Jonge Componisten: Charley Harsema

Jonge Componisten: Charley Harsema

Ieder jaar organiseert het Nederlands Blazers Ensemble een compositiewedstrijd voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. De winnaar krijgt de mooiste prijs die je als jonge componist kunt krijgen: zijn of haar stuk wordt uitgevoerd tijdens het Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw, en wordt op tv uitgezonden! We vroegen een paar oud-winnaars wat ze aan hun deelname hebben overgehouden.

Charley Harsema (1998) deed dit jaar mee aan het Nieuwjaarsconcert, met haar zelfgeschreven song Who Else. Ze speelt gitaar en zingt, en treedt op als singer-songwriter onder haar artiestennaam Charley Marie.

Wat is je beste herinnering aan je samenwerking met het NBE?
Ik had al een paar keer eerder meegedaan, en wat toch echt het allerfijnst is aan het werken met de blazers, is de sfeer. Het is ontzettend gezellig met de muzikanten en andere deelnemers, en met iedereen die aan de productie meewerkt. Je krijgt echt het gevoel dat je samen iets neerzet, en dat de blazers achter je staan. Het Nieuwjaarsconcert zelf is natuurlijk extra bijzonder, omdat je ineens niet zomaar staat te spelen, maar onderdeel bent van een enorme productie met camera’s, stagemanagers, lichten…

Wat doe je nu?
Ik heb net de vooropleiding van de popacademie van het Conservatorium in Enschede afgemaakt en ben nu druk bezig met het doen van toelatingen op andere conservatoria. Dat is heel spannend, de kans dat je wordt aangenomen is vaak maar heel klein. Het kan ook zijn dat ik uiteindelijk nog even wacht met het conservatorium, en iets anders creatiefs ga doen: ik hou ook heel erg van verhalen schrijven en interieurvormgeving.

Waar was je geweest als je niet in het Concertgebouw had gestaan?
Meedoen met het Nieuwjaarsconcert is een mooie, positieve bevestiging dat mijn muziek er mag zijn. Ik stond eerder al in de finale van de Kunstbende, en in de halve finales van de Grote Prijs, en dat zijn fijne ervaringen. Op het conservatorium krijg je vaak kritiek. Dat hoort er natuurlijk bij, maar het is dan extra tof om daar buiten bezig te zijn met iets als het Nieuwjaarsconcert: samen muziek maken, en nieuwe mensen ontmoeten.
Voor mij is het Nieuwjaarsconcert natuurlijk nog niet zo lang geleden, maar ik weet wel dat ik muziek wil blijven maken. Mijn droom is om veel op te treden, met mijn eigen band en mijn eigen liedjes.

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze