Post van Mozart

Post van Mozart is een programma rondom wellicht het mooiste werk dat ooit voor blazers werd geschreven: Mozart’s Serenade nr. 10 in Bes KV 361, ofwel de Gran Partita. De presentatie van dit werk voor 12 blazers en contrabas heeft als uitgangspunt de brieven van Mozart aan zijn vader. De brieven vertellen ons veel over de jongeman, de losbol, de mens en de componist Mozart. Tussen de zeven delen van de Gran Partita leest hoboïst Bart Schneemann een selectie van Mozarts brieven die samen een niet eerder verteld verhaal vertellen.

De sfeer op het podium is 18e-eeuws: een luchter, een fauteuil, een schrijftafel, een kandelaar. Mozart’s geweldige muziek begint en na het eerste deel loopt Mozart naar zijn schrijftafel. Er staat een vogelkooitje op. Hij steekt een kaars aan en leest de eerste brief aan zijn vader voor. Dan blaast hij de kaars uit en spelen de musici het tweede deel van de Gran Partita. En zo verder.
De muziek ontwikkelt, maar ook de brieven. Mozart is serieus én humoristisch. Hij moppert tegen zijn vader, hij schept op, doet enthousiast verslag van een concert, vertelt over zijn liefde voor Constance. Hij windt zijn vader om zijn vingers, stelt hem gerust, hij maakt grappen maar is ook kwaad op de mensen die niet in hem geloven of hem niet steunen. In zekere zin is hij de gevangene van al die personen die van hem profiteren, die jaloers op hem zijn of hem niet vertrouwen.
Het wordt steeds duidelijker: Mozart heeft genoeg van de dwang, van de verplichtingen. Hij wil vrij zijn. Aan het eind van de Gran Partita, vlak voor de spectaculaire finale, doet hij het deurtje van de vogelkooi open…

CD Gran Partita

In 2007 won de NBElive-productie Gran Partita van het Nederlands Blazers Ensemble de Edison Publieksprijs. Bestel hier de CD van Gran Partita in onze webshop

NBElive-0017-Gran-Partita-600x600-2

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Speeldata

Regionale muziekdagen 2023

Ben jij muziekdocent en ben je op zoek naar contact met collega’s uit jouw vakgebied? Wissel je graag van gedachten over jouw dagelijkse lespraktijk en.

Lees meer 03-02-2023 t/m 01-04-2023

jongNBE: Jonge Blazersdag, Soest

Het Nederlands Blazers Ensemble en Cultureel Centrum De Rank organiseren voor de tweede keer de Jonge Blazersdag. Dit keer op zondag 26 maart in Soest. Op.

Lees meer 26-03-2023

Matthäus-Passion

Foto: Peter Lodder

Het Nederlands Blazers Ensemble en de poppenspelers van de Duda Paiva Company presenteerden in 2022 een compleet nieuwe uitvoering van de Matthäus-Passion. In 2023 komt.

Lees meer 04-04-2023 t/m 07-04-2023

jongNBE: Lunchconcert (Het Concertgebouw)

Sinds jaar en dag vindt in de Grote of Kleine Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw het gratis Lunchconcert plaats. Op woensdag 12 april is het.

Lees meer 12-04-2023

Jamaica

Voor ’t eerst in haar geschiedenis is het NBE op dit prachtige eiland – doordrenkt van de Reggaemuziek – geweest. De Blazers zijn door het.

Lees meer 05-05-2023 t/m 18-05-2023

Festival Música en Segura (Spanje)

Foto: Peter Lodder

In mei speelt het NBE op Música en Segura, een muziekfestival in een van de mooiste dorpen van Spanje: Segura de la Sierra. Op 1200.

Lees meer 24-05-2023 t/m 25-05-2023

Bezig met laden    Meer voorstellingen worden geladen

Archief