Hoge Koninklijke onderscheiding voor artistiek leider Bart Schneemann

Hoge Koninklijke onderscheiding voor artistiek leider Bart Schneemann

januari 2022 – Bart Schneemann (67), hoboïst en sinds 1988 artistiek leider van het NBE, is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn jarenlange grote verdiensten voor het culturele leven in Nederland en daarbuiten. Schneemann ontving de onderscheiding op 1 januari uit handen van de Amsterdamse locoburgemeester Marjolein Moorman in Het Concertgebouw. De huldiging vond plaats direct nadat het NBE vandaag de opnames had afgerond voor de tv-uitzending van ons 50ste Nieuwjaarsconcert, op 1 januari om 18.50 uur te zien op NPO2.

Tijdens de ceremonie werd Schneemann geroemd als kunstenaar van de buitencategorie. Hij is een hoboïst van wereldklasse, maar ook een begenadigd ensembleleider, een vernieuwend programmamaker en regisseur, een coach en inspirator van jong talent en, niet in de laatste plaats, een verbinder van musici en andere kunstenaars uit allerlei culturen.

De Blazers zijn trots op de hoge decoratie van hun aanvoerder. Zakelijk leider Niek Wijns: “Met zijn eigenzinnige artistieke koers geeft Bart het NBE vleugels. Jaar in jaar uit gaat daar wéér een schepje bovenop met steeds weer nieuwe ideeën voor bijzondere programma’s in gevarieerde bezettingen. Daarmee heeft Bart voor het ensemble een eigen en uniek repertoire gecreëerd. Daarin staat het zoeken naar de verbinding met andere culturen en andere kunstvormen centraal. Ik durf wel te zeggen dat we hier uniek in zijn – ook vér buiten onze landsgrenzen.”

Kijk vanavond naar de 50ste editie van het Nieuwjaarsconcert om 18.50 uur op NPO2.