Dag van de vrede

Foto:Peter Lodder

In 1981 riepen de Verenigde Naties 21 september uit tot Internationale Dag van de Vrede met als doel een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid.

Dag van de Vrede is een jaarlijks terugkerend evenement in samenwerking met TivoliVredenburg en Stichting Vluchteling. Het NBE nodigt gastartiesten van verschillende kunstdisciplines uit die recent, of wat langer geleden, gevlucht zijn uit oorlogsgebieden van over de hele wereld. Zo zal de Oekraïense zangeres Mariana Sadovska weer optreden (bekend van o.a. het NBE-Nieuwjaarsconcert 2023), evenals zanger en toetsenist Hoosam Musa uit Soedan en qanun-speler Shaza Manla en Ghaeth Almaghoot op duduk (beiden uit Syrië). Ook treedt het koor Consensus Vocalis op o.l.v. Béni Csillag en het TARAB choir o.l.v. Majed Sarai Edin. Samen met NBE-repertoire dat urgentie heeft is Dag van de Vrede een verbindende, melancholieke en opzwepende voorstelling.

Via een groot scherm spelen en zingen daarnaast muzikanten vanuit vluchtelingenkampen in Bangladesh en Democratische Republiek Congo samen met het NBE. Als publiek sta je zo direct in verbinding met het weerbarstige leven in de opvangkampen, maar ervaar je ook de creativiteit, muzikaliteit en het doorzettingsvermogen van de mensen die er wonen.

Dat beaamt ook Benoit de Gryse, hoofd Programma’s & Beleid van Stichting Vluchteling: “Via de universele taal van beeld en muziek zetten we samen met het NBE, mensen op de vlucht letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers. Zo belichten we de zorgelijke actualiteit en laten tegelijkertijd de moed en veerkracht zien waarmee gevluchte mensen er alles aan doen om hun leven, ondanks de omstandigheden, door te laten gaan.”

De editie van 2021 kreeg een eervolle plaats in de top 10 van mooiste TivoliVredenburgmomenten.

Lees hier het programmaboekje

De Dag van de Vrede is mede mogelijk gemaakt door:

       

         

           

Speeldata
  • wo 20 sep 2023 20:30 Amsterdam Podium Mozaïek Uitverkocht
  • do 21 sep 2023 20:00 Utrecht TivoliVredenburg Uitverkocht

De Duivelskunstenaar

Foto: Peter Lodder

Na ‘Romeo & Julia’ en ‘The Unknown Chaplin’ presenteert het NBE de aangrijpende, iconische stomme film FAUST (1926) als een film van deze tijd. Het.

Lees meer 18-04-2024 t/m 02-05-2024

Het hele leven – Oranjewoud Festival

Foto: Peter Lodder

Stel je eens voor dat je op Oranjewoud Festival het hele leven in één dag kunt beleven. Van de geboorte tot de dood nemen het.

Lees meer 01-06-2024 t/m 01-06-2024

NBE meets De Paek

Foto: Peter Lodder

Het Nederlands Blazers Ensemble is al jaren vaste gast bij PLT. Harmonie Sint Joseph, in de volksmond De Paek genoemd, heeft met haar theaterconcerten in.

Lees meer 08-06-2024 t/m 08-06-2024

De Schepping – Festival STROOM

Foto: Peter Lodder

“In het begin was er niets.  Het is moeilijk om je dat voor te stellen.  Je moet alles wat er nu is, nog niet laten.

Lees meer 26-06-2024 t/m 26-06-2024

Dag van de Vrede

In 1981 riepen de Verenigde Naties 21 september uit tot Internationale Dag van de Vrede met als doel een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid..

Lees meer 20-09-2024 t/m 21-04-2024

Archief