Dag van de vrede

Foto:Peter Lodder

In 1981 riepen de Verenigde Naties 21 september uit tot Internationale Dag van de Vrede met als doel een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid.

Dag van de Vrede is een jaarlijks terugkerend evenement in samenwerking met TivoliVredenburg en Stichting Vluchteling. Het NBE nodigt gastartiesten van verschillende kunstdisciplines uit die recent, of wat langer geleden, gevlucht zijn uit oorlogsgebieden van over de hele wereld. Zo zal de Oekraïense zangeres Mariana Sadovska weer optreden (bekend van o.a. het NBE-Nieuwjaarsconcert 2023), evenals zanger en toetsenist Hoosam Musa uit Soedan en qanun-speler Shaza Manla en Ghaeth Almaghoot op duduk (beiden uit Syrië). Ook treedt het koor Consensus Vocalis op o.l.v. Béni Csillag en het TARAB choir o.l.v. Majed Sarai Edin. Samen met NBE-repertoire dat urgentie heeft is Dag van de Vrede een verbindende, melancholieke en opzwepende voorstelling.

Via een groot scherm spelen en zingen daarnaast muzikanten vanuit vluchtelingenkampen in Bangladesh en Democratische Republiek Congo samen met het NBE. Als publiek sta je zo direct in verbinding met het weerbarstige leven in de opvangkampen, maar ervaar je ook de creativiteit, muzikaliteit en het doorzettingsvermogen van de mensen die er wonen.

Dat beaamt ook Benoit de Gryse, hoofd Programma’s & Beleid van Stichting Vluchteling: “Via de universele taal van beeld en muziek zetten we samen met het NBE, mensen op de vlucht letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers. Zo belichten we de zorgelijke actualiteit en laten tegelijkertijd de moed en veerkracht zien waarmee gevluchte mensen er alles aan doen om hun leven, ondanks de omstandigheden, door te laten gaan.”

De editie van 2021 kreeg een eervolle plaats in de top 10 van mooiste TivoliVredenburgmomenten.

Lees hier het programmaboekje

De Dag van de Vrede is mede mogelijk gemaakt door:

       

         

           

Speeldata
  • wo 20 sep 2023 20:30 Amsterdam Podium Mozaïek Uitverkocht
  • do 21 sep 2023 20:00 Utrecht TivoliVredenburg Uitverkocht

Compositiewedstrijd: Componistenweekend

Foto: Peter Lodder

Elk jaar opnieuw bewijst de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert haar kracht. Het NBE ontvangt jaarlijks meesterwerken van meer dan 100 (piep)jonge componisten. De wedstrijd.

Lees meer 09-12-2023 t/m 10-12-2023

Compositiewedstrijd: De Finale

Foto: Peter Lodder

Tijdens deze finale strijden de jonge componisten tegen elkaar voor een plek in het Nieuwjaarsconcert. Zij zijn de crème de la crème van jong componerend.

Lees meer 17-12-2023

Nieuwjaarsconcert 2024

Foto: Peter Lodder

De Nieuwjaarsconcerten van het Nederlands Blazers Ensemble zijn inmiddels net zo onlosmakelijk verbonden met nieuwjaarsdag als skischansspringen en de Weense wals. Een verrassend muzikaal feestje,.

Lees meer 31-12-2023 t/m 01-01-2024

Sjostakovitsj+

Foto: Peter Lodder

Het achtste strijkkwartet van Dmitri Sjostakovitsj is één van de grote passies van artistiek leider Bart Schneemann. In Sjostakovitsj+ speelt het NBE dit onbetwiste meesterwerk. Bart.

Lees meer 25-01-2024 t/m 08-02-2024

De Schepping met Bart Moeyaert

“In het begin was er niets. Het is moeilijk om je dat voor te stellen. Je moet alles wat er nu is, nog niet laten.

Lees meer 21-02-2024 t/m 28-02-2024

American Roots

Foto: Peter Lodder

Het NBE duikt diep in het hart van de Amerikaanse muziek. Samen met Native American zangeres Pura Fé, muzikaal fenomeen en afstammeling van de Tuscarora-stam,.

Lees meer 06-03-2024 t/m 10-03-2024

Bezig met laden    Meer voorstellingen worden geladen

Archief