Dag van de vrede

Foto:Peter Lodder

In 1981 riepen de Verenigde Naties 21 september uit tot Internationale Dag van de Vrede met als doel een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid.

Dag van de Vrede is een jaarlijks terugkerend evenement in samenwerking met TivoliVredenburg en Stichting Vluchteling. Het NBE nodigt gastartiesten van verschillende kunstdisciplines uit die recent, of wat langer geleden, gevlucht zijn uit oorlogsgebieden van over de hele wereld. Zo zal de Oekraïense zangeres Mariana Sadovska weer optreden (bekend van o.a. het NBE-Nieuwjaarsconcert 2023), evenals zanger en toetsenist Hoosam Musa uit Soedan en qanun-speler Shaza Manla en Ghaeth Almaghoot op duduk (beiden uit Syrië). Ook treedt het koor Consensus Vocalis op o.l.v. Béni Csillag en het TARAB choir o.l.v. Majed Sarai Edin. Samen met NBE-repertoire dat urgentie heeft is Dag van de Vrede een verbindende, melancholieke en opzwepende voorstelling.

Via een groot scherm spelen en zingen daarnaast muzikanten vanuit vluchtelingenkampen in Bangladesh en Democratische Republiek Congo samen met het NBE. Als publiek sta je zo direct in verbinding met het weerbarstige leven in de opvangkampen, maar ervaar je ook de creativiteit, muzikaliteit en het doorzettingsvermogen van de mensen die er wonen.

Dat beaamt ook Benoit de Gryse, hoofd Programma’s & Beleid van Stichting Vluchteling: “Via de universele taal van beeld en muziek zetten we samen met het NBE, mensen op de vlucht letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers. Zo belichten we de zorgelijke actualiteit en laten tegelijkertijd de moed en veerkracht zien waarmee gevluchte mensen er alles aan doen om hun leven, ondanks de omstandigheden, door te laten gaan.”

De editie van 2021 kreeg een eervolle plaats in de top 10 van mooiste TivoliVredenburgmomenten.

Lees hier het programmaboekje

De Dag van de Vrede is mede mogelijk gemaakt door:

       

         

           

Speeldata
  • wo 20 sep 2023 20:30 Amsterdam Podium Mozaïek Uitverkocht
  • do 21 sep 2023 20:00 Utrecht TivoliVredenburg Uitverkocht

Dag van de Vrede

In 1981 riepen de Verenigde Naties 21 september uit tot Internationale Dag van de Vrede met als doel een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid..

Lees meer 20-09-2024 t/m 21-04-2024

Het Paradijs – September Me festival

Foto: Marleen Annema

Dit najaar spelen NBE en Bart Moeyaert Het Paradijs op het muziekfestival September Me in Amersfoort. September Me, het muziekfestival voor ontdekkers en verdwalers samengesteld.

Lees meer 28-09-2024 t/m 28-09-2024

American Roots

Foto: Peter Lodder

Het NBE duikt diep in het hart van de Amerikaanse muziek. Samen met Native American zangeres Charly Lowry, muzikaal talent en afstammeling van de Tuscarora,.

Lees meer 02-10-2024 t/m 13-10-2024

Compositiewedstrijd – Showcases

Foto: Peter Lodder

Elk jaar opnieuw bewijst de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert haar kracht. Componeren is niets meer of minder dan je eigen muziek verzinnen. Of.

Lees meer 17-10-2024 t/m 20-10-2024

De Zingende Strijkstok 

Foto: Peter Lodder

De Zingende Strijkstok is het vervolg op het ontroerende programma Troubadours; het verhaal van de getokkelde snaarinstrumenten uit verschillende windstreken. In dit ‘vervolg’ is de.

Lees meer 01-11-2024 t/m 13-11-2024

jongNBE – Waldesruhe en een Requiem

Foto: Foppe Schut

Op de Cello Biënnale speelt het jongNBE ‘Waldesruhe en een Requiem’, samen met drie jonge cellisten van de prestigieuze Kronberg Academy. In het Requiem van.

Lees meer 10-11-2024 t/m 10-11-2024

Bezig met laden    Meer voorstellingen worden geladen

Archief