Post van Mozart

Post van Mozart is een programma rondom wellicht het mooiste werk dat ooit voor blazers werd geschreven: Mozart’s Serenade nr. 10 in Bes KV 361, ofwel de Gran Partita. De presentatie van dit werk voor 12 blazers en contrabas heeft als uitgangspunt de brieven van Mozart aan zijn vader. De brieven vertellen ons veel over de jongeman, de losbol, de mens en de componist Mozart. Tussen de zeven delen van de Gran Partita leest hoboïst Bart Schneemann een selectie van Mozarts brieven die samen een niet eerder verteld verhaal vertellen.

De sfeer op het podium is 18e-eeuws: een luchter, een fauteuil, een schrijftafel, een kandelaar. Mozart’s geweldige muziek begint en na het eerste deel loopt Mozart naar zijn schrijftafel. Er staat een vogelkooitje op. Hij steekt een kaars aan en leest de eerste brief aan zijn vader voor. Dan blaast hij de kaars uit en spelen de musici het tweede deel van de Gran Partita. En zo verder.
De muziek ontwikkelt, maar ook de brieven. Mozart is serieus én humoristisch. Hij moppert tegen zijn vader, hij schept op, doet enthousiast verslag van een concert, vertelt over zijn liefde voor Constance. Hij windt zijn vader om zijn vingers, stelt hem gerust, hij maakt grappen maar is ook kwaad op de mensen die niet in hem geloven of hem niet steunen. In zekere zin is hij de gevangene van al die personen die van hem profiteren, die jaloers op hem zijn of hem niet vertrouwen.
Het wordt steeds duidelijker: Mozart heeft genoeg van de dwang, van de verplichtingen. Hij wil vrij zijn. Aan het eind van de Gran Partita, vlak voor de spectaculaire finale, doet hij het deurtje van de vogelkooi open…

CD Gran Partita

In 2007 won de NBElive-productie Gran Partita van het Nederlands Blazers Ensemble de Edison Publieksprijs. Bestel hier de CD van Gran Partita in onze webshop

NBElive-0017-Gran-Partita-600x600-2

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Speeldata

Concert in de vorm van een Peer

Concert in de vorm van een peer is een voorstelling over het leven van de componist Erik Satie, meester van het absurdisme, maar ook meester.

Lees meer 23-11-2022 t/m 19-03-2023

Componistenweekend

Elk jaar opnieuw bewijst de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert haar kracht. Het NBE ontvangt jaarlijks meesterwerken van meer dan 100 (piep)jonge componisten. De wedstrijd.

Lees meer 10-12-2022 t/m 11-12-2022

Compositiewedstrijd: De Finale

Tijdens deze finale strijden de jonge componisten tegen elkaar voor een plek in het Nieuwjaarsconcert. Zij zijn de crème de la crème van jong componerend.

Lees meer 18-12-2022 t/m 18-12-2022

Nieuwjaarsconcert 2023

De Nieuwjaarsconcerten van het Nederlands Blazers Ensemble zijn inmiddels net zo onlosmakelijk verbonden met nieuwjaarsdag als skischansspringen en de Weense wals. Een verrassend muzikaal feestje,.

Lees meer 31-12-2022 t/m 01-01-2023

Napolitana

Napels, havenstad van een overweldigende schoonheid aan de Middellandse Zee. Aan de voet van de Vesuvius bruist het al eeuwenlang van emotie, vis, familie, Gomorra,.

Lees meer 31-01-2023 t/m 16-02-2023

De Schepping met Bart Moeyaert

“In het begin was er niets. Het is moeilijk om je dat voor te stellen. Je moet alles wat er nu is, nog niet laten.

Lees meer 18-02-2023 t/m 19-02-2023

Bezig met laden    Meer voorstellingen worden geladen

Archief