Post van Mozart

Post van Mozart is een programma rondom wellicht het mooiste werk dat ooit voor blazers werd geschreven: Mozart’s Serenade nr. 10 in Bes KV 361, ofwel de Gran Partita. De presentatie van dit werk voor 12 blazers en contrabas heeft als uitgangspunt de brieven van Mozart aan zijn vader. De brieven vertellen ons veel over de jongeman, de losbol, de mens en de componist Mozart. Tussen de zeven delen van de Gran Partita leest hoboïst Bart Schneemann een selectie van Mozarts brieven die samen een niet eerder verteld verhaal vertellen.

De sfeer op het podium is 18e-eeuws: een luchter, een fauteuil, een schrijftafel, een kandelaar. Mozart’s geweldige muziek begint en na het eerste deel loopt Mozart naar zijn schrijftafel. Er staat een vogelkooitje op. Hij steekt een kaars aan en leest de eerste brief aan zijn vader voor. Dan blaast hij de kaars uit en spelen de musici het tweede deel van de Gran Partita. En zo verder.
De muziek ontwikkelt, maar ook de brieven. Mozart is serieus én humoristisch. Hij moppert tegen zijn vader, hij schept op, doet enthousiast verslag van een concert, vertelt over zijn liefde voor Constance. Hij windt zijn vader om zijn vingers, stelt hem gerust, hij maakt grappen maar is ook kwaad op de mensen die niet in hem geloven of hem niet steunen. In zekere zin is hij de gevangene van al die personen die van hem profiteren, die jaloers op hem zijn of hem niet vertrouwen.
Het wordt steeds duidelijker: Mozart heeft genoeg van de dwang, van de verplichtingen. Hij wil vrij zijn. Aan het eind van de Gran Partita, vlak voor de spectaculaire finale, doet hij het deurtje van de vogelkooi open…

CD Gran Partita

In 2007 won de NBElive-productie Gran Partita van het Nederlands Blazers Ensemble de Edison Publieksprijs. Bestel hier de CD van Gran Partita in onze webshop

NBElive-0017-Gran-Partita-600x600-2

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Speeldata

De Duivelskunstenaar

Foto: Peter Lodder

Na ‘Romeo & Julia’ en ‘The Unknown Chaplin’ presenteert het NBE de aangrijpende, iconische stomme film FAUST (1926) als een film van deze tijd. Het.

Lees meer 18-04-2024 t/m 02-05-2024

Het hele leven – Oranjewoud Festival

Foto: Peter Lodder

Stel je eens voor dat je op Oranjewoud Festival het hele leven in één dag kunt beleven. Van de geboorte tot de dood nemen het.

Lees meer 01-06-2024 t/m 01-06-2024

NBE meets De Paek

Foto: Peter Lodder

Het Nederlands Blazers Ensemble is al jaren vaste gast bij PLT. Harmonie Sint Joseph, in de volksmond De Paek genoemd, heeft met haar theaterconcerten in.

Lees meer 08-06-2024 t/m 08-06-2024

De Schepping – Festival STROOM

Foto: Peter Lodder

“In het begin was er niets.  Het is moeilijk om je dat voor te stellen.  Je moet alles wat er nu is, nog niet laten.

Lees meer 26-06-2024 t/m 26-06-2024

Archief