Nú op tournee: ‘Mooiste Mahler ooit’

Nú op tournee: ‘Mooiste Mahler ooit’

februari 2019 Deze en volgende week touren de blazers met mezzosopraan Christianne Stotijn en tenor Marcel Reijans door Nederland met Mahlers Das Lied von der Erde. De reacties van het publiek zijn enthousiast en positief: men is onder de indruk van de ‘unieke bewerking’ van deze ‘mooiste Mahler ooit’. Fervente Mahlerliefhebbers gaven na afloop van de voorstelling aan zeer verrast te zijn door deze ‘bijzondere en intiem gespeelde versie’ van Mahlers liederencyclus. Na het zien van de voorstelling in de Philharmonie kopte het Haarlems Dagblad: ‘Kamermuzikale Mahler vol levenslust’ en schrijft verder:

‘Het Nederlands Blazers Ensemble bracht Mahlers liederensymfonie “Das Lied von der Erde” terug tot kleine-zaalformaat met dank aan saxofonist en componist Willem van Merwijk. Zijn arrangement voor blazers, harp, contrabas en slagwerk biedt de twee solisten meer bewegingsruimte […] In zijn bewerking overheerst het scherpere geluid van rietblazers en nemen uitgesproken timbres de plaats in van mengklanken. De oriëntaalse sferen komen door zijn instrumentatie extra goed uit […] Een mooi idee om achter het ensemble de partituur in Mahlers handschrift te projecteren. Het brengt de geest van de componist dichterbij.’

NBE-fans, die de voorstelling in de Concertzaal van Tilburg zagen, komen in het Brabants Dagblad aan het woord: Het mooie aan het NBE is hoe ze op de muziek bewegen. Dat maakt hun uitvoeringen levendig’ […] ‘Door hun bezetting spelen ze vaak bewerkingen, waarmee ze een heel eigen verhaal vertellen. Dat hebben ze nu ook weer schitterend gedaan  […] ‘Het heeft me ontroerd, met name het laatste deel, Der Abschied. Ik vond de schoonheid van de muziek in dat deel overrompelend’.

Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor de speellijst.