Programma

2014 - 2015

Alle steden

Made in Suriname

Van 2 t/m 12 september gaat het NBE op tournee naar Suriname, waarbij het verbinden van mensen en culturen door middel van muziek voorop staat. Deze tournee is de eerste van het nieuwe Made in waarbij sociaal-maatschappelijke betrokkenheid en verbinding in het buitenland met lokale musici, groepen en ook amateurs voorop staat. Ook een bijdrage aan de educatie (muziekscholen/conservatoria) middels workshops en samenspelsessies is een belangrijk onderdeel, waarbij we structureel kinderen uit andere landen en culturen willen gaan betrekken bij onze compositiewedstrijd voor het Nieuwjaarsconcert dat elk jaar op 1 januari te zien is op TV in samenwerking met de VARA.

Lees meer 02-09-2014 t/m 12-09-2014

People’s Climate March

Op zondag 21 september vindt de wereldwijde People’s Climate March plaats. De grootste klimaatmars ooit georganiseerd in New York, Berlijn, Seoul, Parijs, Melbourne, Londen en ook in Amsterdam! Dit event is gepland vlak voor een internationale klimaattop in New York waar alle regeringsleiders aanwezig zullen zijn, maar het is ook bedoeld als breder signaal van alle mensen die een duurzamere wereld willen. Het is cruciaal dat er nu stevige maatregelen genomen worden om de aarde leefbaar te houden.

Lees meer 21-09-2014

Bach in Perzië

Programma Goldbergvariaties BWV 988 – Johann Sebastian Bach
Bewerking Reza Namavar
Kayhan Kalhor
 kemenche

De ontmoeting van het NBE met de befaamde Iraanse kemenche speler Kayhan Kalhor zou wel eens een hoogtepunt kunnen worden in de lange reeks van roemruchte NBEconcerten met musici uit andere muziekwerelden. Kayhan Kalhor bedwelmt en betovert met de diepe sonore klank van zijn kemenche, die een beetje lijkt op onze cello. Het NBE combineert de oeroude melodieën uit het vroegere Perzië meteen maar met het beste dat de Westerse klassieke muziek te bieden heeft: de Goldbergvariaties van Bach. De Iraans-Nederlandse componist Reza Namavar schrijft daarnaast speciaal voor het NBE zes nieuwe variaties op het welbekende thema van Bach.

Lees meer 02-10-2014 t/m 12-10-2014

Heimweeliederen

Theater RAST, het Nederlands Blazers Ensemble, reART Collective en Podium Mozaïek organiseren in opdracht van het Inspraakorgaan Turken Amsterdam (ITA) het unieke eenmalige theaterconcert Heimweeliederen/ Göç Türküleri met solisten Karsu, Gülseven Medar, Erkan Tekci, Esra Dalfidan, Ilda Simonian en Meral Polat.

In 2014 is het 50 jaar geleden dat de eerste arbeiders (en hun familie) uit Turkije naar Nederland kwamen. Ze gingen hier niet alleen aan het werk maar wortelden zich ook en voelden zich hier steeds meer thuis. Nederland werd hun nieuwe vaderland. Toch bleef het moederland, Turkije, trekken. De grond, het landschap, het eten, de cultuur en de vooral de volksliederen roepen heimwee en verlangen op naar waar ze vandaan kwamen.

Lees meer 01-11-2014

Romeo en Julia

Alleen al de meesterlijke muziek van Prokofjev zou genoeg zijn voor een sterk programma. Maar het NBE voegt aan de eindeloze reeks van kunstenaarsimpressies, opvoeringen, balletten en verfilmingen een nieuw hoofdstuk toe. Met het verhaal van Shakespeare, de muziek van Prokofjev, met streetdancers en beelden uit de tijd van de stomme film blaast het NBE dit dramatische liefdesverhaal nieuw leven in.

Lees meer 30-10-2014 t/m 12-11-2014

Allerzielen Mozart Zwarte Poëzie

Muzikale en theatrale vertelling rondom de dood, eeuwige rust en hoop. Met het Koor van Meneer de Wit o.l.v. Otto Klap. Vier jonge solisten, Kathelijne Wagner, Eduardo Rojas, Jeffrey Leong en Thijs Vlak zingen de solopartijen. De gesproken tekst is van vier dichters, die ook zelf voordragen: Hilli Arduin, Quinsy Gario, Olga Orman en Pharao. Het geheel wordt begeleid door pianist Arnaud Rosdorff en door een saxofoonseptet, gecoacht door het Nederlands Blazers Ensemble o.l.v. Johan van der Linden.

Lees meer 02-11-2014