“De crisis heeft ook mooie dingen opgeleverd”

“De crisis heeft ook mooie dingen opgeleverd”

december 2021 – De 50ste editie van het Nieuwjaarsconcert van het NBE gaat niet onopgemerkt voorbij. In onder meer Het Parool en de Volkskrant wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze bijzondere jubileumeditie.

Het Parool schreef: “Het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble, op januari live mee te maken in het Concertgebouw en ’s avonds uitgezonden op televisie, is al sinds 1972 een mooi muzikaal begin van het nieuwe jaar. […] Hoe de programma’s ook worden genoemd en hoe sfeervol of kolderiek ze theatraal ook worden aangekleed, het uiteindelijke overkoepelende thema is altijd de gedachte dat de schoonheid en het erbarmen, kortom het goede in de mens, zal overwinnen. […] Schneemann vertelt over het belang van het publiek. “Die aandacht en concentratie in de zaal geven je vleugels. Het luisterend oor van een ander maakt je beter. Dat is echt waar je het allemaal voor doet.” Lees hier het hele artikel.

In de Volkskrant was er veel aandacht voor de jaarlijkse Compositiewedstrijd voor jonge componisten: “Bij het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) houden ze wel van een feestje. Het is natuurlijk pech dat ze juist de 50ste editie van hun Nieuwjaarsconcert zonder publiek moeten uitvoeren, maar de musici gaan wel mooi het dak van het Amsterdamse Concertgebouw af spelen. […] Het ensemble voert tijdens het Nieuwjaarsconcert de drie winnende composities uit in het Concertgebouw, dit jaar voor de 25ste keer. Niet alleen hardcore klassieke piano wondertjes kunnen meedoen, er komen inzendingen binnen van rappers, boze meisjes met elektrische gitaren en singer-songwriters die nooit hebben opgetreden buiten hun eigen slaapkamer. ‘Het is een beetje te vergelijken met Idols’, zegt Schneemann. […] ‘Het idee erachter is dat componeren zoiets is als tekenen of schrijven. Dat laatste doet elk kind uit zichzelf. Voor componeren bestaat vaak drempelvrees, maar je moet het gewoon doen, al maak je een compositie voor twee theelepeltjes. Een lied dat je maakt in je hoofd kan al een compositie zijn.” Lees hier het hele artikel.

Kijk het Nieuwjaarsconcert: 1 januari 2022 – 18:50 uur – NPO 2