Programma

2013 - 2014

Alle steden

OperaGala

Het NBE en de Nationale Reisopera reizen van 1 juni tot en met 14 augustus 2013 langs acht theaters in Nederland met een verrassend muzikaal programma onder de titel OperaGala; opera in een nieuwe jas! OperaGala laat het publiek kennis maken met de nieuwe Nationale Reisopera: verfrissend, vernieuwend en van deze tijd. Het wordt een feestelijke avond vol jong operatalent, muzikaal omlijst door het Nederlands Blazers Ensemble en gepresenteerd door mezzosopraan Tania Kross.
Het publiek wordt in OperaGala langs de grote thema’s uit de opera en het leven geleid: liefde, schoonheid, humor, haat, dood en overgave.

Speciale gast van OperaGala is mezzosopraan Tania Kross. Niet alleen presenteert zij deze avond, zij zal ook een muzikale bijdrage leveren. Zo zingt zij onder andere een aria uit de door haar geïnitieerde Antilliaanse opera Katibu di Shon (Slaaf en Meester, naar het boek van Carel de Haseth). De muziek is van de hand van componist Randal Corsen.

Lees meer 14-08-2013

Preludes in Polen

Wojciech Switala piano
Zygmunt Krauze instrumentatie en compositie

Stelt u zich voor: een intiem concert in een salon in het Parijs van de 19e eeuw, een vleugel wacht op zijn bespeler. Op de plek waar het musicerende gezelschap zich straks zal verzamelen, branden kaarsen. Op de lessenaars muziek van dé pianogrootheid van die dagen. Frédéric Chopins 24 preludes zijn een mijlpaal in de klassieke muziek. Hij componeerde één prelude voor elk van de vierentwintig toonsoorten van het klavier.

De Poolse pianist en componist Zygmunt Krauze, bracht meer tijd door met Chopin dan met welke andere collega ook. Krauze is één van de éminences grises van de nieuwe muziek. Jong van geest, maakt hij zijn recitals en composities regelmatig tot een theatraal experiment. Als iemand de zeer pianistische muziek van Chopin, waarin alle emoties van de menselijke ziel verborgen lijken te liggen, voor het NBE kan bewerken, dan is hij het wel.

Lees meer 20-08-2013

The News – The Peace edition

Jacob ter Veldhuis compositie
LOIRE zang
Nora Fischer zang

“Adembenemende video-opera van Jacob Ter Veldhuis”
De Volkskrant (*****)

Het NBE presenteert voor het eerst in Nederland The News, een Reality Opera van componist JacobTV (Jacob ter Veldhuis), een van Nederlands meest gespeelde componisten in het buitenland. The News ging in 2012 in première in o.a. Chicago en Rome en was meteen een ongekend succes.

Lees meer 09-09-2013 t/m 03-10-2013

Beethoven 5 en 7

Muziek Ludwig van Beethoven
Bewerking Hans van der Heide

Beethovens Vijfde en Beethovens Zevende: wie kent ze niet? Ook in Beethovens tijd waren deze twee symfonieën berucht en geliefd en dus werd, volgens 18e eeuwse traditie, de zevende symfonie direct na de première bewerkt voor blazers. Waarschijnlijk door Beethoven zelf.Het NBE doet er nog een schepje bovenop met een geheel nieuwe bewerking van de Vijfde, de symfonie met de allerbekendste opening uit de muziekgeschiedenis.

Lees meer 25-09-2013

Van Purcell tot Piazzolla

Kon u nooit een kaartje bemachtigen voor het befaamde Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble in het Concertgebouw in Amsterdam? Dan is dit uw kans! Het NBE maakte dit programma met hoogtepunten uit die concerten: van Purcell tot Piazzolla en vele ontroerende en meeslepende muziek daartussenin. Dit concert krijgt een extra dosis adrenaline door de medewerking van jong toptalent dat door de Blazers is gespot aan de Nederlandse conservatoria en dat door hen wordt gecoacht in het jongNBE.

Lees meer 26-09-2013 t/m 29-09-2013

Brahms, jetzt geht`s los!

Johannes Brahms compositie
Micha Hamel bewerking
Hamel ‘hercomponeert’ Brahms

Het Nederlandse Blazers Ensemble gaat samen met het trio van de Duitse klarinettist/componist David Orlowsky en componist/dirigent Micha Hamel op zoek naar de folkloristisch-exotische kant van Johannes Brahms. Hamel maakte in 2008 met de ‘tragische operette’ Snow White al een statement door de meest uiteenlopende muzikale stijlen samen te smeden. Nu ‘hercomponeert’ hij de Hongaarse dansen van Brahms. Zodat de onderliggende zigeunerinvloed van deze ‘protestant Viennese gypsy’, zoals dirigent Antal Doráti Brahms ooit omschreef, de boventoon voert.

Lees meer 09-11-2013