Talent

Talentontwikkeling

Het NBE heeft al duizenden kinderen en jongeren gestimuleerd eigen muziek te componeren en samen muziek te maken! Het educatieprogramma reikt van het laten kennismaken met muziek tot het coachen van jong toptalent. De essentie is zelf muziek maken, als componist en/of als speler.

Al ruim twintig jaar is de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert een begrip, met een jaarlijks ander thema en onder het motto ‘alles mag en alles kan, als je het maar zelf verzonnen hebt’. De compositiewedstrijd was de start en werd de basis van een omvangrijk talentontwikkelingstraject voor jong (top)talent. Inmiddels zijn er ook vier jong talent-ensembles actief, oplopend in leeftijdsgroep en niveau.

Compositiewedstrijd

Compositiewedstrijd
Op weg naar het Nieuwjaarsconcert

Elk jaar opnieuw bewijst de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert haar kracht. Het NBE ontvangt jaarlijks meesterwerken van meer dan 100 (piep)jonge componisten. De wedstrijd blijkt een springplank voor menig serieus componeertalent in Nederland.

LAAT JE HOREN
Niets mooier dan je eigen muziek verzinnen en die uitvoeren met topmuzikanten! Er zijn nauwelijks regels, alles mag en alles kan zolang je het maar zelf verzonnen hebt.
Op weg naar het Nieuwjaarsconcert is dé compositiewedstrijd van het NBE en BNNVARA voor iedereen t/m 18 jaar. Dus of je nou rapt, viool speelt of singer-songwriter bent, doe mee en maak kans om met het NBE op 1 januari op het podium te staan van Het Concertgebouw in Amsterdam, door BNNVARA uitgezonden op tv!

De deadline voor aanmelden is inmiddels verstreken.

Opnieuw hebben tientallen jonge compositietalenten uit heel het land zich aangemeld voor de compositiewedstrijd ‘Op weg naar het Nieuwjaarsconcert’!
Bekijk hier de inzendingen van 2023

 


Bekijk de inzendingen & stem op jouw favoriet!

 

 

Animatie: Aart Taminiau

jongNBE

Het jong Nederlands Blazers Ensemble, kortweg jongNBE, is een ensemble van jonge talentvolle musici van de Nederlandse conservatoria, sommige al klaar, andere nog midden in hun opleiding. Het ensemble bestaat uit 10 musici (fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, trompet, saxofoon, (bas)trombone, slagwerk en contrabas/basgitaar) en wordt gecoacht door ervaren musici van het NBE.
Zij kunnen gedurende twee jaar deel uitmaken van het jongNBE. Spelen in het jongNBE biedt jonge musici een fantastisch leertraject in samenspel, programmering en presentatie. Het jongNBE vormt de kweekvijver van het Nederlands Blazers Ensemble.

Het jongNBE begeleidt de jonge componisten tijdens de showcases van de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert en speelt daarnaast eigen programma’s, door heel Nederland.
Het jongNBE trad o.a. op tijdens het Grachtenfestival, in De Nacht van Ramses in het DeLaMar Theater, bij Vroege Vogels in Park de Hoge Veluwe, tijdens de lunchconcerten in Het Concertgebouw, speelden op de Uitmarkt, bij Opium op NPO Radio4, tijdens het Oranjewoud Festival, op het WK Hockey, bij de Cello Biënnale en in de Holland Opera-producties The Day After, STYX en Kersentuin op Fort Rijnauwen.

 

jongNBE 2023-2024

Iara de Carvalho Perillo FLUIT | Anai Telletxea Aguilera HOBO | Salome Etter KLARINET | Celia Matamoro FAGOT | Lisa Schreiber SAXOFOON | Christian Fisalli HOORN | Gerardo Gianolio TROMPET | Joan Gimeno TROMBONE | Anneke Attema CONTRABAS | Ivan Gianakis SLAGWERK

Concerten jongNBE 2023-2024

 • DO 26 OKT 2023 – Showcases – ENSCHEDE GROTE KERK KAARTEN
 • VR 27 OKT 2023 – Showcases – TILBURG FACTORIUM TILBURG
 • ZA 28 OKT 2023 – Showcases – GRONINGEN VRIJDAG KAARTEN
 • ZO 29 OKT 2023 – Showcases –  ROTTERDAM ISLEMUNDA KAARTEN
 • VR10 NOV 2023 – Cello Biënnale – AMSTERDAM MUZIEKGEBOUW
 • WO 15 NOV 2023 – Lunch Concert – NIJMEGEN DE VEREENIGING
 • ZO 7 JAN 2024 – Middag Concert – ALMERE- KUNSTLINIE
 • WO 21 FEB 2024 – Lunch Concert – AMSTERDAM Het CONCERTGEBOUW
 • VR 23 FEB 2024 – Lunch Concert – UTRECHT TivoliVredenburg
 • WO 13 Maart 2024 – SCHIERMONNIKOOG FESTIVAL– De Stag
 • DO 14 MAART 2024 – SCHIERMONNIKOOG FESTIVAL – pop-up concert

Fondsen

Mede dankzij de steun van fondsen en sponsoren kunnen wij het omvangrijke leertraject voor talentvolle jonge musici blijven continueren.

jongNBEregionaal

WAT IS HET JONGNBEREGIONAAL?

In de verschillende windstreken van het land heeft het NBE jonge blazersensembles opgericht in de leeftijd 15-20 jaar: jongNBEnoord, jongNBEoost en jongNBEwest.
Deze ensembles bestaan uit 10 gevorderde amateurs of beginnende conservatoriumstudenten uit de regio tussen de 15 en 20 jaar. De ambitie is om op hoog niveau en op een spannende manier samen muziek te maken.
Naast het spelen van een breed repertoire aan muziek krijg je in korte tijd veel geleerd op het gebied van presentatie en communicatie tijdens het musiceren.

Elk ensemble heeft zijn eigen NBE-coach en werkt in 3 of 4 intensieve repetities toe naar 3 concerten, waarvan 1 samen met het NBE en 2 concerten bij hen in de buurt.
jongNBEregionaal heeft een breed repertoire van klassieke meesterwerken tot avontuurlijke eigentijdse (pop)muziek.

concerten

jongNBEnoord
Concert met NBE: 8 februari 2024
Concert met NNO: 6 april 2024
CityProms: 29 juni 2024

jongNBEoost
Concert met NBE: 20 april 2024

jongNBEwest
Concert met NBE: 24 april 2024


Foto: Peter Lodder

 

 

AUDITIES

Er komen weer audities! Dus als je….

Samen muziek wilt maken op hoog niveau
Spannende muziek in alle stijlen wil spelen
Bezig wil zijn met meer dan alleen de nootjes

meld je dan nu aan voor jongNBEregionaal via dit formulier! Stuur het ingevulde formulier naar meespelen@nbe.nl

AUDITIES JONGNBENOORD 2023-24

jongNBEnoord voor: fluit, fagot, hoorn, trompet, saxofoon en slagwerk
Auditiedag: za 16 dec 2023, 10 – 13 uur, Prins Claus Conservatorium, Groningen

Repetities:
za 13 jan, za 20 jan, za 27 jan, zo 4 feb 2024
Concerten:

– do 8 feb 2024 (voorconcert/toegift samen met NBE, De Lawei Drachten)

– za 6 apr 2024 (concert voorprogramma NNO, SPOT/Oosterpoort, Groningen)

– za 29 jun 2024 (concert CityProms, Leeuwarden)

 

DE AUDITIEDAG
Tijdens zo’n auditiedag speel je alvast in de samenstelling van dit ensemble. Eén stuk kun je al instuderen, van andere stukken krijg je ter plekke de bladmuziek. Daarnaast speel je ook een solostuk naar keuze (zonder begeleiding) van max. 2 minuten.

De bladmuziek van het stuk dat je al kunt instuderen vind je hieronder. Het gaat daarbij om deel 1 Andantino (maat 1 t/m 45) en deel 3 Allegro (maat 79 t/m 136) van de Polowetzer Tänze van Borodin.

Polowetzer Tänze – Borodin – partituur

Polowetzer Tänze – Borodin – partijen