NBE’s Lotgenoten

Over NBE's Lotgenoten

Jaar in jaar uit weet het NBE haar publiek te verwonderen met steeds weer nieuwe programma’s. Alsof het niets is, worden er aan de lopende band nieuwe combinaties van verschillende muzikale genres gepresenteerd en worden er solisten uit de hoge hoed getoverd waarvan het bestaan niet bekend was. Het absolute hoogtepunt wat dat betreft is het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert in Het Concertgebouw. Het NBE maakt fantastische muziek maar laat ook steeds weer zien in wat voor een andere wereld we zouden kunnen leven als verschillende culturen de krachten bundelen. Om het ensemble op dit niveau te kunnen laten acteren en om nieuwe dromen de ruimte te geven, is er rondom het NBE sinds 2005 een groep van ongeveer honderdvijftig enthousiaste fans actief.

Onder de geuzennaam “De Lotgenoten” steekt ieder van hen De Blazers financieel de helpende hand toe in de vorm van een fiscaal gunstige schenking van € 1.250 per jaar. Door de toepassing van de fiscale Geefwet betekent dit in de praktijk een nettobedrag van € 450 tot € 600. Stichting N.B.E.’s Lotgenoten heeft de ANBI-status.
De liefde van De Lotgenoten voor het NBE vertaalt zich niet alleen in geld. Velen van hen staan De Blazers inmiddels ook met raad en daad terzijde. Omdat echte liefde wederzijds is, omarmt het NBE haar donateurs met verve. Er wordt regelmatig samen feest gevierd.

Wat doen De Lotgenoten voor het NBE?

  • De Lotgenoten maken het voor het NBE financieel mogelijk eigen avontuurlijke producties te maken die meer zijn dan een ‘klassiek’ optreden. Daarvoor zijn in de regel compositieopdrachten nodig of moet bestaande muziek opnieuw worden gearrangeerd. De Lotgenoten leveren daaraan een bijdrage.
  • Incidenteel dragen de Lotgenoten bij aan uitgaven van beeld- en geluidsopnamen van producties, alsmede aan tournees van het ensemble. Voorbeelden van de opnamen zijn de cd’s van Mozart’s Gran Partita, Haydn’s De Schepping, Het Paradijs en De Hemel (met de Vlaamse schrijver Bart Moeyaert) alsmede White Man Sleeps, een cd met Afrikaanse muziek waarover het muziektijdschrift Luister schreef: “Wederom een plaat met eeuwigheidswaarde in de indrukwekkende NBELive-reeks.”. Deze opnamen waren zonder financiële steun van De Lotgenoten niet tot stand gekomen. Voor de in 2014 gemaakte NBE-tournee door Suriname geldt hetzelfde.
  • De Lotgenoten steken het NBE waar mogelijk een hart onder de riem door regelmatig concerten te bezoeken. Niet alleen de reguliere series in Nederland, maar juist ook bijzondere concerten in het buitenland. Zo is er enkele jaren terug tijdens de fameuze uitvoering van Louis Andriessen’s De Staat een flinke groep Lotgenoten naar London gereisd om aanwezig te kunnen zijn in de Royal Albert Hall.

Wat doet het NBE voor De Lotgenoten?

  • In exclusieve kring geven de NBE-musici elk concertseizoen een optreden voor hun Lotgenoten. Daarnaast worden De Lotgenoten uitgenodigd als er iets bijzonders staat te gebeuren, zoals een live cd-opname of een voorpremière van een nieuwe productie. Na afloop van deze optredens drinken alle aanwezigen met elkaar een glaasje wijn.
  • Het NBE zorgt ervoor dat Lotgenoten uitstekende (maar wel altijd betaalde) plaatsen kunnen reserveren voor concerten van het ensemble. Verder hebben de Lotgenoten de mogelijkheid om in de voorverkoop (betaalde) kaarten te reserveren voor het ieder jaar uitverkochte Nieuwjaarsconcert op 1 januari.
  • Van de meeste nieuwe releases van het label NBELIVE ontvangen Lotgenoten een eerste exemplaar.

Het bestuur van de stichting wordt gevormd door Albert-Jan van Soelen (voorzitter), Johan Dorrestein en Lian Mannheims.

Oprichter Albert Jan van Soelen over De Lotgenoten:
“Op 19 april 2005 gebeurde er in Amsterdam iets bijzonders. In Felix Meritis werd toen de eerste bijeenkomst gehouden van een groep mensen die onder de geuzennaam ‘De Lotgenoten’ besloot het NBE financieel te gaan ondersteunen. Het in binnen- en buitenland vermaarde NBE is een aparte club waarvan er in de muziekwereld geen tweede is. Het ensemble staat voor een bijzondere mix van topniveau, originaliteit, energie, lef, vriendschap en speelplezier.” 

Lotgenoot worden? 
Ben je geïnteresseerd in meer informatie of wil je Lotgenoot worden? Een berichtje naar lotgenoten@nbe.nl is al voldoende. We verwelkomen je van harte!

De gift
“Het ensemble moet elk jaar opnieuw een enorme krachtinspanning leveren om de niet te stuiten reeks van spraakmakende programma’s daadwerkelijk gefinancierd te krijgen. In de loop der jaren werd het steeds moeilijker om voldoende middelen te verzamelen. Inmiddels omvat de groep Lotgenoten zo’n 150 muziekliefhebbers. Er worden geen meerjarige financiële commitments gevraagd. Alle donateurs zijn van jaar tot jaar vrij om te bepalen of zij al dan niet Lotgenoot willen blijven. De enige beperking is, dat eventuele opzeggingen voor het nieuwe jaar wél voor 1 oktober van het voorafgaande jaar zijn gedaan. Uiteraard is het voor particuliere donateurs ook mogelijk om via een periodieke schenking maximaal van de mogelijkheden tot fiscale aftrek gebruik te maken. Sinds 1 januari 2014 is voor zo’n schenking de tussenkomst van de notaris niet meer nodig: het ondertekenen van een eenvoudig formulier volstaat.

Feestje? 
“Het primaire doel van de Lotgenoten is om het fameuze NBE de helpende hand toe te steken. Maar minstens zo belangrijk is het om rondom het ensemble een ploeg van leuke mensen bijeen te brengen en voor hen tenminste tweemaal per seizoen ‘iets bijzonders’ te organiseren. Dit kan variëren van een gezamenlijk bezoek van een optreden van het NBE in bijvoorbeeld het Concertgebouw of het Muziekgebouw aan ’t IJ gevolgd door een borrel met de musici, tot een exclusief concert voor Lotgenoten op een prachtige locatie.
Inmiddels zijn er ‘Lotgenotenfeestjes’ georganiseerd op tal van Amsterdamse locaties als De Rode Hoed, De Duif, Paradiso, Podium Mozaïek, het Amsterdam Museum en het Herman van Veen Art Centre op Landgoed De Paltz. Ook bij Lotgenoten thuis wordt er feest gevierd. Zo stelde Elise Wessels haar prachtige privé-museum open voor een after-party na het door het NBE gespeelde Prinsengrachtconcert 2011. En nam Ian Kantor, één van de Lotgenoten van het eerste uur, het initiatief om in het bankgebouw van Insinger de Beaufort een muzikaal spektakel te organiseren.”

Geen vriendenvereniging, maar een groep vrienden
“De Lotgenoten willen geen ‘vriendenvereniging’ zijn volgens het stramien dat in de muziekwereld al zo vaak is gebruikt (een groep donateurs verzamelen geld doorgaans zonder dat de gevers elkaar kennen). Het bestuur van de stichting N.B.E.’s Lotgenoten probeert met de donateurs en met het NBE plezier te beleven. Het behoeft geen toelichting dat het tot vrolijkheid stemt om een bijdrage te kunnen leveren aan de programma’s van een ensemble dat tot de absolute wereldtop behoort. Maar de vreugde wordt beduidend groter als de donateurs onderling en met de musici zo af en toe het glas kunnen heffen. Rode draad daarbij is, dat het er in het leven onder meer om gaat om professionaliteit met vreugde te verbinden.