Winnaars Finale op weg naar het Nieuwjaarsconcert bekend!

Winnaars Finale op weg naar het Nieuwjaarsconcert bekend!

Zondag 23 december vond tijdens OPEN EARS de Finale plaats van de compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) in TivoliVredenburg. Na vier sensationele voorrondeconcerten en twee spannende halve finales waren er nog dertien jonge componisten in de race om op 1 januari met de Blazers op het podium van Het Concertgebouw te staan.

In een goedgevulde Hertz presenteerden de dertien jonge componisten, begeleid door het NBE, hun werken. De finalisten hadden het thema Adam & Eva op heel verschillende manieren geïnterpreteerd en dat leverde bij de optredens een verrassende verscheidenheid op aan muziekstijlen. Alle composities waren van hoog niveau en de finalisten deden qua originaliteit en creativiteit niet onder voor elkaar. Dat maakte het voor de jury lastig om drie winnaars te kiezen.

Uiteindelijk was daar dan toch de uitslag: de drie gelukkigen die Nieuwjaarsdag samen met het NBE op het podium van Het Concertgebouw staan zijn (op de foto v.l.n.r) : Ben Forte (19) uit Utrecht, Casper Groep (13) uit Krommenie en het duo Sijmen Mc Donald (17) en Teun de Vries (17) respectievelijk uit Goënga en Scharnegoutum.

De jury noemde de compositie van zanger/pianist Ben Forte, met als titel Misselijk, ‘een hartstochtelijk en met volle overtuiging geschreven werk.’ Cain’s Dream van contrabassist Casper Groep werd door de jury geprezen om ‘zijn subliem -met een kop en een staart- gecomponeerde stuk’.
Het zangduo Sijmen Mc Donald (17) en Teun de Vries (17)  wonnen met hun Verknochtheid van het bestaan. De jury vond dat zij niet alleen goede muziek hadden gemaakt maar ook als enigen van de finalisten ‘op een stoute manier met het thema waren omgegaan’.

Op 31 december (De Generale) en 1 januari (Nieuwjaarsconcert om 14.00 uur en 17.00 uur) staat het Nederlands Blazers Ensemble weer garant voor een verrassend muzikaal feestje samen met deze jonge componisten, onverwachte gasten, en bijzondere verhalen in een volledig uitverkocht Concertgebouw.

Het Nieuwjaarsconcert wordt door BNNVARA uitgezonden op 1 januari, ’s avonds om 19.00 uur via NPO2.