Talent

Talentontwikkeling

Het NBE heeft al duizenden kinderen en jongeren gestimuleerd eigen muziek te componeren en samen muziek te maken! Het educatieprogramma reikt van het laten kennismaken met muziek tot het coachen van jong toptalent. De essentie is zelf muziek maken, als componist en/of als speler.

Al ruim twintig jaar is de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert een begrip, met een jaarlijks ander thema en onder het motto ‘alles mag en alles kan, als je het maar zelf verzonnen hebt’. De compositiewedstrijd was de start en werd de basis van een omvangrijk talentontwikkelingstraject voor jong (top)talent. Inmiddels zijn er ook zes jong talent-ensembles actief, oplopend in leeftijdsgroep en niveau.

Compositiewedstrijd

Compositiewedstrijd
Op weg naar het Nieuwjaarsconcert

Elk jaar opnieuw bewijst de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert haar kracht. Het NBE ontvangt jaarlijks meesterwerken van meer dan 100 (piep)jonge componisten. De wedstrijd blijkt een springplank voor menig serieus componeertalent in Nederland.

Niets mooier dan je eigen muziek verzinnen en die uitvoeren met topmuzikanten! Er zijn nauwelijks regels, alles mag en alles kan zolang je het maar zelf verzonnen hebt.
Op weg naar het Nieuwjaarsconcert is dé compositiewedstrijd van het NBE en BNNVARA voor iedereen t/m 18 jaar. Dus of je nou rapt, viool speelt of singer-songwriter bent, doe mee en maak kans om met het NBE op 1 januari op het podium te staan van Het Concertgebouw in Amsterdam, door BNNVARA uitgezonden op tv!

Winnaars Compositiewedstrijd 2020
THEMA: STA OP!

Na maanden van voorrondeconcerten en de halve finales zijn de winnaars van de compositiewedstrijd bekend gemaakt. Naast de felbegeerde prijs om je eigen compositie samen met NBE uit te voeren tijdens het Nieuwjaarsconcert, vielen er nog meer jonge componisten in de prijzen.

JONGE COMPONISTEN OP TV

De drie jonge componisten die zijn gekozen om met het NBE in het Nieuwjaarsconcert te spelen zijn: Merijn MartensAnna Rehling en ACT SIX. Het Nieuwjaarsconcert was op 1 januari om 19:00 uur te zien op NPO2 (BNNVARA)!

KC-PRIJS VOOR JONGE COMPONISTEN

De Koninklijk Conservatoriumprijs is gewonnen door: Casper GroepJasper de BockRobbin KugulOlav RademakerChristiaan Blom. De prijs bestaat uit compositieworkshops, die gegeven worden door componist Reza Namavar, docent compositie Jong KC.  De composities die het resultaat zijn van deze workshops zullen worden uitgevoerd door het New European Ensemble tijdens het Jong KC Zomerfestival in Den Haag in juli 2021

KC-JUNIOR COMPOSITIEPRIJS

De Koninklijk Conservatorium Junior Prijs is uitgereikt aan Daan de Swart en Boyan Damianov. Zij krijgen de workshop ‘een dag componeren’ met componist Reza Namavar, docent compositie Jong KC.

NBE PUBLIEKSPRIJS

De winnaar van de Publieksprijs is Hieke Clerkx. Zij heeft dit seizoen de meeste stemmen  weten te vergaren en is daarmee de publiekslieveling.

ZILVEREN MICROFOON

De Lotgenoten is een groep van ongeveer honderdvijftig enthousiaste fans van het NBE. De liefde van De Lotgenoten voor het NBE vertaalt zich niet alleen in geld maar zij staan De Blazers inmiddels ook met raad en daad terzijde. Tijdens het Componistenweekend kiezen zij hun eigen favoriete componist. Dit seizoen is de Zilveren Microfoon gewonnen door Casper Groep en door het duo Gunnar Wangen & Roman Wagemans.

jongNBE

Concerten jongNBE 2021-2022
* Voorrondeconcerten: 25 oktober 2021 t/m 31 oktober 2021
* De Sprookjeskoningin i.s.m. Duda Paiva Company
voor kleine jongNBE-bezetting: fluit, klarinet, trompet, saxofoon, contrabas en trombone
2 t/m 9 januari 2022; 18 en 19 april; 7, 8 en 15 mei; 28 en 29 mei
* Lunchconcert de Vereeniging Nijmegen: woensdag 30 maart 2022

Het jong Nederlands Blazers Ensemble, kortweg jongNBE, is een ensemble van jonge talentvolle musici van de Nederlandse conservatoria, sommige al klaar, andere nog midden in hun opleiding. Het ensemble bestaat uit 10 musici (fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, trompet, saxofoon, (bas)trombone, slagwerk en contrabas/basgitaar) en wordt gecoacht door ervaren musici van het NBE.
Zij kunnen gedurende twee jaar deel uitmaken van het jongNBE. Spelen in het jongNBE biedt jonge musici een fantastisch leertraject in samenspel, programmering en presentatie. Het jongNBE vormt de kweekvijver van het Nederlands Blazers Ensemble.

Het jongNBE begeleidt de jonge componisten tijdens de Voorrondeconcerten van de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert en speelt daarnaast eigen programma’s, door heel Nederland.
Het jongNBE trad o.a. op tijdens het Grachtenfestival, in De Nacht van Ramses in het DeLaMar Theater, bij Vroege Vogels in Park de Hoge Veluwe, tijdens de lunchconcerten in Het Concertgebouw, speelden op de Uitmarkt, bij Opium op NPO Radio4, tijdens het Oranjewoud Festival, op het WK Hockey, bij de Cello Biënnale en in de Holland Opera-producties The Day After en STYX op Fort Rijnauwen.

jongNBE 2020-2021

Rosanne van Bers fluit | Anouk Dolfing hobo | Sophie Schreurs klarinet | Anke Benning fagot | Ovidi Marti Garasa saxofoon | Camiel Lemmens hoorn | Hans de Munnik trompet | Arjan Linker trombone | Benjamin de Boer contrabas | Agata Kruszewska slagwerk

Mede dankzij de steun van fondsen en sponsoren kunnen wij het omvangrijke leertraject voor talentvolle jonge musici blijven continueren.

jongNBEregionaal

In de vier windstreken van het land heeft het NBE jonge blazersensembles opgericht in de leeftijd 15-20 jaar: jongNBEnoord, jongNBEoost, jongNBEzuid en jongNBEwest. Deze ensembles bestaan uit 10 gevorderde amateurs of beginnende conservatoriumstudenten uit de regio tussen de 15 en 20 jaar. Ze worden gecoacht door een ervaren NBE-musicus en treden verschillende keren per seizoen op, met het NBE en enkele concerten bij hen in de buurt. jongNBEregionaal heeft een breed repertoire van klassieke meesterwerken tot avontuurlijke eigentijdse (pop)muziek.

De ambitie is om op hoog niveau en op een spannende manier samen muziek te maken. Het jongNBEregionaal zorgt voor samenwerking in de regio (conservatoria, jeugdorkesten, HaFaBra), slaat een brug tussen de verschillende muziekpraktijken en is een mooie aanvulling op alle muziek die er al is in de regio’s.

Lees hier meer over de verschillende ensembles en optredens!