Matthäus-Passion

Zoals overal in Nederland in april de Matthäus-Passion van Bach klinkt, maakt ook het NBE van zijn bejubelde en eigenzinnige versie uit 2022 een traditie.

Samen met de poppenspelers van de Duda Paiva Company, een internationale topcast van sopraan Claron McFadden, bariton Rick Zwart, ney-virtuoos Sinan Arat en duduk-speler Ghaeth Almaghoot, en in een bijzonder arrangement van de jonge componist en voormalig winnaar van de NBE-compositiewedstrijd Arjan Linker, is de Mattheus van het NBE een theatrale voorstelling waarin met groot respect voor Bach en het evangelie van Matteüs niets heilig en veilig is.

De bewerking past in een traditie van eigentijdse vertalingen door het NBE: eerder waagde artistiek leider Bart Schneemann zich – met succes – aan ‘heilige huisjes’ als Mozarts RequiemFigaro en Don Giovanni, Haydns grote oratoria en Mahlers Lied von der Erde. Voor het ‘heilige der heiligen’ de Matthäus-Passion slaat het Nederlands Blazers Ensemble voor de derde keer de handen in elkaar met poppentovenaar Duda Paiva, met wie het in 2018 de zeer bejubelde voorstelling The Fairy Queen maakte.

In samenwerking met:

 • Utrecht: 
  Kamerkoor JIP o.l.v. Imre Ploeg en Jonathan Ploeg
  Kamerkoor Decamerone o.l.v. Elske te Lindert
 • Den Bosch:
  Capella Brabant o.l.v. Marc Versteeg
  Kamerkoor Decamerone o.l.v. Elske te Lindert
 • Haarlem:
  Les Moucherons, o.l.v. Antje de Wit
  Kamerkoor Decamerone o.l.v. Elske te Lindert
 • Amsterdam:
  Leiderdorps Kamerkoor & Kamerkoor Lux o.l.v. Angeliki Ploka
  Kamerkoor Decamerone o.l.v. Elske te Lindert

Voorafgaand aan ieder concert wordt er een inleiding gegeven rond de voorstelling. De inleiding is gratis, maar bij sommige zalen dien je te reserveren (zie websites theaters voor meer info).

Speeldata
 • di 26 mrt 2024 20:00 Utrecht TivoliVredenburg Uitverkocht
 • wo 27 mrt 2024 20:00 Den Bosch Theater aan de Parade Uitverkocht
 • do 28 mrt 2024 20:00 Haarlem Stadsschouwburg Uitverkocht
 • vr 29 mrt 2024 20:00 Amsterdam Paradiso Uitverkocht

American Roots

Het NBE duikt diep in het hart van de Amerikaanse muziek. Samen met Native American zangeres Charly Lowry, muzikaal talent en afstammeling van de Tuscarora,.

Lees meer 06-03-2024 t/m 10-03-2024

jongNBE: Schiermonnikoog Festival

Foto: Marije van den Berg

Het jongNBE is al jaren een vast onderdeel van het programma van het Schiermonnikoog Festival, een jaarlijkse ontdekkingstocht op Schiermonnikoog met jong klassiek talent. Dit.

Lees meer 09-03-2024 t/m 14-03-2024

De Duivelskunstenaar

Foto: Peter Lodder

Na ‘Romeo & Julia’ en ‘The Unknown Chaplin’ presenteert het NBE de aangrijpende, iconische stomme film FAUST (1926) als een film van deze tijd. Het.

Lees meer 18-04-2024 t/m 02-05-2024

NBE meets De Paek

Foto: Peter Lodder

Het Nederlands Blazers Ensemble is al jaren vaste gast bij PLT. Harmonie Sint Joseph, in de volksmond De Paek genoemd, heeft met haar theaterconcerten in.

Lees meer 08-06-2024 t/m 08-06-2024

Archief