat je horen: er zijn nauwelijks regels, alles mag en alles kan zolang het maar zelf verzonnen is. Deelnemers (niet ouder dan 18 jaar) maken kans om met het NBE op 1 januari op het podium te staan van Het Concertgebouw in Amsterdam, door BNNVARA uitgezonden op tv! Meer informatie over de wedstrijd en inschrijving is te vinden op nbe.nl/compositiewedstrijd.

Inschrijven voor de compositiewedstrijd is mogelijk tot uiterlijk 11 oktober!

NBE speelt Troubadours met vier tokkeltalenten

NBE speelt Troubadours met vier tokkeltalenten

NBE speelt Troubadours met vier tokkeltalenten

Nedelands Blazers Ensemble speelt Troubadours
met speciale aandacht voor de Arabische Ud

september 2021 – Het NBE zet in haar nieuwe voorstelling Troubadours de Arabische Ud, de moeder van alle tokkelinstrumenten, in het zonnetje.
Vier bruisende jonge Nederlandse tokkeltalenten: ud-speler Jaber Fayad, klassieke luitspeler David Mackor, flamencogitarist Jeff Heijne en bluesgitarist Dusty Ciggaar gaan een battle aan en slaan de handen ineen, uitgedaagd en ondersteund door het NBE. Melancholieke Arabische melodieën, verstilde lamento’s van de 17e –eeuwse componist John Dowland, opzwepende Spaanse ritmes en ruige blues in fascinerende arrangementen van Julian Schneemann.

Voorafgaand aan deze voorstelling geeft Bart Schneemann, artistiek leider en hoboïst van het NBE, een inleiding over Troubadours, gratis toegankelijk voor het publiek.

De tournee  start op donderdag 7 oktober in Podium Mozaïek in Amsterdam, voert langs zalen in Utrecht, Haarlem, Wageningen, Tilburg, Amsterdam (Meervaart), Arnhem en Helmond en eindigt op dinsdag 19 oktober in de Lievekamp in Oss.

Bestel hier je kaarten!

Voorstelling rondom Dag van de Vrede groot succes

Voorstelling rondom Dag van de Vrede groot succes

Voorstelling rondom Dag van de Vrede groot succes

september 2021 – Met een kleurrijk en gevarieerd programma bracht het NBE – in samenwerking met Stichting Vluchteling – een ode aan de Vrede in de goed gevulde grote zaal van TivoliVredenburg.

Na een wervelend voorprogramma van Étoiles Électriques in de foyer volgde een energieke voorstelling van de Blazers, samen met talloze gasten vanuit alle windstreken. Het publiek reageerde spontaan, klapte enthousiast mee met een aantal nummers en deze vrolijke sfeer kreeg na afloop nog een vervolg tijdens het afterconcert in de hal. Een greep uit de reacties: ‘Wat een feest, podium vol, koor erbij, band erbij, inclusiviteit tot de max. Héérlijk!’ […] ‘Ontroerend, mooi en hoopvol!’ […] ‘We hebben enorm genoten van deze zinderende show’.

Alle informatie over de voorstelling van deze avond, de artiesten en de betrokken organisaties vind je hier in het programmaboekje.Bezig met laden    Meer berichten worden geladen