Jonge Componisten: Claudia Rumondor

Jonge Componisten: Claudia Rumondor

Ieder jaar organiseert het Nederlands Blazers Ensemble een compositiewedstrijd voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. De winnaar krijgt de mooiste prijs die je als jonge componist kunt krijgen: zijn of haar stuk wordt uitgevoerd tijdens het Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw, en wordt op tv uitgezonden! We vroegen een paar oud-winnaars wat ze aan hun deelname hebben overgehouden.

Claudia Rumondor (1983) deed mee aan het Nieuwjaarsconcert in 1999, met haar compositie Chris. Een stuk over de belangrijkste persoon in Claudia’s leven: haar broertje Chris. Claudia speelde harp, en maakte het arrangement van haar stuk, met hulp van componist Cornelis de Bondt.

Wat is je beste herinnering aan je samenwerking met het NBE?
Echt álles was leuk! Ik heb zoveel geleerd… mijn niveau als componist en muzikant ging in één keer enorm omhoog. Wat ik het meest bijzonder vond was dat de blazers je als kind het gevoel kunnen geven dat je de allerbelangrijkste bent, ze behandelen jonge componisten niet als kinderen, maar als volwassenen. Achteraf vind ik dat knap, want ze spelen niet alleen jouw compositie, maar nog een heel programma daaromheen, met een hele rits aan andere stukken die ook veel aandacht en oefening vragen.

Wat doe je nu?
Ik componeer af en toe nog in opdracht, maar ik geef vooral les. Ik ben momenteel ook bezig met een studie aan de PABO, zodat ik meer les kan gaan geven op basisscholen. Het allerleukst om te doen vind ik community-projecten, waarbij ik jonge mensen in contact breng met het creëren van muziek. Zo heb ik een tijdje geleden een aantal mini-opera’s gemaakt met kinderen uit één wijk, dat was te gek.

Waar was je geweest als je niet in het Concertgebouw had gestaan?
Toen ik meedeed dacht ik er wel over na om iets met muziek te gaan doen na mijn middelbare school, maar ik wist nog niet goed wát. Harp studeren had gekund, maar dat leek me toch niet echt leuk genoeg. Ik componeerde af en toe al wel, maar pas toen ik meedeed aan het Nieuwjaarsconcert kwam ik erachter hoe gaaf componeren eigenlijk is. Nog geen drie maanden na het Nieuwjaarsconcert zat ik al in de jong talentenklas van het Conservatorium van Amsterdam, zo snel is het gegaan. Ik heb er ook vaak over gedacht om architect te worden, maar uiteindelijk bouw je als componist ook hele werelden.

Meer over Claudia Rumondor: www.rumondor.nl

Deze video wordt niet getoond omdat er (nog) niet akkoord is gegaan met het plaatsen van cookies.
Wijzig keuze