Het NBE speelt haar 50ste Nieuwjaarsconcert

Het NBE speelt haar 50ste Nieuwjaarsconcert

Het NBE speelt haar 50ste Nieuwjaarsconcert

Het NBE speelt haar 50ste Nieuwjaarsconcert

Publiek kan stemmen op eigen NBE-favoriet

Het NBE speelt op 1 januari 2022 haar 50ste editie van het traditionele Nieuwjaarsconcert in Het Concertgebouw. Om dit gouden jubileumconcert extra luister bij te zetten zijn op NBE.nl achttien video’s van absolute NBE-toppers uit Nieuwjaarsconcerten door de jaren heen te bekijken.

NBE-fans kunnen via een stemformulier op de website hun favoriete optreden kiezen en hiermee – onder het motto ‘meeste stemmen gelden’ – de inhoud van het programma voor een deel bepalen. De video’s zijn onderverdeeld in drie verschillende rondes: De Klassiekers, Special Guests en Muziek van over de hele wereld. Uit elke ronde wordt een publieksfavoriet gekozen die te horen zal zijn tijdens het Nieuwjaarsconcert 2022.

Laat je horen
Net als elk jaar staan ook nu weer de winnaars van de jaarlijkse compositiewedstrijd van het NBE op het podium om hun zelfgeschreven stuk samen met het NBE te spelen. Thema van dit jaar is ‘Laat je horen’. Halve finales en Finale vinden binnenkort plaats: in de week van 20 december zal bekend zijn welke jonge componisten op het podium van Het Concertgebouw naast het NBE zullen schitteren.

De Blazers spelen het concert op Nieuwjaarsdag tweemaal, om 14.00 uur en om 17.00 uur. Beide concerten zijn – evenals de Generale, op 31 december om 15.00 uur – uitverkocht.

Het Nieuwjaarsconcert wordt door BNNVARA uitgezonden op TV op 1 januari om 18:50 uur op NPO2.

Van de lach en de traan nog 2x in Amsterdam!

Van de lach en de traan nog 2x in Amsterdam!

Van de lach en de traan nog 2x in Amsterdam!

november 2021 – De Blazers sluiten hun eerste korte – en succesvolle – tournee Van de Lach en de Traan af met twee voorstellingen in Amsterdam: op donderdag 25 en vrijdag 26 november strijken ze neer in de grote zaal van het Muziekgebouw, aanvang 20.15 uur.
Voorafgaand aan de voorstelling verzorgt Paul Janssen om 19.15 uur een inleiding (gratis toegang).

Het NBE voegt met Stravinsky’s zelden gespeelde theater-van-de-lach-opera Mavra, een opmerkelijke klassieker toe aan haar roemruchte serie eigen pocketopera’s. De bloedmooie Parasha, de hitsige huzaar, jaloerse moeder en achter de heg glurende buurvrouw: deze komedie naar een gedicht van Poesjkin is Stravinsky op z’n best. En de traan? Tsjaikovski, Stravinsky’s grote voorbeeld aan wie hij Mavra heeft opgedragen, levert commentaar op al dit jolijt met drie bloedstollend mooie delen uit zijn strijkkwartetten.

Klik hier voor meer informatie en kaarten!

Van de Lach en de Traan vanaf 18 november

Van de Lach en de Traan vanaf 18 november

Van de Lach en de Traan vanaf 18 november

Stravinksky’s opera Mavra en delen uit Tsjaikovki’s strijkkwartetten

november 2021 – Het NBE voegt met Stravinsky’s zelden gespeelde theater-van-de-lach-opera Mavra een opmerkelijke klassieker toe aan haar roemruchte serie eigen pocketopera’s. Met nieuwe arrangementen voor blazers en zangers, nieuwe teksten in het Nederlands en met kostuums en decor uit eigen werkplaats, wordt een handzame operaproductie gepresenteerd. De bloedmooie Parasha, de hitsige huzaar, jaloerse moeder en achter de heg glurende buurvrouw: deze komedie naar een gedicht van Poesjkin is Stravinsky op z’n best. En de traan? Tsjaikovski, Stravinsky’s grote voorbeeld aan wie hij Mavra heeft opgedragen, levert commentaar op al dit jolijt met drie bloedstollend mooie delen uit zijn strijkkwartetten.

PROGRAMMA:
Mavra – Igor Stravinsky (bewerking Jan-Peter de Graaff)
Strijkkwartet Nr. 1 Op. 11 deel II Andante cantabile – Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (bewerking Wilbert Bulsink)
Strijkkwartet Nr. 2 Op. 22 deel III Andante ma non tanto –Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (bewerking Wilbert Bulsink)
Strijkkwartet Nr. 3 Op. 30 deel III Andante funèbre e doloroso, ma con moto – Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (bewerking Wilbert Bulsink)

Sopraan: Marieke Steenhoek
Mezzosopraan: Ruth Willemse
Countertenor: Dave ten Kate
Tenor: Georgi Sztojanov
Zang/spel: Johannette Zomer

Regie: Nynke van den Bergh
Decor en kostuums: Sanne Puijk
Libretto: Alice Zwolschen

De voorpremière vindt plaats in Podium Mozaïek Amsterdam op donderdag 18 november, waarna een korte tournee volgt langs zalen in Enschede (Wilminktheater, 19 november) Utrecht (TivoliVredenburg, 20 november) en Amsterdam (Muziekgebouw, 25 en 26 november). In februari 2022 staat er een tweede tournee van Van de Lach en de Traan gepland. Klik hier voor het volledige speelplan en kaarten.

Kaartverkoop Nieuwjaarsconcert 2022 gestart

Kaartverkoop Nieuwjaarsconcert 2022 gestart

Kaartverkoop Nieuwjaarsconcert 2022 gestart

november 2021 – Sinds maandag 15 november is Het Concertgebouw begonnen met de kaartverkoop van het Nieuwjaarsconcert 2022. Voor deze (50ste!) editie van ons muzikale festijn was de run op kaartjes massaler dan ooit, zodat er dan ook – op dit moment –  alleen nog stoelen beschikbaar zijn voor de Generale en voor de voorstelling van 1 januari om 17.00 uur. Klik hier snel voor kaarten!

Het Nieuwjaarsconcert wordt op 1 januari  uitgezonden op NPO2 om 18.50 uur door BNNVARA. 

Winnaars Showcases bekend

Winnaars Showcases bekend

Winnaars Showcases bekend

november 2021Na vier spannende en inspirerende concerten in Tilburg, Groningen, Rotterdam en Enschede zijn de winnaars van de Showcases bekend! Afgelopen week lieten 55 jonge componisten en bands uit heel Nederland van 10-18 jaar hun zelfgemaakte composities horen.

‘Laat je horen!’
Het thema van de compositiewedstrijd dit jaar is ‘Laat je horen!‘. Veel van de jonge componisten grepen dit thema aan om muziek te schrijven over persoonlijke  onderwerpen. Er kwamen intieme liedjes, energieke bands, en ook klassieke en swingende stukken voor het jongNBE voorbij.
De jury had het er moeilijk mee om per concert 6 winnaars uit te kiezen.

Toch zijn er  24 helden geselecteerd om aan de slag te gaan met een NBE arrangeur om hun stuk te bewerken voor het ‘grote’ NBE, en ze zullen dat tijdens het Componistenweekend op 11 en 12 december laten horen. Daarna maken zij kans op een podiumplek in het Koninklijk Concertgebouw tijdens het Nieuwjaarsconcert!

Onderstaande componisten zijn de winnaars van de Showcases:

Regio ZUID: Harm Kolen, Marlynn Verhoeven, Tim&Tycho&Thijs&Amira, Jasper de Bock, Imme Op ‘t Veld en Merijn Martens.

Regio NOORD: Merijn Meindertsma, Doortje, Mark, Ties, Nathan, Zoë en Aaron, Pol Stam, Femke Schram, Lútzen Rijpma en Thirza Lutke

Regio WEST: Momo&Cici, Daan de Swart, Ming Lie, Casper Groep, Jet Alink en Lotte Riegen.

Regio OOST: Bienò Stordiau, Marjolein Bank, Elisabeth Kleinmeijer, Soma Herani, Floris van Ballegooijen en Tije de Haan.

Je kan nog op alle componisten, ook de componisten die niet door zijn naar de volgende ronde, stemmen voor de publieksprijs.

 

 

De Schepping keert terug!

De Schepping keert terug!

De Schepping keert terug!

oktober 2021 – Met de drie oratoria van Haydn (Die SchöpfungDie Jahreszeiten en Die Sieben letzten Worte) als uitgangspunt creëerde het NBE samen met de Vlaamse schrijver Bart Moeyaert een trilogie: eerst was er De Schepping (2004), daarna kwam Het Paradijs (2010), en met De Hemel werd in 2015 de cyclus afgerond.

Vanaf 27 oktober gaan de Blazers en Bart Moeyaert opnieuw op tournee met De Schepping, het eerste deel van deze succesvolle muziektheatertrilogie (vier sterren in de Volkskrant én NRC).  Tijdens deze voorstelling vertelt Bart Moeyaert (winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award 2019, de ‘Nobelprijs voor de kinderliteratuur’) het verhaal aan de hand van een zelfgeschreven tekst bij deze oude, maar op deze manier nooit zo uitgevoerde, muziek van Haydn.

In 2020 vonden al enkele voorstellingen van De Schepping plaats, de tournee wordt nu vervolgd. Let op: nog maar in zes steden te zien: Den Bosch, Muiden, Leuven (Belgie), Amersfoort, Leiden en Groningen. Klik hier voor kaarten.Bezig met laden    Meer berichten worden geladen