jongNBE: The Day After

Van 18 juni t/m 11 juli staat het jongNBE samen met Holland Opera en TENT Circustheater Producties met The Day After op de planken op het waanzinnige Fort Rijnauwen, het grootste fort van Nederland. The Day After wordt een groot spektakel met vuur, acrobaten, topzangers en een 14-koppig blazersensemble, het jongNBE. De opera is gebaseerd op de mythe Phaëton en wordt in het Engels gezongen, met Nederlandse boventiteling. De operamuziek is van de internationaal bekende componist Jonathan Dove. Het libretto is van de schrijfster April de Angelis.

In The Day After gaat de jonge Phaëton op zoek naar zijn vader en verliest zich vervolgens in de rol van de onbesuisde jongeling die zich een god waant. Zelfs het meisje op wie hij verliefd is kan hem niet tegenhouden. Hij wil zich wagen in het hol van de leeuw, hij wil zich meten met de goden. Het is geen spel meer, maar rauwe werkelijkheid.

De mythe Phaëton is een verhaal over ambitie, onzekerheid, verlangen, grootspraak en ondergang. Over de mens die denkt dat hij de natuur naar zijn hand kan zetten. Maar, het is ook een verhaal over Phaëton die erkenning zoekt bij zijn vader Helios.

Holland Opera staat bekend om haar bijzondere operaproducties. Joke Hoolboom, artistiek directeur en regisseur:
“We hebben de Engelse componist Jonathan Dove gevraagd een opera te maken die goed past bij de natuurlijke setting van het fort. Vuur, als belangrijk element van de aarde, speelt een grote rol. Dat het fort historisch gezien veel heeft betekend in de oorlog past mooi bij de strijd die vader en zoon in de opera voeren. En natuurlijk de vraag of de aarde nog te redden is na de ravage die aangebracht wordt.”

Cast

Samen met de solisten Fenna Ograjensek (sopraan), Nicole Fiselier (sopraan), Sandra Botor (alt), Erik Slik (tenor) en Hans Pieter Herman (bariton) speelt het jongNBE de muziek tijdens deze opera.
Bekijk hier de hele cast

Fort Rijnauwen

Fort Rijnauwen is het grootste fort van Nederlandse waterlinie. Het fort is beperkt toegankelijk aangezien het een waardevol natuurgebied is, in beheer van Staatsbosbeheer. Door de jarenlange isolatie en rust, is het fort een wijkplaats geworden voor (veelal bedreigde) planten en dieren.
Lees meer over Fort Rijnauwen

Bestel de DVD The Day After

De live registratie van de voorstelling The Day after is door Holland Opera uitgebracht op DVD. De CD & DVD-box is voor €20 te koop. Bestel hier een DVD

Media
RECENSIE**** ‘De zangers in The Day After nemen het publiek op sleeptouw’

Door Annette Embrechts
In de Volkskrant
Lees hier de recensie

RECENSIE**** ‘Opera over natuurramp heeft veel weg van landschapskunst’

Door Anita Twaalhoven
In Trouw
Lees hier de recensie
“De spectaculaire muziek van Dove heeft trekken van minimal music met jazzy klanken en varieert van subtiel en haast verstild tot groots en bombastisch. De blazers, percussionist en harpist van het vijftienkoppige Jong Nederlands Blazers Ensemble (jongNBE) leken zijn compositie haast moeiteloos te spelen.”

RECENSIE**** ‘Catastrofaal verhaal vol lichtpuntjes’

Door Max Arian
In Theaterkrant
Lees hier de recensie
“Dove koos voor spectaculaire muziek, veel blazers en slagwerk, en voor grote effecten in een stijl die je een aangeklede minimal music zou kunnen noemen, sterk pulserend, heel effectief, maar niet erg persoonlijk. Ze wordt uitstekend vertolkt door dirigent Niek Idelenburg met een ensemble van jonge conservatoriumstudenten: het Jong Nederlands Blazers Ensemble.”

RECENSIE ‘The Day After beleeft zinderende première’

Door Jacqueline van Rooij
Op operamagazine.nl
Lees hier de recensie
“De jonge talenten van het Nederlands Blazers Ensemble (jongNBE) ontvingen de toeschouwers al toeterend en blazend, terwijl die zich als een lang lint door het betoverende graslandschap van Fort Rijnauwen richting de tribune begaven. Van het begin tot het eind van de voorstelling hadden de blazers, geleid door Niek Idelenburg, een prominente rol. Ze speelden geweldig.”

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze

Speeldata
 • do 18 jun 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
  try-out
 • vr 19 jun 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
  try-out
 • za 20 jun 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
  try-out
 • do 25 jun 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
  try-out
 • vr 26 jun 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
  Première
 • za 27 jun 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
 • do 02 jul 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
 • vr 03 jul 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
 • za 04 jul 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
 • do 09 jul 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
 • vr 10 jul 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen
 • za 11 jul 2015 21:15 Bunnik Fort Rijnauwen

Napolitana

Napels, havenstad van een overweldigende schoonheid aan de Middellandse Zee. Aan de voet van de Vesuvius bruist het al eeuwenlang van emotie, vis, familie, Camorra,.

Lees meer 31-01-2023 t/m 16-02-2023

Regionale muziekdagen 2023

Ben jij muziekdocent en ben je op zoek naar contact met collega’s uit jouw vakgebied? Wissel je graag van gedachten over jouw dagelijkse lespraktijk en.

Lees meer 03-02-2023 t/m 01-04-2023

De Schepping met Bart Moeyaert

“In het begin was er niets. Het is moeilijk om je dat voor te stellen. Je moet alles wat er nu is, nog niet laten.

Lees meer 18-02-2023 t/m 19-02-2023

Concert in de vorm van een Peer

Concert in de vorm van een peer is een voorstelling over het leven van de componist Erik Satie, meester van het absurdisme, maar ook meester.

Lees meer 08-03-2023 t/m 19-03-2023

Matthäus-Passion

Foto: Peter Lodder

Het Nederlands Blazers Ensemble en de poppenspelers van de Duda Paiva Company presenteerden in 2022 een compleet nieuwe uitvoering van de Matthäus-Passion. In 2023 komt.

Lees meer 04-04-2023 t/m 07-04-2023

Jamaica

Voor ’t eerst in haar geschiedenis is het NBE op dit prachtige eiland – doordrenkt van de Reggaemuziek – geweest. De Blazers zijn door het.

Lees meer 05-05-2023 t/m 18-05-2023

Archief