16 december is het precies 250 jaar geleden dat Ludwig van Beethoven werd geboren. Natuurlijk wil het NBE, ook in deze tijd, dit moment niet voorbij laten gaan! Daarom spelen wij op deze bijzondere dag een van zijn meest iconische werken: de negende symfonie, met de beroemde ode ‘Ode to Joy’, op tekst van Friedrich Schiller. Helaas zonder de aanwezigheid van publiek maar gelukkig is het wel mogelijk om binnen de opnieuw aangescherpte regels een live-stream te realiseren: de uitvoering wordt live uitgezonden op NPO Radio 4 en is live te volgen op Facebook en Youtube. Er is een speciaal NBE-koor samengesteld bestaande uit zangers van Consensus Vocalis en zangers van verschillende culturen en windstreken, een dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving. En ook het NBE is uitgebreid met een ney, erhu en nog veel meer instrumenten die je niet snel bij Beethoven zou bedenken, maar er ongelofelijk goed bij passen.
In het politieke gewoel van rond 1800 was het duidelijk waar Beethovens sympathieën lagen: hij was een verklaard voorstander van de Franse Revolutie en omarmde de idealen van universele gelijkheid, vrijheid en broederschap. Nadat hij het hele symfonische genre al op zijn kop had gezet, vooral met zijn derde (‘Eroica’), vijfde, zesde (‘Pastorale’) en zevende, deed hij er bij zijn negende en laatste symfonie nog een schepje bovenop door de grenzen van het genre volledig open te breken en de menselijke stem te introduceren. Het was geen gimmick, maar een ultieme artistieke noodzaak. Solisten en koor schreeuwen de boodschap letterlijk uit: ‘wees omarmd, miljoenen!’ Het stuk heeft in de voorbije twee eeuwen nog niks aan zeggingskracht ingeboet. Integendeel. Nog steeds, 250 jaar later en tot op de dag van vandaag, heeft dit verhaal over verbroedering en de aansporing de armen om elkaar heen te slaan grote urgentie.De 9e van Beethoven: hartstochtelijk en hoopvol, een ode aan saamhorigheid en broederschap. Lees hier de tekst van ‘Ode to Joy’, speciaal bewerkt voor het NBE door Aafke Romeijn.
Klik hier om het programmaboekje voor 9e Beethoven te lezen.
COMPOSITIE: SYMFONIE NR. 9, LUDWIG VAN BEETHOVEN
BEWERKING: TOEK NUMAN
I.S.M. CONSENSUS VOCALIS & LOKALE KOREN
Speeldata
wo 16 dec 2020
19:00
Arnhem
Musis
Laatste kaartenKaarten
Traditiegetrouw luidt het Nederlands Blazers Ensemble het nieuwe jaar in met een groots, muzikaal festijn vanuit Het Concertgebouw in Amsterdam: Nieuwjaarsconcert 2025. Dit jaar voor.
Met de drie oratoria van Franz Joseph Haydn (Die Schöpfung, Die Jahreszeiten en Die sieben letzten Worte) als uitgangspunt creëerde het Nederlands Blazers Ensemble samen.
Dit voorjaar tourt het jongNBE weer door het land met hun eigen (lunch)concerten! Geniet van een muzikale onderbreking of afsluiting van je dag met ons.
Zoals het soefisme aanspoort tot eenheid en harmonie, en oosters en westers gedachtegoed met elkaar verbindt, zo omarmen traditionele Perzische muziek, Johann Sebastian Bach en.
De ultieme symfonie van vrede en vrijheid: de Negende van Beethoven. Beethoven was een rebel & rockstar in zijn tijd: artistiek onafhankelijk zocht hij.