jongNBE: The Day After

Van 18 juni t/m 11 juli staat het jongNBE samen met Holland Opera en TENT Circustheater Producties met The Day After op de planken op het waanzinnige Fort Rijnauwen, het grootste fort van Nederland. The Day After wordt een groot spektakel met vuur, acrobaten, topzangers en een 14-koppig blazersensemble, het jongNBE. De opera is gebaseerd op de mythe Phaëton en wordt in het Engels gezongen, met Nederlandse boventiteling. De operamuziek is van de internationaal bekende componist Jonathan Dove. Het libretto is van de schrijfster April de Angelis.

In The Day After gaat de jonge Phaëton op zoek naar zijn vader en verliest zich vervolgens in de rol van de onbesuisde jongeling die zich een god waant. Zelfs het meisje op wie hij verliefd is kan hem niet tegenhouden. Hij wil zich wagen in het hol van de leeuw, hij wil zich meten met de goden. Het is geen spel meer, maar rauwe werkelijkheid.

De mythe Phaëton is een verhaal over ambitie, onzekerheid, verlangen, grootspraak en ondergang. Over de mens die denkt dat hij de natuur naar zijn hand kan zetten. Maar, het is ook een verhaal over Phaëton die erkenning zoekt bij zijn vader Helios.

Holland Opera staat bekend om haar bijzondere operaproducties. Joke Hoolboom, artistiek directeur en regisseur:
“We hebben de Engelse componist Jonathan Dove gevraagd een opera te maken die goed past bij de natuurlijke setting van het fort. Vuur, als belangrijk element van de aarde, speelt een grote rol. Dat het fort historisch gezien veel heeft betekend in de oorlog past mooi bij de strijd die vader en zoon in de opera voeren. En natuurlijk de vraag of de aarde nog te redden is na de ravage die aangebracht wordt.”

Cast

Samen met de solisten Fenna Ograjensek (sopraan), Nicole Fiselier (sopraan), Sandra Botor (alt), Erik Slik (tenor) en Hans Pieter Herman (bariton) speelt het jongNBE de muziek tijdens deze opera.
Bekijk hier de hele cast

Fort Rijnauwen

Fort Rijnauwen is het grootste fort van Nederlandse waterlinie. Het fort is beperkt toegankelijk aangezien het een waardevol natuurgebied is, in beheer van Staatsbosbeheer. Door de jarenlange isolatie en rust, is het fort een wijkplaats geworden voor (veelal bedreigde) planten en dieren.
Lees meer over Fort Rijnauwen

Bestel de DVD The Day After

De live registratie van de voorstelling The Day after is door Holland Opera uitgebracht op DVD. De CD & DVD-box is voor €20 te koop. Bestel hier een DVD

Media
RECENSIE**** ‘De zangers in The Day After nemen het publiek op sleeptouw’

Door Annette Embrechts
In de Volkskrant
Lees hier de recensie

RECENSIE**** ‘Opera over natuurramp heeft veel weg van landschapskunst’

Door Anita Twaalhoven
In Trouw
Lees hier de recensie
“De spectaculaire muziek van Dove heeft trekken van minimal music met jazzy klanken en varieert van subtiel en haast verstild tot groots en bombastisch. De blazers, percussionist en harpist van het vijftienkoppige Jong Nederlands Blazers Ensemble (jongNBE) leken zijn compositie haast moeiteloos te spelen.”

RECENSIE**** ‘Catastrofaal verhaal vol lichtpuntjes’

Door Max Arian
In Theaterkrant
Lees hier de recensie
“Dove koos voor spectaculaire muziek, veel blazers en slagwerk, en voor grote effecten in een stijl die je een aangeklede minimal music zou kunnen noemen, sterk pulserend, heel effectief, maar niet erg persoonlijk. Ze wordt uitstekend vertolkt door dirigent Niek Idelenburg met een ensemble van jonge conservatoriumstudenten: het Jong Nederlands Blazers Ensemble.”

RECENSIE ‘The Day After beleeft zinderende première’

Door Jacqueline van Rooij
Op operamagazine.nl
Lees hier de recensie
“De jonge talenten van het Nederlands Blazers Ensemble (jongNBE) ontvingen de toeschouwers al toeterend en blazend, terwijl die zich als een lang lint door het betoverende graslandschap van Fort Rijnauwen richting de tribune begaven. Van het begin tot het eind van de voorstelling hadden de blazers, geleid door Niek Idelenburg, een prominente rol. Ze speelden geweldig.”

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Speeldata
 • do 18 jun 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
  try-out
 • vr 19 jun 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
  try-out
 • za 20 jun 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
  try-out
 • do 25 jun 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
  try-out
 • vr 26 jun 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
  Première
 • za 27 jun 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
 • do 02 jul 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
 • vr 03 jul 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
 • za 04 jul 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
 • do 09 jul 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
 • vr 10 jul 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
 • za 11 jul 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen

De Duivelskunstenaar

Foto: Peter Lodder

Na ‘Romeo & Julia’ en ‘The Unknown Chaplin’ presenteert het NBE de aangrijpende, iconische stomme film FAUST (1926) als een film van deze tijd. Het.

Lees meer 18-04-2024 t/m 02-05-2024

Het hele leven – Oranjewoud Festival

Foto: Peter Lodder

Stel je eens voor dat je op Oranjewoud Festival het hele leven in één dag kunt beleven. Van de geboorte tot de dood nemen het.

Lees meer 01-06-2024 t/m 01-06-2024

NBE meets De Paek

Foto: Peter Lodder

Het Nederlands Blazers Ensemble is al jaren vaste gast bij PLT. Harmonie Sint Joseph, in de volksmond De Paek genoemd, heeft met haar theaterconcerten in.

Lees meer 08-06-2024 t/m 08-06-2024

De Schepping – Festival STROOM

Foto: Peter Lodder

“In het begin was er niets.  Het is moeilijk om je dat voor te stellen.  Je moet alles wat er nu is, nog niet laten.

Lees meer 26-06-2024 t/m 26-06-2024

Archief