Talent

Talentontwikkeling

Het NBE heeft al duizenden kinderen en jongeren gestimuleerd eigen muziek te componeren en samen muziek te maken! Het educatieprogramma reikt van het laten kennismaken met muziek tot het coachen van jong toptalent. De essentie is zelf muziek maken, als componist en/of als speler.

Al ruim twintig jaar is de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert een begrip, met een jaarlijks ander thema en onder het motto ‘alles mag en alles kan, als je het maar zelf verzonnen hebt’. De compositiewedstrijd was de start en werd de basis van een omvangrijk talentontwikkelingstraject voor jong (top)talent. Inmiddels zijn er ook vier jong talent-ensembles actief, oplopend in leeftijdsgroep en niveau.

jongNBE

Het jong Nederlands Blazers Ensemble, kortweg jongNBE, is een ensemble van jonge talentvolle musici van de Nederlandse conservatoria, sommige al klaar, andere nog midden in hun opleiding. Het ensemble bestaat uit 10 musici (fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, trompet, saxofoon, (bas)trombone, slagwerk en contrabas/basgitaar) en wordt gecoacht door ervaren musici van het NBE.
Zij kunnen gedurende twee jaar deel uitmaken van het jongNBE. Spelen in het jongNBE biedt jonge musici een fantastisch leertraject in samenspel, programmering en presentatie. Het jongNBE vormt de kweekvijver van het Nederlands Blazers Ensemble.

Het jongNBE begeleidt de jonge componisten tijdens de showcases van de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert en speelt daarnaast eigen programma’s, door heel Nederland.
Het jongNBE trad o.a. op tijdens het Grachtenfestival, in De Nacht van Ramses in het DeLaMar Theater, bij Vroege Vogels in Park de Hoge Veluwe, tijdens de lunchconcerten in Het Concertgebouw, speelden op de Uitmarkt, bij Opium op NPO Radio4, tijdens het Oranjewoud Festival, op het WK Hockey, bij de Cello Biënnale en in de Holland Opera-producties The Day After en STYX op Fort Rijnauwen.

jongNBE 2022-2023

Anna May van der Feen fluit | Maud Busschers hobo | Jaime Pena Martinez klarinet | Maria Losada Burgo fagot | Lisa Schreiber saxofoon | Christian Fisalli hoorn | Lenart Zih trompet | Joan Gimeno trombone | Anneke Attema contrabas | Mark Boessenkool slagwerk

Concerten jongNBE 2022-2023

  • Do 27 okt 2022 (19.30) – Showcase Zuid-Nederland, Factorium, Tilburg
  • Vr 28 okt 2022 (19.30) – Showcase Noord-Nederland, VRIJDAG, Groningen
  • Za 29 okt 2022 (19.30) – Showcase Oost-Nederland, Cultuur19, Utrecht Vleuten
  • Zo 30 okt 2022 (15.00) – Showcase West-Nederland, SKVR Hennekijnstraat, Rotterdam
  • Za 28 jan 2023 (20:15) – Orgel, piano, saxofoon & blaaskwintet, Amsterdam
  • Wo 1 mrt 2023 (12.30) – Lunchconcert, De Vereeniging, Nijmegen
  • Di 14 & Wo 15 mrt 2023 – Schiermonnikoogfestival
  • Wo 12 apr 2023 (12.30) – Lunchconcert Concertgebouw Amsterdam, Kleine Zaal
  • Ma 19 juni-zo 9 juli 2023 – Holland Opera, Fort Rijnauwen

Auditie jongNBE 23-24

Ook voor komend seizoen komen er weer plaatsen vrij in het jongNBE. Op maandag 8 mei kan je auditeren voor: hobo / klarinet / slagwerk / trompet / fagot / fluit.

Aanmelden kan t/m zondag 23 april.

De auditie
Tijdens de auditie zal je samen met andere auditanten verschillende stukken spelen. Twee stukken hiervan kun je van tevoren voorbereiden en deze zullen vanaf uiterlijk 25 april te downloaden zijn via deze website. De overige stukken ontvang je op de auditiedag. Daarnaast speelt iedereen een eigen solostuk naar keuze (zonder begeleiding) van max. 2 minuten. De auditiedag zal verdeeld worden in twee dagdelen. Je wordt ingedeeld bij één van deze dagdelen. Zorg dus dat je de hele dag vrijhoudt.

AUDITIE 8 MEI 2023
TIJD 10:00-17:00
LOCATIE PODIUM MOZAÏEK, AMSTERDAM

Klik hier om je aan te melden voor de audities van jongNBE 23-24

Download de digitale auditie-flyer

Heb je vragen over auditeren voor het jongNBE? Neem dan contact op met Richard Wanders (rw@nbe.nl), manager Talentontwikkeling en educatie.

 

Fondsen

Mede dankzij de steun van fondsen en sponsoren kunnen wij het omvangrijke leertraject voor talentvolle jonge musici blijven continueren.

jongNBEregionaal

WAT IS HET JONGNBEREGIONAAL?

In de verschillende windstreken van het land heeft het NBE jonge blazersensembles opgericht in de leeftijd 15-20 jaar: jongNBEnoord, jongNBEoost en jongNBEwest.
Deze ensembles bestaan uit 10 gevorderde amateurs of beginnende conservatoriumstudenten uit de regio tussen de 15 en 20 jaar. De ambitie is om op hoog niveau en op een spannende manier samen muziek te maken.
Naast het spelen van een breed repertoire aan muziek krijg je in korte tijd veel geleerd op het gebied van presentatie en communicatie tijdens het musiceren.

Elk ensemble heeft zijn eigen NBE-coach en werkt in 3 of 4 intensieve repetities toe naar 3 concerten, waarvan 1 samen met het NBE en 2 concerten bij hen in de buurt.
jongNBEregionaal heeft een breed repertoire van klassieke meesterwerken tot avontuurlijke eigentijdse (pop)muziek.

AUDITIES

Er komen weer audities! Dus als je….

Samen muziek wilt maken op hoog niveau
Spannende muziek in alle stijlen wil spelen
Bezig wil zijn met meer dan alleen de nootjes

meld je dan nu aan voor jongNBEregionaal via dit formulier! Stuur het ingevulde formulier naar meespelen@nbe.nl

DE AUDITIEDAG
Tijdens zo’n auditiedag speel je alvast in de samenstelling van dit ensemble. Twee stukken kun je al instuderen, van andere stukken krijg je ter plekke de bladmuziek. Daarnaast speel je ook een solostuk naar keuze (zonder begeleiding) van max. 2 minuten.

De bladmuziek van de twee verplichte stukken kan je hieronder downloaden.

Contrabas / Basgitaar: Berceuse Di Naie Chuppe
Drums / Marimba: Berceuse + Di Naie Chuppe
Dwarsfluit: Berceuse + Di Naie Chuppe
Fagot: Berceuse + Di Naie Chuppe
Hobo: Berceuse + Di Naie Chuppe
Hoorn (F): Berceuse + Di Naie Chuppe
Klarinet (Bes): Berceuse + Di Naie Chuppe
Saxofoon (Alt): Berceuse + Di Naie Chuppe
Saxofoon (Bariton): Berceuse
Trombone* / Bastrombone: Berceuse + Di Naie Chuppe
Trompet (Bes): Berceuse + Di Naie Chuppe
Trompet (C): Berceuse + Di Naie Chuppe

AUDITIEDATA JONGNBEREGIONAAL 2023


jongNBEwest
 
voor: fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, trompet, trombone, contrabas en slagwerk
Auditiedag: zo 12 maart, 10 – 13 uur in Nieuwerkerk aan den IJssel
Repetities: 26 maart, 16 april, 30 april, 14 mei
Concert met NBE: 18 mei
Aanmelden t/m 5 maart


jongNBEnoord
De audities voor jongNBEnoord hebben plaatsgevonden. Dit ensemble is nu compleet. In 2024 zullen er weer nieuwe audities zijn.
Concert met NBE: 18 maart 2023
Concert met NNO: 25 maart 2023
CityProms: 24 juni 2023

jongNBEoost
Concert NBE: 7 mei 2023


Foto: Peter Lodder

Compositiewedstrijd

Compositiewedstrijd
Op weg naar het Nieuwjaarsconcert

Elk jaar opnieuw bewijst de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert haar kracht. Het NBE ontvangt jaarlijks meesterwerken van meer dan 100 (piep)jonge componisten. De wedstrijd blijkt een springplank voor menig serieus componeertalent in Nederland.

LAAT JE HOREN
Niets mooier dan je eigen muziek verzinnen en die uitvoeren met topmuzikanten! Er zijn nauwelijks regels, alles mag en alles kan zolang je het maar zelf verzonnen hebt.
Op weg naar het Nieuwjaarsconcert is dé compositiewedstrijd van het NBE en BNNVARA voor iedereen t/m 18 jaar. Dus of je nou rapt, viool speelt of singer-songwriter bent, doe mee en maak kans om met het NBE op 1 januari op het podium te staan van Het Concertgebouw in Amsterdam, door BNNVARA uitgezonden op tv!

De deadline voor het insturen van je compositie voor de editie ‘Op weg naar het Nieuwjaarsconcert 2023’ is al geweest. Binnenkort kun je je weer aanmelden voor de nieuwe editie!