Afrika – White Man Sleeps

23-01-2014 t/m 02-02-2014
Ayub Ogada nyatiti, zang
Minyeshu zang
Aly N’Diaye Rose slagwerk
NBE haalt Ayub Ogada na 18 jaar opnieuw naar Nederland!

Afrika-White man sleeps is een programma van en door het Nederlands Blazers Ensemble met Ayub Ogada (Kenia), Minyeshu (Ethiopië) en Aly N’Diaye Rose (Senegal).

Op 1 januari 1996, om 3 minuten over twee, tijdens de rechtstreekse televisieuitzending van het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble, hielden een stamvol Concertgebouw en honderdduizenden televisiekijkers hun adem in. Bovenaan de solistentrap stond in de spotlights een koninklijke verschijning, een zwarte zanger in lang gewaad, zijn handen klaar om de nyatiti te gaan bespelen, de Kenyaanse inheemse handharp.


Hij kijkt de enorme zaal in en de camera heeft zijn gezicht in close up. Het is doodstil, seconden verstrijken, een minuut. Hij zingt niet maar kijkt in de camera. Nog meer stilte, de spanning wordt haast onverdraaglijk, maar dan, fraaier konden ze niet worden getimed, parelen de harpklanken, klinken de belletjes om zijn voet en vult de zaal zich met een stem die sindsdien niemand meer is vergeten. Dat optreden van de Kenyaanse, door Peter Gabriël ontdekte, artiest Ayub Ogada, maakte een enorme indruk en werd een groot succes.

Nu, bijna twintig jaar later, haalt het Nederlands Blazers Ensemble Ogada opnieuw naar Nederland om samen een reeks uitvoeringen te geven van hun nieuwe programma Afrika-White man sleeps. Aan het programma werken ook mee de uit Senegal afkomstige slagwerker Aly N’Diaye Rose de Ethiopische zangeres Minyeshu. Ook Minyeshu trad eerder op tijdens een Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble en zette toen samen met de blazers de zaal op zijn kop. Daarnaast zullen de Blazers stukken spelen uit ‘White Man Sleeps’ van Kevin Volans (1949, Zuid-Afrika).

Voorafgaand aan de concerten in Podium Mozaïek Amsterdam, Haarlem, Heerlen en Tilburg presenteren jongeren uit de regio een door henzelf gemaakt en bedacht voorprogramma op het thema Afrika: Het Half Uur. In Muziekgebouw aan het IJ Amsterdam en Den Haag wordt er door musicoloog en journalist Saskia Törnqvist een inleiding verzorgd.

Afrika – White Man Sleeps op CD

Bestel hier de CD van Afrika – White Man Sleeps

Media

“Het Nederlands Blazers Ensemble heeft mede door de fameuze Nieuwjaarsconcerten de naam briljante exotische gastmusici de ruimte te geven om Nederland te veroveren. In 1996 was dat de Keniaanse zanger en yatitispeler (een traditionele handharp) Ayub Ogada. De rijzige gestalte met zijn hypnotiserende spel en bezwerende stem maakte indruk en de blazers zijn hem nooit uit het oog verloren. Begin dit jaar was de hereniging, een mooi programma onder de titel Afrika met een hoofdrol voor Ogada en gastrollen voor de in Nederland wonende Ethiopische zangeres Minyeshu en percussionist Aly N’Diaye Rose uit Senegal. Als rode draad fungeerde
een blazersbewerking van Willem van Merwijk van het in de jaren tachtig spraakmakende vijfdelige strijkkwartet White man sleeps van Kevin Volans. Dat strijkkwartet heeft ook in de mooie versie voor blazers nog niets aan magie ingeboet en past perfect bij de (volks)liederen van Ogada, de stem van Minyeshu en de percussie van N’Diaye Rose. Alles klopt weer in deze even opzwepende als ontroerende ode aan Afrika. De live-opname van het concert van 30 januari 2014 in het Muziekgebouw aan ’t IJ is op een enkel hoestje na om door een ringetje te halen. Wederom een plaat met eeuwigheidswaarde in de indrukwekkende NBELive-reeks.”
Luister Magazine (****) door Paul Janssen
Uitvoering **** | Registratie ****

Speeldata
 • do 23 Jan 2014 20:30 Amsterdam Podium Mozaïek
  voorpremière
 • za 25 Jan 2014 20:15 Haarlem Philharmonie
 • ma 27 Jan 2014 20:15 Den Haag Dr. Anton Philipszaal
 • wo 29 Jan 2014 20:00 Heerlen Parkstad Limburg Theaters
 • do 30 Jan 2014 20:15 Amsterdam Muziekgebouw aan 't IJ
 • zo 02 Feb 2014 20:15 Tilburg Theaters Tilburg

Stemmen uit het Oosten

29-09-2016 t/m 11-10-2016
Mohsen Namjoo zang en seitar
Sahand Sahebdivani verteller
Kaveh Vares & René Thie compositie

(English below)

Als je je vaderland ontvlucht, kun je je verhalen dan inpakken en meenemen? Op deze vraag geven solisten Mohsen Namjoo en Sahand Sahebdivani gretig antwoord in deze bijzondere NBE-voorstelling. Mohsen Namjoo wordt de Bob Dylan van Iran genoemd: zijn kritische liedjes kwamen hem op zoveel weerstand te staan dat hij zich gedwongen voelde zijn vaderland te ontvluchten naar Amerika. Verhalenverteller Sahand brengt de verhalen tot leven die zijn ouders als politiek vluchtelingen achterlieten in Iran: universele vertellingen over verlaten en verlaten worden. Samen met deze twee bijzondere solisten maakt het NBE een voorstelling over oorlog, vluchten, maar ook over hoop op een nieuwe wereld. Het NBE speelt muziek van de jonge Iraanse componist Kaveh Vares en de Nederlandse componist René Thie.

If you flee your homeland, can you pack up your stories and take them with you? Soloists Mohsen Namjoo and Sahand Sahebdivani give their eager response to this question in this extraordinary NBE performance. Mohsen Namjoo is known as Iran’s answer to Bob Dylan: his critical songs awakened so much resistance that he felt compelled to flee his homeland to America. Storyteller Sahand brings the stories to life that his parents left behind in Iran as political refugees: universal stories about abandoning and being abandoned. Together with these two soloists, the NBE puts on a show about war and flight, but also about hope for a new world. The NBE plays music by the young Iranian composer Kaveh Vares and the Dutch composer René Thie.

Met dank aan het Persian Dutch Network.

Lees meer
Speeldata
 • do 29 Sep 2016 20:30 Amsterdam Podium Mozaïek Kaarten
  voorpremière
 • vr 30 Sep 2016 20:15 Haarlem Philharmonie Kaarten
  Inleiding begint om 19:15
 • za 01 Okt 2016 20:15 Den Haag Nieuwe Kerk Kaarten
  Inleiding begint om 19:15 / Exclusief in Den Haag: rondleiding in Mauritshuis
 • zo 02 Okt 2016 15:00 Helmond Theater Speelhuis Kaarten
  Inleiding begint om 14:15
 • wo 05 Okt 2016 20:15 Wageningen Theater Junushoff Kaarten
  Inleiding begint om 19:00
 • do 06 Okt 2016 20:15 Amsterdam Muziekgebouw aan 't IJ Kaarten
  Inleiding begint om 19:15
 • vr 07 Okt 2016 20:15 Rotterdam Rotterdamse Schouwburg Kaarten
  Inleiding om 19:15
 • za 08 Okt 2016 20:00 Enschede Grote Kerk Kaarten
 • zo 09 Okt 2016 20:00 Tilburg Theaters Tilburg Kaarten
  Inleiding begint om 19:00
 • di 11 Okt 2016 20:00 Apeldoorn Orpheus Kaarten
  Inleiding begint om 19:15

Compositiewedstrijd: Voorrondeconcerten

13-10-2016 t/m 16-10-2016

Elk jaar opnieuw bewijst de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert haar kracht. Componeren is niets meer of minder dan je eigen muziek verzinnen. Of je het nu speelt, zingt, in je eentje, met je band, een vriend(in), muzikanten uit je eigen orkest , jazz- of steelband: alles mag en alles kan, in alle stijlen. Het enige dat telt is dat jij het zelf verzonnen hebt! De wedstrijd blijkt een springplank voor menig serieus componeertalent in Nederland.

Voorrondeconcerten

Jaarlijks ontvangt het NBE meesterwerken van 100 (piep)jonge componisten voor de jaarlijkse compositiewedstrijd. Solowerken, duo’s, popliedjes, muziek voor een band of een stuk geschreven voor (leden van het) jongNBE! Per regio wordt er een selectie van max. 15 composities gemaakt. Tijdens de Voorrondeconcerten, de regionale voorrondes, worden deze composities uitgevoerd. Een jury kiest per regio zes winnaars die doorgaan naar de Familieconcerten. Ze worden begeleid door een arrangeur, die hen helpt bij het maken van een arrangement van hun compositie voor het NBE!

Lees meer
Speeldata
 • do 13 Okt 2016 19:30 Eindhoven Centrum voor de Kunsten
  Gratis toegang
 • vr 14 Okt 2016 19:30 Groningen Kunstencentrum Vrijdag Kaarten
 • za 15 Okt 2016 19:30 Enschede Muziekcentrum - Arke Zaal Kaarten
 • zo 16 Okt 2016 15:00 Rotterdam Theater Islemunda Kaarten

NPO Radio 4 Hart & Ziel Festival: slotconcert

14-10-2016
Nora Fischer sopraan
Lidy Blijdorp cello
Pelle van Esch trombone

Op vrijdag 14 oktober verzorgt het NBE het afsluitende concert van het Hart & Ziel Festival, samen met Nora Fischer (sopraan), Lidy Blijdorp (cello) en Pelle van Esch (trombone). De Blazers spelen muziek van o.a. Kurt Weill, Prokofjev (Romeo & Julia), Dvorák (Celloconcert), Michael Nyman (Drowning by Numbers).

Lees meer
Speeldata
 • vr 14 Okt 2016 20.15 Utrecht TivoliVredenburg Kaarten

Gran Partita PLUS

29-10-2016

Wellicht het mooiste werk dat ooit voor blazers werd geschreven: Mozart’s Serenade nr. 10 in Bes KV 361, ofwel de Gran Partita. Wat maakt Mozart’s meesterlijke serenade voor 12 blazers en contrabas zo bijzonder? Waarom raakt die muziek ons zo? Hoboïst en artistiek leider Bart Schneemann licht het werk toe aan de hand van het geprojecteerde manuscript.

Bart Schneemann over de Gran Partita:
We hebben het stuk echt heel, heel vaak gespeeld en nog altijd ontdekken we nieuwe dingen. Het lijkt wel een tovertuin waarin steeds weer een onverwacht nieuw bloempje tevoorschijn komt“.

Lees meer
Speeldata
 • za 29 Okt 2016 20:00 Maassluis Grote Kerk Kaarten

jongNBE: Lunchconcert in Veerensmederij

30-10-2016

Elke laatste zondag van de maand vindt in de theaterzaal van de Veerensmederij in Amersfoort een bijzonder lunchconcert plaats waar jazz, wereldmuziek en klassieke muziek klinkt. Op zondag 30 oktober is het podium vrij voor het jongNBE. Voorafgaand kunt u lunchen in het Centraal Ketelhuis.

Het jongNBE, een van de zes jong talent-ensembles van het Nederlands Blazers Ensemble, is het ensemble van toptalenten van de Nederlandse conservatoria, sommigen al klaar, anderen nog midden in hun opleiding. Zij worden gecoacht door ervaren NBE-musici. Het jongNBE begeleidt de jonge componisten tijdens de Voorrondeconcerten van de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert en speelt daarnaast eigen programma’s, door heel Nederland. Zij spelen uiteenlopend repertoire (klassiek, avant-garde, popmuziek, wereldmuziek), stellen eigen programma’s samen, doen theaterervaring op door samenwerkingsprojecten met andere kunstdisciplines (waaronder de Holland Opera-productie The Day After in 2015), organiseren eigen concerten – ook in maatschappelijke context – en leren hoe belangrijk podiumpresentatie en contact met het publiek is. Het jongNBE vormt de kweekvijver van het Nederlands Blazers Ensemble.

Lees meer
Speeldata
 • zo 30 Okt 2016 15:00 Amersfoort Veerensmederij Kaarten

RameauPLUS

03-11-2016 t/m 22-04-2017
Muziek Jean-Philippe Rameau
Bewerking Willem van Merwijk

De wind die de klokken doet luiden – De blazers voegen met Les Boréades een klassieker toe aan een reeks zogenaamde Plus-concerten. De blazers maken het publiek deelgenoot van hun passie voor het stuk, met Rameaus handschrift in een bijzondere hoofdrol.

Lees meer
Speeldata
 • do 03 Nov 2016 20:30 Amsterdam Podium Mozaïek Kaarten
  voorpremière
 • vr 04 Nov 2016 20:15 Breda De Nieuwe Veste Kaarten
 • zo 06 Nov 2016 14:30 Enschede Grote Kerk Kaarten
 • di 08 Nov 2016 20:15 Arnhem Stadstheater (Grote Zaal) Kaarten
 • wo 09 Nov 2016 20:15 Ede Cultura Kaarten
 • do 10 Nov 2016 20:00 Muiden Grote Kerk Kaarten
 • za 12 Nov 2016 20:15 Den Haag Nieuwe Kerk Kaarten
 • zo 13 Nov 2016 20:15 Amsterdam Het Concertgebouw (Kleine Zaal) Kaarten
  Ook in combinatie met een NBE-abonnement
 • wo 19 Apr 2017 20:15 Groningen De Oosterpoort Kaarten
 • do 20 Apr 2017 20:00 Nieuwkoop Hervormde Kerk Kaarten
  Jubileumconcert 25 jaar Stichting Kamermuziek Nieuwkoop
 • za 22 Apr 2017 14:00 Amsterdam Noorderkerk Kaarten
  slotconcert serie Noorderkerkconcerten 2016-2017
meer voorstellingen
Bezig met laden    Meer voorstellingen worden geladen.

Archief