Afrika – White Man Sleeps

23-01-2014 t/m 02-02-2014
Ayub Ogada nyatiti, zang
Minyeshu zang
Aly N’Diaye Rose slagwerk
NBE haalt Ayub Ogada na 18 jaar opnieuw naar Nederland!

Afrika-White man sleeps is een programma van en door het Nederlands Blazers Ensemble met Ayub Ogada (Kenia), Minyeshu (Ethiopië) en Aly N’Diaye Rose (Senegal).

Op 1 januari 1996, om 3 minuten over twee, tijdens de rechtstreekse televisieuitzending van het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble, hielden een stamvol Concertgebouw en honderdduizenden televisiekijkers hun adem in. Bovenaan de solistentrap stond in de spotlights een koninklijke verschijning, een zwarte zanger in lang gewaad, zijn handen klaar om de nyatiti te gaan bespelen, de Kenyaanse inheemse handharp.


Hij kijkt de enorme zaal in en de camera heeft zijn gezicht in close up. Het is doodstil, seconden verstrijken, een minuut. Hij zingt niet maar kijkt in de camera. Nog meer stilte, de spanning wordt haast onverdraaglijk, maar dan, fraaier konden ze niet worden getimed, parelen de harpklanken, klinken de belletjes om zijn voet en vult de zaal zich met een stem die sindsdien niemand meer is vergeten. Dat optreden van de Kenyaanse, door Peter Gabriël ontdekte, artiest Ayub Ogada, maakte een enorme indruk en werd een groot succes.

Nu, bijna twintig jaar later, haalt het Nederlands Blazers Ensemble Ogada opnieuw naar Nederland om samen een reeks uitvoeringen te geven van hun nieuwe programma Afrika-White man sleeps. Aan het programma werken ook mee de uit Senegal afkomstige slagwerker Aly N’Diaye Rose de Ethiopische zangeres Minyeshu. Ook Minyeshu trad eerder op tijdens een Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble en zette toen samen met de blazers de zaal op zijn kop. Daarnaast zullen de Blazers stukken spelen uit ‘White Man Sleeps’ van Kevin Volans (1949, Zuid-Afrika).

Voorafgaand aan de concerten in Podium Mozaïek Amsterdam, Haarlem, Heerlen en Tilburg presenteren jongeren uit de regio een door henzelf gemaakt en bedacht voorprogramma op het thema Afrika: Het Half Uur. In Muziekgebouw aan het IJ Amsterdam en Den Haag wordt er door musicoloog en journalist Saskia Törnqvist een inleiding verzorgd.

Afrika – White Man Sleeps op CD

Bestel hier de CD van Afrika – White Man Sleeps

Media

“Het Nederlands Blazers Ensemble heeft mede door de fameuze Nieuwjaarsconcerten de naam briljante exotische gastmusici de ruimte te geven om Nederland te veroveren. In 1996 was dat de Keniaanse zanger en yatitispeler (een traditionele handharp) Ayub Ogada. De rijzige gestalte met zijn hypnotiserende spel en bezwerende stem maakte indruk en de blazers zijn hem nooit uit het oog verloren. Begin dit jaar was de hereniging, een mooi programma onder de titel Afrika met een hoofdrol voor Ogada en gastrollen voor de in Nederland wonende Ethiopische zangeres Minyeshu en percussionist Aly N’Diaye Rose uit Senegal. Als rode draad fungeerde
een blazersbewerking van Willem van Merwijk van het in de jaren tachtig spraakmakende vijfdelige strijkkwartet White man sleeps van Kevin Volans. Dat strijkkwartet heeft ook in de mooie versie voor blazers nog niets aan magie ingeboet en past perfect bij de (volks)liederen van Ogada, de stem van Minyeshu en de percussie van N’Diaye Rose. Alles klopt weer in deze even opzwepende als ontroerende ode aan Afrika. De live-opname van het concert van 30 januari 2014 in het Muziekgebouw aan ’t IJ is op een enkel hoestje na om door een ringetje te halen. Wederom een plaat met eeuwigheidswaarde in de indrukwekkende NBELive-reeks.”
Luister Magazine (****) door Paul Janssen
Uitvoering **** | Registratie ****

Speeldata
 • do 23 Jan 2014 20:30 Amsterdam Podium Mozaïek
  voorpremière
 • za 25 Jan 2014 20:15 Haarlem Philharmonie
 • ma 27 Jan 2014 20:15 Den Haag Dr. Anton Philipszaal
 • wo 29 Jan 2014 20:00 Heerlen Parkstad Limburg Theaters
 • do 30 Jan 2014 20:15 Amsterdam Muziekgebouw aan 't IJ
 • zo 02 Feb 2014 20:15 Tilburg Theaters Tilburg

Compositiewedstrijd: Familieconcerten

08-12-2016 t/m 11-12-2016

Elk jaar opnieuw bewijst de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert, voor iedereen t/m 18 jaar, haar kracht. Niets mooiers dan je eigen muziek te bedenken en die vervolgens uit te voeren met topmusici in een concertzaal met publiek! Jaarlijks ontvangt het NBE meesterwerken van meer dan 100 (piep)jonge componisten. De wedstrijd blijkt een springplank voor menig serieus componeertalent in Nederland.

Familieconcerten

De NBE Familieconcerten zijn de spannende halve finales van de nationale compositiewedstrijd voor jonge componisten t/m 18 jaar in vier steden. Het Familieconcert heeft alles wat het Nieuwjaarsconcert zo bijzonder maakt: opwinding, lol, ontroering en vooral heerlijke muziek. Allemaal hopen ze een plaatsje te veroveren in de finale en misschien wel in het Nieuwjaarsconcert van het NBE in het Concertgebouw in Amsterdam.

Lees meer
Speeldata
 • do 08 Dec 2016 19:30 Eindhoven Muziekgebouw Kaarten
 • vr 09 Dec 2016 19:30 Drachten Schouwburg De Lawei Kaarten
 • za 10 Dec 2016 19:30 Enschede Grote Kerk Kaarten
 • zo 11 Dec 2016 16:30 Rotterdam Rotterdamse Schouwburg Kaarten

Compositiewedstrijd: De Finale

18-12-2016

Elk jaar opnieuw bewijst de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert, voor iedereen t/m 18 jaar, haar kracht. Niets mooiers dan je eigen muziek te bedenken en die vervolgens uit te voeren met topmusici in een concertzaal met publiek! Jaarlijks ontvangt het NBE meesterwerken van meer dan 100 (piep)jonge componisten. De wedstrijd blijkt een springplank voor menig serieus componeertalent in Nederland.

De Finale

De twaalf componisten, drie per regio, komen samen tijdens de Finale, het slotstuk van deze compositiewedstrijd. De finalisten zijn de crème de la crème van jong componerend Nederland. Samen spelen de jonge componisten met het NBE hun eigen meesterwerken.
Na dit concert worden er maximaal vier van hen gekozen om hun stuk uit te voeren tijdens Het Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. De stukken die gekozen worden moeten passen in het (televisie)programma van het Nieuwjaarsconcert 2016. De artistieke directie van het NBE en de VARA hebben bij deze keuze een beslissende stem.

Lees meer
Speeldata
 • zo 18 Dec 2016 15:00 Wageningen Theater Junushoff Kaarten

Nieuwjaarsconcert 2017

31-12-2016 t/m 01-01-2017

Het Nieuwjaarsconcert is op 1 januari om 19:15 uur te zien bij de VARA op NPO 2!

De Nieuwjaarsconcerten van het Nederlands Blazers Ensemble zijn inmiddels net zo onlosmakelijk verbonden met nieuwjaarsdag als skischansspringen en de Weense wals. Een verrassend muzikaal feestje, met onverwachte gasten van over de hele wereld, bijzondere verhalen en nieuwe composities van jonge componisten.

Er is nauwelijks een leukere manier te bedenken het nieuwe jaar in te gaan dan met het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble in het Concertgebouw. Elk jaar weer is het een vrolijke bende, al zijn de weemoed en de diepgang nooit ver weg, en elke keer is er na afloop weer de verzuchting: waren alle mensen op aarde maar muzikanten, want dan zou er nooit meer oorlog zijn.Het Parool (****)

Gimme the blues

Dit jaar is het thema van het Nieuwjaarsconcert: Gimme the Blues!
Heb je ruzie met je ouders? Gaat het slecht op school? Lukt het niet in de liefde? Of baal je van hoe het gaat in wereld? Ga dan niet stilletjes in een hoekje zitten, maar schreeuw het uit. Zoals de slaven in Amerika vroeger hun ellende van zich afzongen in de blues. Dan zenden wij jouw muziek uit op nieuwjaarsdag 2017. Op de televisie. Als je maar wat te vertellen hebt en wil dat de hele wereld het hoort. Omdat niemand zulke mooie blues schrijft als jij. Wij, het Nederlands Blazers Ensemble, staan achter je!

Lees meer
Speeldata
 • za 31 Dec 2016 15:00 Amsterdam Het Concertgebouw Uitverkocht
 • zo 01 Jan 2017 14:00 Amsterdam Het Concertgebouw Uitverkocht
 • zo 01 Jan 2017 17:00 Amsterdam Het Concertgebouw Uitverkocht

Don Giovanni, de Pocketopera

26-01-2017 t/m 09-02-2017
Johannette Zomer sopraan
Frans Fiselier bariton
Bernard Loonen tenor
Flip Broekman libretto

Het NBE flikt het weer: ze toveren één van de meest fascinerende opera’s uit de muziekgeschiedenis om tot een opera op borstzakformaat. Twaalf blazers en drie zangers reduceren Mozarts Don Giovanni tot de kern: een flitsende opera met een lach en een traan, verkleedpartijen gegarandeerd.

Lees meer
Speeldata
 • do 26 Jan 2017 20:30 Amsterdam Podium Mozaïek Kaarten
  voorpremière
 • vr 27 Jan 2017 20:15 Haarlem Philharmonie Kaarten
  Inleiding begint om 19:15
 • ma 30 Jan 2017 20:15 Arnhem Stadstheater (Grote Zaal) Kaarten
  Inleiding begint om 19:15
 • wo 01 Feb 2017 20:15 Amsterdam Muziekgebouw aan 't IJ Kaarten
  Inleiding begint om 19:15
 • do 02 Feb 2017 20:15 Amsterdam Muziekgebouw aan 't IJ Kaarten
  Inleiding begint om 19:15
 • vr 03 Feb 2017 20:00 Heerlen Parkstad Limburg Theaters Kaarten
  Inleiding begint om 19:00
 • do 09 Feb 2017 20:30 Tilburg Theaters Tilburg Kaarten
  Inleiding begint om 19:30

jongNBE: Dancing in the wind

17-02-2017 t/m 19-02-2017
Marnix Dorrestein & Jasper Slijderink (IX) compositie
jongNBE & IX uitvoerenden

Waar de één ‘forte’ leest, schreeuwt de ander: “gewoon hard!”. De strekking is hetzelfde, de route totaal anders. IX is een aanstromend pop vrijbuiter, het jongNBE een nieuwe generatie klassieke fantasten. Voor het project ‘Dancing in the Wind’ gaan ze een frontale samensmelting aan. Een speciaal geschreven stuk dat in de fundering doet denken aan een dance dj-set, live uitgevoerd met elektronische drumcomputers en akoestische blaasinstrumenten.
In de compositie zitten fragmenten uit de favoriete melodieën van zowel IX als het jongNBE. Een zweem van Stravinsky zou zomaar verweven kunnen worden met een vondst uit de koker van Brian Wilson, altijd in combinatie met een hypnotiserend ritme.

Lees meer
Speeldata
 • vr 17 Feb 2017 20:30 Amsterdam Podium Mozaiek
 • zo 19 Feb 2017 15:00 Soest Landgoed de Paltz / Herman van Veen Arts Center
  Gratis toegang. Reserveren is gewenst: www.hermanvanveenartscenter.com

Wonderlijke Verhalen

16-03-2017 t/m 13-05-2017
Muziek Maurice Ravel, Claude Debussy
Bewerking Micha Hamel, Willem van Merwijk
live-painting Gerda Dendooven
tekst en verteller Ilja Leonard Pfeijffer

Drie wonderlijke verhalen, drie bijzondere solisten. Vlaams illustratrice Gerda Dendooven die live op `t podium Ma mère l’oye tot leven wekt. Beeld van de legendarische danser Rudolf Noureyev in Vaclav Nijinski`s beroemde choreografie voor L’après-midi d’un faune uit 1912. Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer die een nieuw verhaal vertelt van de soldaat uit La boîte à joujoux. Een voorstelling waarin beeld, muziek en woord samensmelten tot een wonderlijk verhaal.

Lees meer
Speeldata
 • do 16 Mrt 2017 20:30 Amsterdam Podium Mozaïek Kaarten
  Voorpremière / voorprogramma door scholieren uit Amsterdam West
 • za 18 Mrt 2017 20:15 Helmond Theater Speelhuis Kaarten
  Inleiding begint om 19:30
 • zo 19 Mrt 2017 12:00 Haarlem Philharmonie Kaarten
  Tijdens "De 48 uur van Ravel & Debussy"
 • za 06 Mei 2017 20:00 Enschede Muziekcentrum - Wilmersbergzaal Kaarten
  Inleiding begint om 19:00
 • zo 07 Mei 2017 15:00 Heerlen Parkstad Limburg Theaters Kaarten
  Inleiding begint om 14:00
 • di 09 Mei 2017 20:15 Arnhem Musis Kaarten
  Inleiding begint om 19:30 / voorprogramma door jongNBEoost
 • wo 10 Mei 2017 20:15 Wageningen Theater Junushoff Kaarten
  Inleiding begint om 19:00
 • do 11 Mei 2017 20:00 Amsterdam Paradiso Kaarten
  Inleiding begint om 19:00
 • vr 12 Mei 2017 20:30 Dordrecht Energiehuis Kaarten
  Inleiding begint om 19:30 / voorprogramma door jongNBEwest
 • za 13 Mei 2017 20:30 Tilburg Theaters Tilburg Kaarten
  Inleiding begint om 19:30 / voorprogramma door jongNBEzuid
Bezig met laden    Meer voorstellingen worden geladen

Archief