Het Paradijs – September Me festival

Foto:Marleen Annema

Dit najaar spelen NBE en Bart Moeyaert Het Paradijs op het muziekfestival September Me in Amersfoort.

September Me, het muziekfestival voor ontdekkers en verdwalers samengesteld door het Ragazze Quartet, stelt ieder jaar met nieuwsgierige en open blik een bijzonder festivalprogramma samen voor jong en oud. Componisten, musici en kunstenaars reflecteren op creatieve en inspirerende wijze op het thema van dat jaar. Dit jaar is dat: Uit Liefde. Wat past daar betere bij dan het liefdevolle programma Het Paradijs?

Met de drie oratoria van Franz Joseph Haydn (Die Schöpfung, Die Jahreszeiten en Die Sieben letzten Worte) als uitgangspunt creëerde het Nederlands Blazers Ensemble samen met de Vlaamse schrijver Bart Moeyaert een succesvolle muziektheatertrilogie bestaande uit De Schepping, Het Paradijs en De Hemel.

Het Paradijs is het tweede deel van de cyclus gebaseerd op Die Jahreszeiten in een bijzondere bewerking voor blaasensemble van Hans van der Heide. Bart Moeyaert schreef een nieuwe tekst bij de oude muziek en is zelf de verteller tijdens de concerten. Het verhaal van Het Paradijs begint waar De Schepping eindigde. De tuin van Eden is er één van overdaad. De taal van Bart Moeyaert zindert. In een paar pennenstreken beschrijft hij de exuberante natuur en prikkelt alle zintuigen. Hij maakt tussen de regels voelbaar dat er te midden van alle harmonie maar twee dissonanten rondlopen: de man die het verhaal vertelt en de vrouw die bij hem is.

Speeldata

De Schepping – Festival STROOM

Foto: Peter Lodder

“In het begin was er niets.  Het is moeilijk om je dat voor te stellen.  Je moet alles wat er nu is, nog niet laten.

Lees meer 26-06-2024 t/m 26-06-2024

De Schepping – Nationaal Bomenmuseum Gimborn

Foto: Marleen Annema

Dit jaar bestaat het Nationaal Bomenmuseum Gimborn 100 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum speelt het het Nederlands Blazers Ensemble samen met Bart Moeyaert De.

Lees meer 28-06-2024 t/m 28-06-2024

Dag van de Vrede

In 1981 riepen de Verenigde Naties 21 september uit tot Internationale Dag van de Vrede met als doel een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid..

Lees meer 20-09-2024 t/m 21-04-2024

American Roots

Foto: Peter Lodder

Het NBE duikt diep in het hart van de Amerikaanse muziek. Samen met Native American zangeres Charly Lowry, muzikaal talent en afstammeling van de Tuscarora,.

Lees meer 02-10-2024 t/m 13-10-2024

De Zingende Strijkstok 

Foto: Peter Lodder

De Zingende Strijkstok is het vervolg op het ontroerende programma Troubadours; het verhaal van de getokkelde snaarinstrumenten uit verschillende windstreken. In dit ‘vervolg’ is de.

Lees meer 01-11-2024 t/m 13-11-2024

jongNBE – Waldesruhe en een Requiem

Foto: Foppe Schut

Op de Cello Biënnale speelt het jongNBE ‘Waldesruhe en een Requiem’, samen met drie jonge cellisten van de prestigieuze Kronberg Academy. In het Requiem van.

Lees meer 10-11-2024 t/m 10-11-2024

Bezig met laden    Meer voorstellingen worden geladen

Archief