De Matthäus-Passion van het NBE & Duda Paiva Company is terug

De Matthäus-Passion van het NBE & Duda Paiva Company is terug

maart 2023 – Ook dit jaar presenteren het Nederlands Blazers Ensemble en de poppenspelers van de Duda Paiva Company hun unieke en meeslepende uitvoering van de Matthäus-Passion! Van 4 t/m 7 april te zien in Arnhem, Utrecht (uitverkocht), Rotterdam (uitverkocht) en Amsterdam (uitverkocht).

In deze ingekorte, interdisciplinaire voorstelling van Bach’s meesterwerk, die bij de première in 2022 al veel lof ontving, worden muziek, dans en poppenspel samengesmeed tot een avontuurlijke theatrale voorstelling die zijn weerga niet kent. De uitvoering is in handen van een topcast, met onder andere internationale stersopraan Claron McFadden. De jonge componist Arjan Linker (2000, voormalig winnaar van de NBE-compositiewedstrijd) maakte de arrangementen. De bewerking past in een traditie van eigentijdse vertalingen door het NBE: eerder waagde artistiek leider Bart Schneemann zich – met succes – aan ‘heilige huisjes’ als Mozarts RequiemFigaro en Don Giovanni, Haydns grote oratoria en Mahlers Lied von der Erde. Voor het ‘heilige der heiligen’ de Matthäus-Passion slaat het Nederlands Blazers Ensemble voor de tweede keer de handen in elkaar met poppentovenaar Duda Paiva, met wie het in 2018 de zeer bejubelde voorstelling The Fairy Queen maakte.

De kaartverkoop is razendsnel gegaan. De meeste voorstellingen zijn al uitverkocht, maar voor 4 april in Musis, Arnhem zijn nog plekken beschikbaar. Klik hier voor kaarten!

Publieksreacties:
‘Ik was erg onder de indruk. Prachtig ook de stiltes terwijl de poppen doorspelen. Je krijgt zo de tijd om het beter op je in te laten werken. Sfeerverhogend zijn zeker de bijzondere oosterse instrumenten en de (dia) beelden bovenin. Het brengt je in het oude Palestina.’
‘We hebben genoten, met name van de muziek. Verder hebben we gediscussieerd op de terugweg over de betekenis en het duiden van de beelden, wie wie was (Maria, evangelist, dubbele rollen etc.) en de volgorde van de voorstelling, waar begint het verhaal. Gaat het terug in de tijd? Dus het maakte veel los.’

Pers:
[…] Met dansers en poppen erbij is het een multidisciplinair spektakel. […] Zowel de toch al expressieve dansers als de zangers laten de poppen bewegen – een knappe prestatie.
Maartje Stokkers – de Volkskrant *** (april 2022)

Kijk-tip: In aflevering 7 van ‘Bart vertelt’ neemt hoboïst en artistiek leider Bart Schneemann je mee in de muzikale wereld van Bach’s Matthäus-Passion.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze