Talent

Talentontwikkeling

Het NBE heeft al duizenden kinderen en jongeren gestimuleerd eigen muziek te componeren en samen muziek te maken! Het educatieprogramma reikt van het laten kennismaken met muziek tot het coachen van jong toptalent. De essentie is zelf muziek maken, als componist en/of als speler.

Al ruim twintig jaar is de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert een begrip, met een jaarlijks ander thema en onder het motto ‘alles mag en alles kan, als je het maar zelf verzonnen hebt’. De compositiewedstrijd was de start en werd de basis van een omvangrijk talentontwikkelingstraject voor jong (top)talent. Inmiddels zijn er ook zes jong talent-ensembles actief, oplopend in leeftijdsgroep en niveau.

Componeren in de klas

Met de hele klas tegelijk componeren? Dat kan! Gedreven workshopleiders en musici van het NBE helpen je hierbij.

Wat houdt het project in?

Het project is bedoeld voor leerlingen van de eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs, ongeacht welk niveau.

In 6 lessen maken leerlingen hun eigen compositie. In eerste instantie met de hele klas, daarna desgewenst in kleinere groepjes. Daarbij is geen kennis van het notenschrift of instrumenten nodig. Er kan gebruik gemaakt worden van de stem en instrumentarium en ander materiaal dat aanwezig is in het lokaal.

Dit project vindt plaats in de maanden maart t/m juni 2019. Data en tijden worden in overleg met alle betrokkenen bepaald.

Desgewenst kan er vanuit een specifiek thema gewerkt worden. Dit kan worden gekozen door de muziekdocent, met de hele klas, of door de workshopleider.

Voorbeeld van de lesinhoud:

Les 1. Ervaren workshopleider en NBE musicus bezoeken de klas. Via een warming-up, oefeningen en daarna kleine opdrachten ontstaat een compositie. Het resultaat wordt opgenomen en korte opvallende fragmenten uit de compositie worden uitgekozen als bouwstenen voor het vervolg. De musicus laat zien en horen wat er met zijn instrument mogelijk is.

Na afloop van deze les bespreekt de workshopleider met de muziekdocent hoe hij/zij nu verder kan en maakt met hem/haar een stappenplan. De workshopleider geeft tips & tricks, inhoudelijk en met betrekking tot de werkwijze.

Les 2-4. Docent begeleidt de leerlingen bij het uitwerken van ideeën.

Les 5. Het tweede bezoek van de workshopleider en de musicus aan de klas. Zij spelen de stukken van de leerlingen. Ze geven advies, doen suggesties en tillen het stuk met de leerlingen nog naar een nét iets hoger plan.

Les 6. Afronding composities en geluidsopname.

Omdat het een pilot betreft, bieden wij dit project gratis aan, er is plaats voor een beperkt aantal scholen. Meld je daarom aan via onderstaand formulier en wij nemen contact met je op.

Klik hier om je aan te melden.

Compositiewedstrijd

Thema 2018: Adam & Eva

Verzin je eigen muziek bij dit oeroude thema. Je kent ze wel, die van de appel en de slang, waar het allemaal mee is begonnen. Maar voordat je nou “Eet die appel niet, Eva!” gaat schrijven, bedenk dat Adam & Eva veel meer kan betekenen. Misschien wil je wel muziek maken over verleiding, schuld, schaamte, liefde. Of over verboden vruchten, de ongelijkheid tussen man en vrouw, en misschien heet je Eva maar vind je appels helemaal niet lekker. Kan allemaal muziek worden!

Compositiewedstrijd
Op weg naar het Nieuwjaarsconcert

Elk jaar opnieuw bewijst de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert haar kracht. Het NBE ontvangt jaarlijks meesterwerken van meer dan 100 (piep)jonge componisten. De wedstrijd blijkt een springplank voor menig serieus componeertalent in Nederland.

Niets mooier dan je eigen muziek verzinnen en die uitvoeren met topmuzikanten! Er zijn nauwelijks regels, alles mag en alles kan zolang je het maar zelf verzonnen hebt.
Op weg naar het Nieuwjaarsconcert is dé compositiewedstrijd van het NBE en BNNVARA voor iedereen t/m 18 jaar. Dus of je nou rapt, viool speelt of singer-songwriter bent, doe mee en maak kans om met het NBE op 1 januari op het podium te staan van Het Concertgebouw in Amsterdam, door BNNVARA uitgezonden op tv!

Lees hier meer

jongNBE

Het jong Nederlands Blazers Ensemble, kortweg jongNBE, is een ensemble van jonge talentvolle musici van de Nederlandse conservatoria, sommigen al klaar, anderen nog midden in hun opleiding. Het ensemble bestaat uit 10 musici (fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, trompet, saxofoon, (bas)trombone, slagwerk en contrabas/basgitaar) en wordt gecoacht door ervaren musici van het NBE.
Zij kunnen gedurende twee jaar deel uitmaken van het jongNBE. Spelen in het jongNBE biedt jonge musici een fantastisch leertraject in samenspel, programmering en presentatie. Het jongNBE vormt de kweekvijver van het Nederlands Blazers Ensemble.

Het jongNBE begeleidt de jonge componisten tijdens de Voorrondeconcerten van de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert en speelt daarnaast eigen programma’s, door heel Nederland.
Het jongNBE trad o.a. op tijdens het Grachtenfestival, in De Nacht van Ramses in het DeLaMar Theater, bij Vroege Vogels in Park de Hoge Veluwe, tijdens de lunchconcerten in Het Concertgebouw, speelden op de Uitmarkt, bij Opium op NPO Radio4, tijdens het Oranjewoud Festival, op het WK Hockey, bij de Cello Biënnale en in de Holland Opera-producties The Day After en STYX op Fort Rijnauwen.

jongNBE 2018-2019

Rosanne van Bers fluit | Anouk Dolfing hobo | Sophie Schreurs klarinet | Anke Benning fagot | Mateusz Pusiewicz saxofoon | Jochem van Hoogdalem hoorn | Hans de Munnik trompet | Berend van Gurp trombone | Daniel de Boer contrabas | Agata Kruszewska slagwerk

jongNBEregionaal

In de vier windstreken van het land heeft het NBE jonge blazersensembles opgericht in de leeftijd 15-20 jaar: jongNBEnoord, jongNBEoost, jongNBEzuid en jongNBEwest. Deze ensembles bestaan uit 10 gevorderde amateurs of beginnende conservatoriumstudenten uit de regio tussen de 15 en 20 jaar. Ze worden gecoacht door een ervaren NBE-musicus en treden verschillende keren per seizoen op, met het NBE en enkele concerten bij hen in de buurt. jongNBEregionaal heeft een breed repertoire van klassieke meesterwerken tot avontuurlijke eigentijdse (pop)muziek.

De ambitie is om op hoog niveau en op een spannende manier samen muziek te maken. Het jongNBEregionaal zorgt voor samenwerking in de regio (conservatoria, jeugdorkesten, HaFaBra), slaat een brug tussen de verschillende muziekpraktijken en vormt een belangrijke schakel tussen jongNBE en jongjongNBE. jongNBEregionaal is een mooie aanvulling op alle muziek die er al is in de regio’s en verlaagt de drempel tussen professionele en amateurmusici en daarmee ook die tussen muziekscholen en conservatoria.

Audities jongNBEregionaal 2019!

Hou jij van samen muziek maken, ben je een gevorderde amateur of beginnende conservatoriumstudent en ben je niet ouder dan 20 jaar? Dan is spelen in een van de jonge blazersensembles van het Nederlands Blazers Ensemble iets voor jou!

In februari 2019 vinden de audities plaats voor jongNBEnoord, jongNBEoost, jongNBEzuid en jongNBEwest. Deze ensembles bestaan uit tien talentvolle, jonge musici van muziekscholen, muziekverenigingen en jeugdorkesten uit de regio op fluit, hobo, klarinet, fagot, saxofoon, hoorn, trompet, trombone, contrabas/basgitaar en slagwerk.

Het NBE is op zoek naar gevorderde amateurmusici van 15-20 jaar in de verschillende regio’s in Nederland.

Samen werk je in 3 of 4 repetities, in het voorjaar, toe naar 3 concerten, waarvan één concert samen met het NBE! Er wordt altijd een gevarieerd programma samengesteld (klassiek, avantgarde, popmuziek, wereldmuziek). En dat allemaal onder begeleiding van een eigen NBE-coach.
Naast het spelen van een breed scala aan muziek, krijg je in korte tijd veel geleerd op het gebied van presentatie en communicatie tijdens het musiceren.

Voor al deze jonge ensembles wordt een auditiedag georganiseerd.
Tijdens zo’n auditiedag speel je alvast in de samenstelling van dit ensemble. Eén stuk kun je al instuderen, van andere stukken krijg je ter plekke de bladmuziek. Daarnaast speel je ook een solostuk naar keuze (zonder begeleiding) van max. 2 minuten.

Meld je aan vóór 10 februari 2019 via dit inschrijfformulier.

Voorwaarden voor deelname:
– leeftijd 15-20 jaar
– Beschikbaarheid op de per ensemble genoemde data (zie hieronder)
– Niveau: gevorderde amateurs (C/D-niveau) of beginnende conservatoriumstudent

Bladmuziek

Hier vind je de bladmuziek van Fig Leaf Rag van Scott Joplin, het verplichte auditiestuk. Download je eigen instrument en studeer het in.

Fig Leaf Rag – Mp3
Fig Leaf Rag – Score
Fig Leaf Rag – Alto Sax
Fig Leaf Rag – Bassoon
Fig Leaf Rag – Clarinet in Bb
Fig Leaf Rag – Double Bass
Fig Leaf Rag – Drum Set, Glockenspiel
Fig Leaf Rag – Horn in F
Fig Leaf Rag – Oboe
Fig Leaf Rag – Piccolo, Flute
Fig Leaf Rag – Trombone
Fig Leaf Rag – Trumpet in Bb

 

jongNBEzuid

Audities voor: klarinet, fagot, saxofoon, trompet, trombone, contrabas/basgitaar, slagwerk

Auditiedag:zaterdag 16 februari 201910-13 uur
Locatie:Adams Muziekcentrale, Ittervoort
Repetities:30 maart10-13 uur
13 april10-13 uur
20 april10-13 uur
Concerten:15 mei: Kerkrade, Theater Kerkradevoorprogramma NBE
26 mei: Kasteelparkconcert, Born
30 juni: Finale Jonge Solisten, LBM (Limburgse Bond Muziekgezelschappen)
22 sept: Cultureel Lint, Weert


jongNBEoost

Audities voor: hobo, klarinet, fagot, saxofoon, hoorn, trompet, trombone, contrabas/basgitaar

Auditiedag:zaterdag 16 februari 201911-14 uur
Locatie:ArtEZ, Enschede
Repetities:2 maart11-14 uur
16 maart11-14 uur
13 april11-14 uur
Concerten:10 mei: Arnhem, Musis,voorprogramma NBE
1 juni: Delden, Oude Blasius
22/23 juni: Enschede, Balkonfestival


jongNBEwest

Audities voor: fluit, hobo, klarinet, saxofoon, trombone, slagwerk

Auditiedag:zondag 17 februari 201910.30-13.30 uur
Locatie:De Pionier, Gouda
Repetities:3 maart10.30-13.30 uur
24 maart10.30-13.30 uur
7 april10.30-13.30 uur
5 mei10.30-13.30 uur
Concerten:9 mei: Rotterdam, Schouwburgvoorprogramma NBE
10 juni: Leiden, Hofjesconcerten12.00-17.00 uur
15 juni: St. Annaland, de Wellevaete


Extra project
, i.s.m. Amsterdam Bach Consort. Dit is facultatief.

Repetities:20 okt10:00 uur
26 okt13:30 uur
1 nov19:30 uur
Concerten:2 nov: Amsterdam, Waalse Kerk20:15 uur
9 nov: Amsterdam, Noorderkerk14:00 uur


jongNBEnoord

Audities voor: fluit, hobo, klarinet, fagot, saxofoon, contrabas/basgitaar

Auditiedag:zondag 24 februari 201912.30-16.00 uur
Locatie:Prins Claus Conservatorium, Groningen
Repetities:24 maart11.30-14.30 uur
31 maart11.30-14.30 uur
14 april11.30-14.30 uur
28 april11.30-14.30 uur
Concerten:8 mei: Groningen, Oosterpoortvoorprogramma NBE
17 mei: Leeuwarden, Harmonievoorprogramma Noord Nederlands Orkest
18 mei: Groningen, Oosterpoortvoorprogramma Noord Nederlands Orkest
29 juni/30 juni: Leeuwarden, CityProms 

 

jongNBEregionaal 2018

jongNBEoost 
Gecoacht door Alexander Verbeek

Mila Bosch fluit | Maarten Feil hobo | Femke Kleijsen klarinet | Selena Kranenborg saxofoon | Ramon Nijland hoorn | Jaap Prinsen trompet | Tim Ouwejan trombone | Gijs ter Braak trombone | Judith Capelle contrabas | Remco Holierhoek slagwerk

jongNBEzuid 
Gecoacht door Tom Wolfs

Anne-Sofie Creusen fluit | Joey Bormans hobo | Jules Baeten klarinet | Jilles Baljet fagot |Sven Smeets saxofoon | Pol van Nijnatten hoorn | Marthe Meskers trompet | Marieke Smeets trombone | Nicole Groenendijk baritonsax | Twan Swagten slagwerk

jongNBEwest
Gecoacht door Dick Verhoef

Iara de Carvalho Perillo fluit |  Lisette Honhoff hobo | Femke van den Bergh klarinet | Anke Benning fagot | Julian van der Linden saxofoon | Stein Fakkel hoorn | Giancarlo Morbeck trompet | Jelte de Buck trombone | Pelle van Esch bastrombone | Marijn Blokker contrabas/basgitaar | Max den Hoedt slagwerk

jongNBEnoord 
Gecoacht door Jeannette Landré / Justine Gerretsen

Marleen Kamping fluit | Lisa Pais hobo | Paulien Backer klarinet | Joshua Jongbloed fagot | Hanneke Veldhuizen saxofoon | Reinder Boomsma hoorn | Sjoerd Krol trompet | Jildou van der Weg trombone | Michiel Vossenberg  baritonsax | Gerben Jongsma slagwerk

jongjongNBE

Dit (piep)jonge ensemble bestaat uit 10 muzikanten t/m 15 jaar op fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, trompet, saxofoon, (bas)trombone, slagwerk en contrabas. Deze (piep) jonge musici maken spelenderwijs kennis met heel uiteenlopend repertoire en leren vooral écht samenspelen. In enkele repetities worden ze klaargestoomd voor een aantal optredens in het land.

Elk seizoen wordt dit ensemble opnieuw samengesteld. Het jongjongNBE is een samenwerkingsproject van het NBE met het Koninklijk Conservatorium Den Haag en wordt gecoacht door Dick Verhoef, Dorian Cooke en Willem van Merwijk, alle drie musici van het NBE.

jongjongNBE 2017

Jay van Broekhoven fluit | Mariam Fakhri hobo | Nynke Dijkstra klarinet | Trevor Mensé fagot | Sanne Jonker saxofoon | Pepijn Jacob hoorn | Daniel van der Brug trompet | Hugo Linders trombone | Marijn Blokker contrabas | Carli Bruinsma slagwerk