Van de Lach en de Traan vanaf 18 november

Van de Lach en de Traan vanaf 18 november

Stravinksky’s opera Mavra en delen uit Tsjaikovki’s strijkkwartetten

november 2021 – Het NBE voegt met Stravinsky’s zelden gespeelde theater-van-de-lach-opera Mavra een opmerkelijke klassieker toe aan haar roemruchte serie eigen pocketopera’s. Met nieuwe arrangementen voor blazers en zangers, nieuwe teksten in het Nederlands en met kostuums en decor uit eigen werkplaats, wordt een handzame operaproductie gepresenteerd. De bloedmooie Parasha, de hitsige huzaar, jaloerse moeder en achter de heg glurende buurvrouw: deze komedie naar een gedicht van Poesjkin is Stravinsky op z’n best. En de traan? Tsjaikovski, Stravinsky’s grote voorbeeld aan wie hij Mavra heeft opgedragen, levert commentaar op al dit jolijt met drie bloedstollend mooie delen uit zijn strijkkwartetten.

PROGRAMMA:
Mavra – Igor Stravinsky (bewerking Jan-Peter de Graaff)
Strijkkwartet Nr. 1 Op. 11 deel II Andante cantabile – Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (bewerking Wilbert Bulsink)
Strijkkwartet Nr. 2 Op. 22 deel III Andante ma non tanto –Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (bewerking Wilbert Bulsink)
Strijkkwartet Nr. 3 Op. 30 deel III Andante funèbre e doloroso, ma con moto – Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (bewerking Wilbert Bulsink)

Sopraan: Marieke Steenhoek
Mezzosopraan: Ruth Willemse
Countertenor: Dave ten Kate
Tenor: Georgi Sztojanov
Zang/spel: Johannette Zomer

Regie: Nynke van den Bergh
Decor en kostuums: Sanne Puijk
Libretto: Alice Zwolschen

De voorpremière vindt plaats in Podium Mozaïek Amsterdam op donderdag 18 november, waarna een korte tournee volgt langs zalen in Enschede (Wilminktheater, 19 november) Utrecht (TivoliVredenburg, 20 november) en Amsterdam (Muziekgebouw, 25 en 26 november). In februari 2022 staat er een tweede tournee van Van de Lach en de Traan gepland. Klik hier voor het volledige speelplan en kaarten.